Wat zijn de voor en nadelen van beleggen?

laatste update: 02-2023


Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen?
Veel mensen twijfelen om te starten met beleggen. Om deze keuze makkelijker te maken, is het handig om de voor- en nadelen van beleggen tegen elkaar af te wegen. We kijken eerst naar de voordelen.

Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het hogere rendement dat met beleggen kan worden behaald. Dit verschil wordt vooral duidelijk, wanneer je de gemiddelde rendementen van beleggen vergelijkt met de gemiddelde rente op de spaarrekening.

Daarnaast zorgt beleggen voor inkomen op een passieve manier. Wanneer je het beleggen namelijk uitbesteedt, heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Het rendement-op-rendement effect is een groot voordeel van beleggen. Het treedt op wanneer je je behaalde rendement uit beleggingen, opnieuw belegt. Zo kan je vermogen exponentieel groeien.

Een ander voordeel van beleggen, is dat je vermogen altijd beschikbaar is. Het idee dat je vermogen vast staat wanneer je belegd bent, klopt niet. Je kunt je beleggingen te allen tijden verkopen.

Aan beleggen zijn ook een aantal nadelen verbonden. Het grootste nadeel is het risico dat aan beleggen verbonden is. Je bent niet verzekerd van een positief rendement en kunt ook verlies lijden.

Wanneer je zelf wilt beleggen, kost dat veel tijd en moeite. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en op de hoogte te blijven van financiële trends. Wil of kun je niet zoveel tijd en moeite in het beleggen steken, dan kun je dit uitbesteden aan een vermogensbeheer.

Om succesvol te kunnen beleggen moet je ook veel geduld hebben. Beleggen doe je voor de lange termijn. Alleen dan kun je op een veilige manier een goed rendement vergaren.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren.
In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Wil je meer weten over beleggen? Ga naar www.axento.nl

Deze video is gemaakt door Axento vermogensbeheer en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en mag nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Voor de juistheid en de volledigheid van de informatie in deze publicatie kunnen wij niet instaan.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw inleg verliezen.