‘We stevenen af ​​op een familievete’: mijn vader bood zijn drie kinderen evenveel geld aan. Mijn broers en zussen namen contant geld mee. Ik maakte de balans op. Het is enorm in waarde gestegen – nu huilen ze vals

laatste update: 01-2023


Beste Quentin,

Verscheidene jaren voor de dood van mijn vader bood hij mij en mijn twee broers en zussen elk een vroege “contante gift” uit zijn nalatenschap aan voor het bedrag van het maximale niet-belastbare bedrag op dat moment. Hij was een actieve investeerder en bood het geschenk aan in de vorm van aandelen in plaats van contanten. Mijn broers en zussen namen het geld en ik besloot het in voorraad te nemen met dezelfde waarde als het contante bedrag.

Vijf jaar snel vooruit: mijn vader is net overleden en mijn broers en zussen kochten duur speelgoed en luxe auto’s met hun geld, terwijl mijn voorraad vele malen meer waard is dan toen ik het kreeg. In zijn testament staat dat wij drieën in gelijke delen van zijn nalatenschap moeten delen, maar mijn broers en zussen pleiten ervoor dat mijn nu zeer waardevolle voorraad moet worden opgenomen als een aanwinst die onder de nalatenschap moet worden verdeeld.

Juridisch gezien hebben ze geen poot om op te staan, maar beiden staan ​​erop dat ik geld aanneem dat moreel van hen is. Ze veranderen niet van gedachten en ik ben ervan overtuigd dat we op weg zijn naar een familievete. Ik weet niet zeker wat ik moet doen. Als de aandelenwaarde in die tijd naar nul was gegaan, zouden ze niet beweren dat ik extra zou moeten krijgen om mijn ‘slechte gok’ te compenseren.

De andere broer

Beste andere broer,

Dat zijn de pauzes – in dit geval het plotselinge gieren van autoremmen.

Je broers en zussen hadden aandelen kunnen verkiezen boven contant geld, maar ze wilden onmiddellijke bevrediging. Dat was hun beslissing, en ze zullen de verantwoordelijkheid voor hun keuze moeten nemen en ermee moeten leven. Het kopen van aandelen levert meer op als u ze voor de lange termijn vasthoudt. Dat deed je precies. In plaats van een Ferrari of een Tesla TSLA te kopen,
+4,91%,
u heeft er effectief voor gekozen om uw gift te beleggen.

Toon nu dezelfde zekerheid en geef niet toe aan de eisen van je broers en zussen. Sta niet toe dat ze je pesten om te verkopen.

Investeren heeft alles te maken met het uitstellen van uw bevrediging – het vermogen om vandaag te leven en te sparen voor een comfortabelere morgen, in tegenstelling tot alles vandaag hebben en morgen naar de hel. De gamification van handelen in aandelen met apps zoals Robinhood HOOD,
+5,19%,
die zijn handelsuren heeft verlengd tot na de officiële uren van de markt, gaat gedeeltelijk over het krijgen van die dopamine-hit. (Handelen buiten kantooruren brengt echter risico’s met zich mee – de belangrijkste daarvan zijn verwrongen aandelenkoersen.)

Dit geschil gaat over keuze. Als je het geld had genomen, zouden die aandelen nog steeds deel uitmaken van de nalatenschap van je vader, maar je hebt ervoor gekozen om de aandelen te nemen. Je broers en zussen hadden dezelfde optie en kozen niet om het uit te oefenen. Vertel ze: ‘Ik weet dat het frustrerend voor je moet zijn, maar we hebben allemaal dezelfde kans gehad. Ik nam het. Je hebt het geld gepakt.’

Er is maar één reden waarom ze het gemist hebben – en als ze in de achteruitkijkspiegel van hun respectievelijke luxe auto’s kijken, zullen ze die reden terugzien.

You kan The Moneyist e-mailen met alle financiële en ethische vragen met betrekking tot het coronavirus op qfottrell@marketwatch.com, en Quentin Fottrell volgen op Twitteren.

Bekijk de privé-Facebook van Moneyist groep, waar we zoeken naar antwoorden op de neteligste geldkwesties van het leven. Lezers schrijven mij met allerlei dilemma’s. Post je vragen, vertel me waar je meer over wilt weten, of denk mee over de nieuwste Moneyist-columns.

De Moneyist betreurt het dat hij niet individueel op vragen kan antwoorden.

Door uw vragen te e-mailen, gaat u ermee akkoord dat deze anoniem op MarketWatch worden gepubliceerd. Door uw verhaal in te dienen bij Dow Jones & Company, de uitgever van MarketWatch, begrijpt u en stemt u ermee in dat we uw verhaal, of versies ervan, mogen gebruiken in alle media en platforms, ook via derden.

Meer van Quentin Fottrell:

• Mijn vriendin zegt dat ik fooi moet geven in restaurants. Ik zeg dat bedieningspersoneel net bouw- en fastfoodarbeiders zijn. Wie heeft er gelijk?
• ‘Hij was verliefd op haar’: mijn broer had een drankprobleem en maakte een einde aan zijn leven. Hij liet $ 6 miljoen na aan zijn ex-vriendin die hem vroeger alcohol kocht
• ‘Ze had een testament, maar het was nietig’: mijn vriendin en haar zus maken ruzie over de levensverzekering en de bankrekening van hun moeder. Wie moet er winnen?Plaats een reactie