‘We moeten dit nu stoppen.’ De steun van de Eerste Republiek verspreidt de financiële besmetting, zegt Ackman.

laatste update: 03-2023


En zo naderen we het einde van weer een hectische week op de markten.

De CBOE VIX-index VIX,
+2,91%,
de maatstaf voor de volatiliteit van aandelen, twee keer gestegen tot 30 voordat hij weer naar beneden tuimelde.

De ICE BoAML MOVE-index, een VIX voor de Treasury-markt, sprong naar het hoogste niveau sinds de grote financiële crisis van 2008, op een gegeven moment meer dan 80% hoger dan begin februari.

Deze bewegingen illustreren de zweepslagen in aandelen en obligatierendementen toen handelaren probeerden de ernst van de zich ontvouwende bankencrisis uit te werken en in hoeverre dit het vermogen van de centrale banken om hun inflatiebestrijdingsstrategieën vol te houden in gevaar zou brengen.

Zorgen dat schokken in de financiële sector de wereldeconomie negatief zouden beïnvloeden – en een te lange positionering – veroorzaakten ook een inzinking van de olieprijzen.

Toch herstelde de aandelenmarkt zich op donderdag, en de toon van vrijdag is, althans aan de oppervlakte, kalm nu beleggers gered lijken te zijn door de autoriteiten die steun regelen voor Credit Suisse CS,
,
en Eerste Republiek FRC,
+9,98%
in de VS.

Maar wacht even.

Bron: Citi.


De Federal Reserve moet haar balans opnieuw uitbreiden nadat het laat op donderdag meldde dat banken deze week haar nieuwe Bank Term Funding Program hebben gebruikt om $ 11,9 miljard te lenen. Ook werd $ 153 miljard geleend via het kortingsvenster van de Fed en $ 142,8 miljard aan overbruggingsleningen.

De markt weet niet wie, of hoe wanhopig, deze leners zijn.

En anderen maken zich zorgen dat de recente acties om de banksector te helpen niet alleen de kieren dichten, maar de zaken mogelijk alleen maar erger maken.

Hedgefondsbeheerder Bill Ackman is niet blij dat de systeemrelevante banken (SIB’s) zijn overgehaald om de deposito’s die ze van First Republic Bank (FRB) hebben ontvangen, terug te storten naar de worstelende geldschieter.

“Het resultaat is dat het FRB-defaultrisico nu wordt verspreid naar onze grootste banken. Het risico van financiële besmetting spreiden om een ​​vals gevoel van vertrouwen in FRB te krijgen, is slecht beleid. De SIB’s zouden nooit deze investering in deposito’s met een laag rendement hebben gedaan, tenzij ze onder druk waren gezet om dit te doen en zonder de garantie dat FRB-deposito’s zouden worden stopgezet als het mislukte. Ackman schreef in een tweet laat donderdag.

“Het persbericht waarin de stortingen van $ 30 miljard werden aangekondigd, riep meer vragen op dan het beantwoordt. Gebrek aan transparantie zorgt ervoor dat marktdeelnemers van het ergste uitgaan. Ik heb al eerder gezegd dat uren ertoe doen. We hebben dagen voorbij laten gaan. Halve maatregelen werken niet als er een vertrouwenscrisis is.”, voegde hij eraan toe.

Ackman, die Pershing Square Capital Management runt, en niet vies is van een apocalyptische uitbarsting, zei dat de banksector onmiddellijk een tijdelijke depositogarantie nodig had totdat een uitgebreide overheidsverzekering algemeen beschikbaar is.

“We moeten dit nu stoppen. We zijn voorbij het punt waarop de particuliere sector het probleem kan oplossen en zijn in handen van onze regering en regelgevers. Tik-tak.”

Markten

S&P 500-futures ES00,
-0,31%
steeg met 0,1% naarmate de 10-jaars Treasury-opbrengsten TMUBMUSD10Y,
3,502%
daalde met 4,2 basispunten tot 3,542%. De dollarindex DXY,
-0,14%
verloor 0,3%, waardoor goud GC00 omhoog ging,
+0,82%
met 0,7% tot $ 1.936 per ounce.

Probeer de kruiswoordpuzzel- en sudoku-spellen van Barron eens uit, die nu dagelijks worden uitgevoerd, samen met een wekelijkse digitale legpuzzel op basis van het hoofdartikel van de week. Klik hier om alle puzzels te zien.

Het geroezemoes

De economische gegevens van de VS die vandaag worden verwacht, omvatten de industriële productie en capaciteitsbenutting van februari, gepubliceerd om 9.15 uur, gevolgd om 10.00 uur door de toonaangevende economische indicatorenindex van februari en het rapport over het consumentenvertrouwen voor maart. Alle tijden Oosters.

Het is weer een viervoudige heksenvrijdag, met optiecontracten ter waarde van $ 2,8 biljoen die aflopen.

Iedereen die aandelen FRC van First Republic koopt,
+9,98%
bij de opening op donderdag en verkopen bij de sluiting had ongeveer 60% voor de dag kunnen opleveren. Het herstel kwam nadat een consortium van grote banken $ 30 miljard aan deposito’s voor de geldschieter had toegezegd. De aandelen zijn echter met 5% gedaald tot aan de openingsbel op vrijdag, nadat First Republic zei dat het zijn dividend zou moeten opschorten om contant geld te besparen.

FedEx deelt FDX,
+4,48%
zijn met 11% gestegen in premarket-actie nadat de pakketbezorger resultaten had geleverd die lieten zien dat kostenbesparingen en het vermogen om prijzen te verhogen gunstig waren voor het resultaat.

Aandelen in Sarepta Therapeutics SRPT,
+2,89%
dalen met 20% nadat de FDA zei dat het een adviescommissie zou houden over de behandeling van Duchenne spierdystrofie door het bedrijf.

Het beste van internet

Binnen de kostenbesparingsactie van Elon Musk op Twitter.

Wie heeft Nord Stream opgeblazen?

De ongelooflijke driftbui die VC’s over SVB gooiden.

De grafiek

Hier is de Fear & Greed-index van CNN. Het is een compilatie van zeven indicatoren: marktmomentum, sterkte van de aandelenkoers, breedte van de aandelenkoers, put- en callopties, vraag naar junk-obligaties, marktvolatiliteit en vraag naar veilige havens.

Lezers met adelaarsogen kunnen opmerken dat het deze week in ‘Extreme Fear’ viel – onder de 25-lijn – voordat het terugkwam in alleen ‘Fear’. De laatste keer dat de grafiek zo laag zakte, in oktober 2022, was een recente bodem voor de S&P 500.

Bron: CNN


Toppers

Dit waren de meest actieve beurstickers op MarketWatch vanaf 06.00 uur Eastern.

Tikker

Beveiliging naam

TSLA,
+2,04%

Tesla

FRC,
+9,98%

Bank van de Eerste Republiek

BBBY,
+2,91%

Bedbad & daarbuiten

GME,
+5,08%

GameStop

AMC,
+4,28%

AMC-entertainment

HUBC,
+20,71%

Hub cyberbeveiliging

NVDA,
+5,42%

Nvidia

CS,

Krediet Suisse ADR

AAPL,
+1,87%

Appel

TRKA,
+16,68%

Trojka Media

Willekeurig leest

Rolls-Royce en de door kernenergie aangedreven maanbasis.

Spaanse prinses gaat drie jaar lang camouflage dragen.

Rivaliserende steden in Colorado vechten om een ​​bevroren dode man.

Need to Know begint vroeg en wordt bijgewerkt tot de openingsbel, maar Registreer hier om het een keer in uw e-mailbox te laten bezorgen. De per e-mail verzonden versie wordt rond 07.30 uur Eastern Time verzonden.

Luister naar de Podcast Beste nieuwe ideeën in geld met MarketWatch-verslaggever Charles Passy en econoom Stephanie KeltonPlaats een reactie