Wat is VanGuard? – Veelgestelde vragen over ETF’s

laatste update: 08-2022


πŸ’° DEGIRO (tip): πŸ’°
πŸ’° BUX Zero: Open op mobiel en ontvang gratis aandeel πŸ’°
πŸ‘¨β€πŸŽ“ Beleggers Training: πŸ‘¨β€πŸŽ“

πŸ’¬ Onze Discord Chat: πŸ’¬

VanGuard is de uitgever van onder andere de VWRL ETF. Maar wie is VanGuard nou precies, en wat doen ze? Daarnaast bespreek ik in deze video enkele veel gestelde vragen rondom ETF’s.

00:00 Intro
00:50 Wie is VanGuard?
03:07 Andere aanbieders
05:00 Populairste VanGuard ETF’s
07:15 Veelgestelde ETF vragen
12:28 Afsluiting

BROKERS:
πŸ’° DEGIRO (favoriet): πŸ’°
πŸ’° Binck: πŸ’°
πŸ’° BUX ZERO: πŸ’°
πŸ’° Trading212: πŸ’°

BOEKEN VOOR BELEGGERS:
πŸ“˜ Rich Dad Poor Dad: πŸ“˜
πŸ“• De Intelligente Belegger: πŸ“•
πŸ“’ Blondjes Beleggen Beter: πŸ“’

Disclaimer:
Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.
Ik ben geen financieel adviseur en de content op dit Youtube kanaal is geen financieel advies.
De informatie en tips in deze video zijn gebaseerd op persoonlijke ervaring en dienen enkel een vermakend karakter. Aan de informatie uit deze video kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.

23 gedachten over “Wat is VanGuard? – Veelgestelde vragen over ETF’s”

 1. Weer een supergoede uitleg! Veel dank ! Wel opvallend dat ETF's relatief zo weinig aandacht krijgen (m.u.v. die van ARK Invest), terwijl er goede en stabiele rendementen hiermee te behalen zijn. Mijn volgende stap wordt inderdaad instappen in ETF's met de focus op het Verre Oosten.

 2. De prijs van een ETF aandeel wordt natuurlijk wel bepaald door vraag en aanbod. Dat is het hele "exchange traded" aspect van een ETF. De prijs van een ETF zal echter door de markt dicht tegen de waarde van de onderliggende assets gedrukt worden, aangezien er anders een arbitrage situatie optreedt, waardoor er risicoloos geld verdiend kan worden (en dat dus ook gebeurt). https://www.wisdomtree.eu/en-gb/-/media/eu-media-files/other-documents/educational/intra-day-pricing-how-etf-shares-are-priced.pdf

 3. ARK INVEST van Cathy Wood is ook geen ETF en voor Europeanen is het niet mogelijk om te beleggen in hun indexen. Maar via een omweg is het toch mogelijk om 20 % te halen via de ca 40 aandelen in hun indexen!

 4. Ik hoor dat velen meer potentie zien in de ETF vaneck global equal weights (wereldwijd gespreid maar ietssss minder VS) . Hoe zijn jullie meningen hierover?

 5. Als de All-World ETF (VWRL) ook zwaar gericht is op de Amerikaanse markt en niet beter presteert dan de S&P 500 (VUSA) ETF in de afgelopen 5 jaar wat is dan de meerwaarde?

 6. Kan je een ETF meerdere malen Per Dag aankopen en weer verkopen?
  Ik weet dat ze bedoeld zijn voor de lange termijn maar ben benieuwd of je alle soorten ETF's meerdere malen per dag kan aankopen en weer verkopen.

 7. Tim ik mis de Podcasts sinds 11 januari, is prettig om in de auto of tijdens een wandeling te luisteren naar je uiterst informatieve uitzendingen.

 8. Weer een goeie video. Waarom kies je voor VWRL van Vanguard (IE00B3RBWM25) en niet voor MSCI World van iShares (IE00B4L5Y983)? Ik denk dat het allebei prima ETF's zijn, maar er zit een klein verschil in de lopende kosten. Wat is jouw afweging geweest?

 9. Goede en duidelijke video! Maar stel over 5-10 jaar staat de VWRL op 300 euro, dan loopt iemand die 100 per maand kan beleggen veel rendement mis omdat hij maar eens per 3 maanden 1 hele ETF kan kopen. Of zal er een soort van Stock split komen? Ben beginnend belegger btw. Thanks

 10. Beste Tim, ik waardeer je eerlijkheid over bijv. brokers en je eigen portefeuille en strategie. Dit is een mooie introductie voor mensen die Vanguard niet kennen. Alleen jammer dat enkele feiten en de geschiedenis van Vanguard die je noemt niet correct zijn.

  Vanguard is in 1975 opgericht en introduceerde in 1976 het eerste indexfonds voor particulieren ter wereld, de First Index Investment Trust (later hernoemd naar Vanguard 500 Portfolio). Aandelenfondsen bestaan al veel langer: in 1774 werden 's werelds eerste aandelenfonds uitgegeven in Nederland en in de VS heb je sinds eind 19e eeuw aandelenfondsen. Dat waren echter allemaal actief beheerde fondsen die de markt probeerden te verslaan en hoge jaarlijkse kosten en (in ieder geval in de VS) verkoopcommissies hadden. Vanguard 500 was en is een passief beheerd indexfonds met lage kosten. Vanguard heeft indexbeleggen groot gemaakt en ik vind jouw opmerking dat het achterloopt dan ook een beetje misplaatst. Het maakt namelijk vrijwel niks uit of je een indexfonds in de vorm van een aandelenfonds of een ETF hebt.
  De gevolgde strategie (passief vs. actief) staat los van de vorm (aandelenfonds vs. ETF). Je lijkt niet te weten dat er passief beheerde aandelenfondsen en actief beheerde ETF's bestaan. Ik weet niet of dat klopt, maar zoals jij het zegt denken mensen waarschijnlijk dat alle aandelenfondsen actief beheerd worden en alle ETF's passief en dat is niet zo.
  De geΓ―nteresseerde lezer kan een uitgebreid verhaal van John Bogle (in het Engels) over de geschiedenis van Vanguard hier vinden: https://web.archive.org/web/20130507033534/http://www.vanguard.com/bogle_site/lib/sp19970401.html

  Daarnaast bestaat de eigendomstuctuur die jij noemt, dat Vanguard eigendom is van de investeerders, helaas alleen in de VS. Blijkbaar was het juridisch te ingewikkeld om die structuur ook in allerlei andere landen op te zetten. Dat neemt niet weg dat Vanguard een prachtige aanbieder van voornamelijk indexfondsen is (waar ik zowel aandelenfondsen als ETF's onder schaar).
  Je hebt het over het beheerde vermogen in ETF's. M.i. kan je beter naar het beheerde vermogen in indexfondsen kijken en dan staat Vanguard dacht ik op plek 2, net achter Blackrock.

Reacties zijn gesloten.