Zeespiegelstijging in het afgelopen decennium verdubbelt de stijging in de jaren negentig: VN zegt als COP27 begint

laatste update: 11-2022


De aarde wordt warmer en de oceanen stijgen sneller dan een paar decennia geleden, zei de belangrijkste meteorologische arm van de Verenigde Naties in een zondagsrapport dat als motiverende achtergrond dient voor de honderden functionarissen die zich in Egypte verzamelen om de klimaatverandering onder druk te houden. pogingen.

Het jaarverslag van de Wereld Meteorologische Organisatie wierp niet noodzakelijk een nieuw licht op de situatie, maar versterkte de dramatische door de mens veroorzaakte veranderingen die dure en dodelijke resultaten hebben veroorzaakt.

Lezen: Wat is COP27? Belangrijke kwesties voor markten om in de gaten te houden terwijl de VN-klimaatbesprekingen in Egypte van start gaan

De WMO zei dat de zeespiegelstijging in het afgelopen decennium het dubbele was van die in de jaren negentig. En sinds januari 2020 is die stijging nog sneller gestegen. Sinds het begin van het decennium stijgt de zeeën met 5 millimeter per jaar (0,2 inch) vergeleken met 2,1 millimeter (0,08 inch) in de jaren negentig.

“Hoe groter de opwarming, hoe erger de gevolgen”, zei WMO-chef Petter Taalas, die het rapport lanceerde tijdens een evenement in Sharm El-Sheikh, Egypte, de locatie voor de VN-conferentie van partijen van dit jaar, of COP27.

“We hebben zo’n hoge CO2-uitstoot in de atmosfeer nu de lagere 1,5 graad van het Akkoord van Parijs nauwelijks binnen bereik is. Voor veel gletsjers is het al te laat en het smelten zal nog honderden, zo niet duizenden jaren doorgaan, met grote gevolgen voor de waterveiligheid,” zei hij.

Bovendien waren de afgelopen acht jaar de warmste ooit, aldus de WMO. Met temperaturen in slechts de afgelopen drie jaar, alleen vanwege een zeldzaam driejarig La Niña-weerfenomeen, zei de organisatie.

Niveaus van warmtevasthoudend koolstofdioxide, methaan en lachgas bereikten allemaal recordhoge niveaus, waarbij krachtig methaan in een recordtempo toenam, aldus het rapport.

IJssmelt verandert ook de oceanen, en in een zorgwekkend tempo.

Voor het 26e jaar op rij verloor Groenland ijs wanneer alle soorten ijs worden meegerekend. En het volume gletsjersneeuw in Zwitserland is tussen 2001 en 2022 met meer dan een derde gedaald, aldus het rapport.

Beroemde gletsjers die een impact hebben op oceanen, en op toerisme en culturele betekenis, werden deze week in een apart rapport getagd. Die publicatie zei dat enkele van ’s werelds beroemdste gletsjers een groot risico lopen om tegen 2050 te verdwijnen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Het meest zorgwekkende aspect van de voorspelling is dat de ondergang van sommige gletsjers, waaronder de geliefde Mount Kilimanjaro in Tanzania, en de Amerikaanse Yellowstone en Yosemite, zou kunnen plaatsvinden ongeacht de mate van temperatuurstijging, volgens een UNESCO-rapport. Dat komt omdat de aarde in het industriële tijdperk al flink is opgewarmd.

Bovenop de glaciale impact in stijgende oceanen, belangrijker nog, 90% van de warmte die op aarde vastzit, gaat de oceaan in. Dat betekent dat topdieptes sneller warmer worden. Volgens het rapport is de opwarming de laatste 15 jaar 67% sneller dan sinds 1971.

Het is belangrijk om de opkomst en opwarming van de oceanen grotendeels te stoppen, omdat het water zuurder maakt en de vissen en andere voedselbronnen bedreigt waar veel dieren en mensen op vertrouwen. Verder worden kusterosie en stormvloed steeds zorgwekkender, vooral gezien de populariteit van bouwen met uitzicht op de oceaan en toegang tot water.

Die oceaanhitte “zal in de toekomst blijven opwarmen – een verandering die onomkeerbaar is op honderdjarige tot duizendjarige tijdschalen”, aldus het rapport.

De Associated Press heeft bijgedragen.

Plaats een reactie