Zwart eigenwoningbezit blijft stagneren – wat dat betekent voor de raciale welvaartskloof

laatste update: 03-2023


Volgens een nieuwe analyse van Apartment List zijn de percentages van zwart eigenwoningbezit al tientallen jaren grotendeels gestagneerd, ondanks een lichte stijging in de afgelopen jaren.

Dat is slecht nieuws voor het dichten van de raciale welvaartskloof.

Momenteel is het percentage zwarte huiseigenaren 44% – een stijging ten opzichte van 40,8% in 2016, waarbij het aantal zwarte huiseigenaren in vijf jaar tijd met ongeveer 750.000 is toegenomen. Toch is dat nog steeds net onder het zwarte eigenwoningbezit in 1980, aldus onderzoekers van het verhuurplatform in een rapport dat dinsdag is vrijgegeven.

De percentages van zwart eigenwoningbezit, die het hoogst zijn in zuidoostelijke steden zoals Charleston, SC, waar 58,1% van de zwarte huishoudens eigenaar is van hun eigendommen, blijven ook laag in vergelijking met de percentages van blank eigenwoningbezit. In het tweede kwartaal van 2022 bedroeg het blanke eigenwoningbezit volgens het ministerie van Financiën 75%.

“De raciale welvaartskloof in de Verenigde Staten is blijven bestaan ​​sinds de emancipatie, en na meer dan een eeuw na het einde van de slavernij kleiner te zijn geworden, wordt deze vandaag weer groter”, schreven de onderzoekers van Apartment List. “Het eigenwoningbezit speelt een grote rol. Het bezit van een huis wordt al lang beschouwd als een betrouwbaar pad naar economische zekerheid en generatierijkdom. Maar een erfenis van institutioneel racisme heeft culturele, politieke en financiële barrières gecreëerd die het zwarte huisbezit generaties lang hebben onderdrukt, wat de rol van de huizenmarkt in de aanhoudende welvaartskloof van het land benadrukt.

Die erfenis omvat redlining, de praktijk van het weigeren van leningen aan mensen die willen kopen in overwegend zwarte en immigrantenbuurten die als ‘risicovol’ worden aangemerkt, en raciaal beperkende convenanten, waardoor huiseigenaren niet aan zwarte mensen konden verkopen.

Maar zelfs voordat de Fair Housing Act van 1968 dergelijke discriminatie op basis van ras illegaal maakte, waren zwarte huiseigenaren veerkrachtig; het percentage zwarte eigenwoningbezit verdubbelde bijna van 23% in 1940 tot 45% in 1980, aldus de analyse van de Appartementenlijst.

Verwant: Het aantal zwarte huurders dat het zich kan veroorloven een huis te kopen, is het afgelopen jaar sterk gedaald, aangezien de maandelijkse hypotheekbetalingen sinds 2020 zijn verdubbeld

Vanwege segregatie en desinvestering in zwarte buurten diende dat eigenwoningbezit echter “als een minder betrouwbare bron van welvaart”, aldus Apartment List.

“Tegenwoordig bezitten zwarte huishoudens 8,0 procent van de huizen in het land, maar deze vertegenwoordigen slechts 5,8 procent van de totale woningwaarde van het land”, zei Apartment List. “En de mediaan van het eigen vermogen voor zwarte huiseigenaren is de helft van die van de mediaan voor blanke huiseigenaren.”

Het vooruitzicht van eigenwoningbezit ziet er ook somberder uit voor jongere generaties zwarte kopers.

Terwijl het zwarte eigenwoningbezit na de Tweede Wereldoorlog een opmars maakte, kwam dat vooral ten goede aan de grootste en stille generaties. Babyboomers wisten het tempo bij te houden – totdat de Grote Recessie toesloeg. Nu, op 30-jarige leeftijd, bezit 17% van de zwarte millennials een huis, 10 procentpunten lager dan eerdere generaties op dezelfde leeftijd, aldus Apartment List.

“Beginnend met babyboomers, heeft elke generatie zwarte Amerikanen het eigenwoningbezit in een langzamer tempo bereikt dan de generatie die hen voorafging”, zei Apartment List.

Lees verder: Hoe een zwarte familie zijn 40 hectare kreeg – en er intergenerationeel succes van maakte

Plaats een reactie