‘We zien grotere bijeenkomsten’: diners in restaurants aan het hoofd van de tafel terwijl consumptie het verder lauwe herstel van China voedt

laatste update: 03-2023


China rapporteert gemengd economisch nieuws na de politieke bijeenkomst van vorige week waarbij president Xi Jinping zijn greep op bijna alle facetten van de economie en de samenleving versterkte.

Maar de fabrieksoutput, lange tijd de aanjager van China’s snelle economische groei, gaat slechts langzaam vooruit en sproeit koud water over de steeds optimistischere prognoses voor de op een na grootste economie ter wereld.

De laatste cijfers voor andere gebieden, zoals onroerend goed en werkloosheid, schetsen een al even troebel beeld.

‘De cijfers zijn niet geweldig, maar ik denk niet dat iemand had verwacht dat ze geweldig zouden zijn, gezien de manier waarop China de eerste twee maanden werd getroffen door de verspreiding van COVID. Ze gaan zeker de goede kant op.’


– Michael Pettis, econoom

Volgens gegevens die woensdag zijn vrijgegeven door het National Bureau of Statistics, zijn de Chinese detailhandelsverkopen – een maatstaf voor consumptie – in januari en februari met 3,5% gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Hoewel het slechts overeenkwam met de prognoses, was dat niettemin een sterke verbetering ten opzichte van de grote dalingen in de laatste maanden van 2022.

De binnenlandse activiteit werd gedreven door de verkoop van medicijnen, die met 19,3% toenam, en de foodservice- en cateringsector, die met 9,2% toenam.

Consumptie blijft een gebied van bijzonder belang voor de Chinese economie. De afgelopen 30 jaar van snelle economische groei leunde vooral op de industriële sector en de export, in plaats van op de binnenlandse verkoop, waardoor een onevenwichtige economie ontstond die beleidsmakers maar moeilijk konden verhelpen.

Het herstel van de detailhandelsverkopen is “een welkome afwisseling van de dalingen eind vorig jaar, hoewel we allemaal hopen (en verwachten) dat we de komende maanden veel snellere stijgingen zullen zien”, aldus econoom Michael Pettis.

Zo ook zakenmensen. “Ons lokale publiek is al een tijdje terug”, zegt Liu Jianlin, eigenaar van een hotpot-restaurant in de westelijke stad Chengdu. “Maar nu zien we grotere bijeenkomsten, meer groepsdiners en verkeer uit andere steden en provincies.”

Toch viel het hart van de economie, de industriële productie, tegen. Hoewel de groei van 2,4% tot dusver dit jaar hoger is dan de 1,3% eind vorig jaar, bleef het achter bij de verwachtingen van economen.

Stroomopwaartse sectoren presteerden beter, zoals de productie van ruwe olie en staal, die beide meer dan 3% stegen. Maar meer consumentgerichte industrieën hadden het moeilijk, met een daling van de autoproductie met maar liefst 14% en de verkoop van personenauto’s met 20%.

‘Al deze gegevens suggereren dat de economie beter herstelt dan verwacht.’


— Hong Hao, hoofdeconoom, Grow Investment Group

“De cijfers zijn niet geweldig, maar ik denk niet dat iemand verwachtte dat ze geweldig zouden zijn, gezien de manier waarop China de eerste twee maanden werd getroffen door de verspreiding van COVID”, vertelde Pettis aan MarketWatch. “Ze gaan zeker de goede kant op.”

Hong Hao, hoofdeconoom van Grow Investment Group, was het daarmee eens en zei: “Al deze gegevens suggereren dat de economie beter herstelt dan verwacht.”

De gegevens komen slechts enkele dagen nadat China zijn belangrijkste politieke top van het jaar had afgesloten, waar Xi zijn controversiële derde ambtstermijn begon door loyalisten naar sleutelposities te verplaatsen.

De beste onder hen is zijn nieuwe nummer 2, de nieuwe premier Li Qiang, die maandag tegen verslaggevers zei dat zijn focus lag op “hoogwaardige ontwikkeling” en het verbeteren van de levenskwaliteit van de burgers door de prijzen te verlagen en de werkgelegenheid te stabiliseren.

Zien: De Chinese president Xi brengt een bezoek aan Moskou om zijn steun aan Poetin te betuigen

Zie ook: Het Witte Huis roept de Chinese Xi op om te praten met de Oekraïense Zelensky

Toch toonde de banenmarkt, samen met de vastgoedsector, aanhoudende zwakte in de gegevens van woensdag.

Het werkloosheidspercentage steeg van 5,5% naar 5,6% – slechter dan verwacht en iets hoger dan de bovengrensdoelstelling van de regering.

Doldrums op de vastgoedmarkt hielden ook aan, met een daling van de vastgoedinvesteringen tot dusver dit jaar met 5,7%, volgens de cijfers van woensdag.

De zwakte op het gebied van werkgelegenheid en onroerend goed kan een slecht voorteken zijn voor een aanhoudend herstel van de consumentenactiviteit, aldus analisten, aangezien zij de hoofdverdachten zijn achter de reden waarom het vermogen van huishoudens vorig jaar voor het eerst in minstens twintig jaar daalde.

“Dit suggereert dat we geen verdere stijging van de consumentenbestedingen hoeven te verwachten als de eerste heropening eenmaal heeft plaatsgevonden”, schreef Julian Evans-Pritchard, een analist bij Capital Economics, in een recent bericht aan investeerders.

Ondertussen zijn de Chinese aandelen mogelijk aan het einde van hun vijf maanden durende bullrun gekomen.

De benchmark Shanghai Composite Index SHCOMP en Hong Kong’s Hang Seng Index HSI staan ​​beide deze maand lager na een groei met dubbele cijfers nadat China eind vorig jaar zijn strikte “nul-COVID”-beperkingen beëindigde.

Uit het archief (januari 2023): Chinezen hebben vluchten naar het buitenland opgepikt nu Beijing nul-COVID-beperkingen in de achteruitkijkspiegel plaatst en Chinees Nieuwjaar nadert

“De markt is tegen de muur aangelopen na een sterke rally vanaf de bodem eind oktober 2022”, vertelde Hong van Growth Investment aan MarketWatch.

“Het bankfalen in de VS blijft een emotionele overhang en potentieel voor risicobesmetting. We wachten aan de zijlijn en kijken of de Hang Seng het niveau van 19.000 kan vasthouden voordat we weer naar binnen gaan.

Tanner Brown dekt China voor MarketWatch en Barron’s.

Plaats een reactie