‘We zijn verrast en verbijsterd’: Mijn broer is overleden en heeft zijn huis, geld en bezittingen nagelaten aan een goed doel. Kunnen zijn broers en zussen zijn testament aanvechten?

laatste update: 12-2022


Beste Quinten,

Mijn broer is onlangs in juni overleden. In plaats van zijn bezittingen aan zijn broers en zussen achter te laten, koos hij ervoor om te doneren aan een goed doel – dat wil zeggen, zijn huis, meubels en al zijn resterende geld. Ik begrijp niet waarom hij zo’n beslissing zou nemen. We zijn verrast en verbijsterd. Hij heeft een testament opgemaakt waarin hij zijn wensen voor zijn nalatenschap uiteenzet, maar kan dit worden aangevochten?

Verrast Zuster

Lieve zus,

Als hij wilde dat u zijn nalatenschap erft, hoeft hij alleen maar helemaal geen testament te maken.

Weinig mensen houden van zulke verrassingen, en niemand houdt ervan om met een vraagteken achter te blijven. Misschien heb je wel of geen goede relatie met je broer gehad. In het geval dat je geen reden had om kwaad bloed te nemen tussen je broer en zijn broers en zussen, is het altijd het beste om aan te nemen dat de beslissingen van andere mensen niets met jou te maken hebben. Vat het niet persoonlijk op.

Er zijn momenten waarop er redenen zijn om testamenten aan te vechten: een ouder die werd gecontroleerd door een “nieuwe persoon” in hun leven of een misbruikend kind, en/of iemand die gedwongen werd om hun testament te wijzigen toen ze niet gezond waren verstand. In dit geval lijkt het echter alsof je broer precies wist wat hij deed en zijn favoriete goede doelen wilde steunen.

Er is nog een kwestie van behoefte versus willen en liefde versus geld. Je had graag gezien dat je broer je geld had nagelaten, maar hij gelooft dat anderen minder hadden en meer hulp nodig hadden. In uw brief zegt u niets over het feit dat u in grote financiële moeilijkheden verkeert. Dit was zijn manier om iets terug te doen. Het feit dat hij je geen geld heeft nagelaten, betekent niet dat hij niet van je hield, maar je kunt meer van hem houden door zijn laatste wensen te ondersteunen.

U bent geen directe erfgenaam (ouder of kind); als broers en zussen zijn jullie nevenafstammelingen.

Een testament kan over het algemeen worden aangevochten op een van de volgende drie gronden: gebrek aan testamentaire capaciteit, ongepaste invloed van een familielid en ongepaste uitvoering. Dit laatste is vaak de gemakkelijkste en meest gebruikelijke manier waarop een testament wordt aangevochten en/of vernietigd: stel dat er ten onrechte getuige is geweest van het testament of niet is ondertekend, of dat er misschien een later testament bestaat, of dat er aanwijzingen zijn voor fraude.

Uw broer heeft de familie niet genoemd in het testament om hen specifiek te onterven. Een persoon kan verklaren dat hij van plan is zijn familie te onterven, of anders een klein bedrag nalaten, maar verklaren dat hij zelfs dat kleine bedrag zal verbeuren in het geval dat hij het testament betwist. Dat was hier niet het geval. Jij en je broers en zussen zouden kunnen beweren dat je afwezigheid een omissie was.

U bent echter geen directe erfgenaam (ouder of kind); jullie zijn nevenafstammelingen. Dat, plus het feit dat het testament van je broer geldig lijkt te zijn – aangezien je niets onaangenaams zegt over het testament zelf – geeft voor mij aan dat je de wensen van je broer moet accepteren. Je bedroefd voelen dat je zijn nalatenschap niet hebt geërfd, is niet genoeg om zijn testament te breken.

Uitchecken de Moneyist privé Facebook groep, waar we antwoorden zoeken op de neteligste geldproblemen van het leven. Lezers schrijven me in met allerlei dilemma’s. Post je vragen, vertel me waar je meer over wilt weten of weeg mee in de nieuwste Moneyist-columns.

De Moneyist betreurt het dat hij geen individuele vragen kan beantwoorden.

Door uw vragen te e-mailen, gaat u ermee akkoord dat ze anoniem op MarketWatch worden gepubliceerd. Door uw verhaal in te dienen bij Dow Jones & Co., de uitgever van MarketWatch, begrijpt u en gaat u ermee akkoord dat we uw verhaal, of versies ervan, in alle media en platforms mogen gebruiken, ook via derden.

Lees verder:

‘Ik heb geen schuld’: mijn stiefvader zal me zijn huis van $ 1 miljoen nalaten. Hoe bescherm ik mijn erfenis van zijn twee biologische kinderen?

‘Ik geef $ 600 per maand uit om vrouwen mee uit eten en drinken te nemen’: moet de man altijd de cheque ophalen op een eerste date?

Mijn broer betaalt de hypotheek van mijn moeder en is mede-eigenaar van haar huis. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn andere broer of zus en ik elk 1/3 deel erven?

Plaats een reactie