Wen Hsieh, partner van Exclusieve Kleine Perkins, lanceert door TSMC gesteunde nieuwe fondsbronnen Door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE FOTO: Een logo van de Taiwanese chipgigant TSMC is te zien in Tainan, Taiwan, 29 december 2022. REUTERS/Ann Wang/File Photo

Door Krystal Hu en Jane Lanhee Lee

(Reuters) – Wen Hsieh, al jarenlang partner van Kleiner Perkins, verlaat de durfkapitaalinstelling in Silicon Valley om een ​​fonds te starten met steun van het bedrijf en de Taiwanese chipmaker TSMC, vertelden bronnen aan Reuters.

Hsieh is in vergevorderde gesprekken om $ 200 miljoen op te halen bij beperkte partners, waaronder Kleiner Perkins en TSMC voor het nieuwe fonds genaamd Matter Ventures.

Een woordvoerder van Kleiner Perkins bevestigde het vertrek van Hsieh en de deelname van het bedrijf aan het fonds. TSMC reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Haomiao Huang van Kleiner Perkins verlaat ook het bedrijf om zich bij Hsieh aan te sluiten in het nieuwe fonds, dat zich zal richten op beginnende hardtech-startups in de Verenigde Staten, waaronder kunstmatige intelligentie en robotica met real-world toepassingen, aldus de bronnen.

Hsieh, met twee PhD’s van het California Institute of Technology, werkt al 17 jaar bij Kleiner Perkins en leidde investeringen in de Chinese dronemaker DJI en 3D-printbedrijf Desktop Medal. Hij blijft in de raden van bestuur van bedrijven waarin hij heeft geïnvesteerd bij Kleiner Perkins, waaronder de maker van orthodontische beugels LightForce.

Andere opmerkelijke Kleiner Perkins-alumni die hun eigen fondsen zijn begonnen, zijn Vinod Khosla, oprichter van Khosla Ventures, en Mary Meeker, die BOND Capital lanceerde.

Kleiner Perkins, een legendarische naam in Silicon Valley, heeft een generatiewisseling doorgemaakt sinds zijn oude leider John Doerr in 2016 de rol van voorzitter op zich nam. Mamoon Hamid en Ilya Fushman, twee relatief recente toevoegingen aan de gelederen van de algemene partners van het bedrijf, hebben het roer overgenomen en leidde investeringen in startups, waaronder Figma en Rippling.

Nieuwe fondsbeheerders staan ​​voor een uitdagende tijd om fondsen te werven, aangezien de Federal Reserve de rentetarieven blijft verhogen om de inflatie te beteugelen en beleggers hun blootstelling aan durfkapitaal opnieuw berekenen.

Volgens gegevens van PitchBook haalden Amerikaanse durfkapitaalfirma’s in het eerste kwartaal $11,7 miljard op in 99 fondsen.

TSMC, gevestigd in Hsinchu, Taiwan, breidt zijn voetafdruk in de VS uit met een investering van $ 40 miljard in zijn chipfabriek in Arizona, die in 2024 met de productie zal beginnen.

Plaats een reactie