Wat is nieuw maanjaar en wanneer begint het?

laatste update: 01-2023


Het jaar van het konijn komt eraan.

Het nieuwe maanjaar valt op zondag, waarbij veel Aziatische gemeenschappen de komst van de lente en het begin van een nieuw jaar op de maankalender vieren.

Het is de belangrijkste feestdag in China, en daarom verwacht de Chinese regering dat er meer dan 2,1 miljard reizen zullen worden gemaakt nu het land zijn strikte beperkingen op reizen en verplaatsingen tijdens de pandemie heeft opgeheven.

De nieuwjaarsvieringen omvatten traditioneel parades, vuurwerk en families die samenkomen om te genieten van uitgebreide diners en heerlijke gebakjes.

Mis het niet: Chinezen hebben vluchten naar het buitenland opgepikt nu Beijing nul-COVID-beperkingen in de achteruitkijkspiegel plaatst en Chinees Nieuwjaar nadert

Voor degenen die niet bekend zijn met de feestdag, is het volgende wat u moet weten over het nieuwe maanjaar.

Wat is het nieuwe maanjaar?

Het nieuwe maanjaar is het begin van de maankalender, ook wel bekend als de lunisolaire kalender, die is gebaseerd op de cycli van de maan. Het is ook algemeen bekend als het Lentefestival in China, legt het National Museum of Asian Art uit, dat wordt gevierd met een 15-daags feest gekenmerkt door vele tradities

Wanneer is het nieuwe maanjaar?

Het nieuwe maanjaar 2023 begint op zondag 22 januari. In tegenstelling tot de een- of tweedaagse nieuwjaarsvieringen voor de Gregoriaanse kalender die in de VS wordt gebruikt, kent het nieuwe maanjaar doorgaans 15 dagen feest.

En omdat de datum is gebaseerd op maancycli, valt het nieuwe maanjaar elk jaar op verschillende data. Maar de feestdag valt meestal ergens tussen eind januari en half februari.

Wie viert het nieuwe maanjaar?

Het nieuwe maanjaar wordt gevierd in landen, waaronder maar niet beperkt tot China, Thailand, Japan, Zuid-Korea en Vietnam, evenals in landen met een aanzienlijke Chinese bevolking.

Hoe vieren mensen het nieuwe maanjaar?

Feestelijke gewoonten variëren op basis van land en cultuur, maar kunnen feesten en grondige reiniging van de leefruimtes omvatten om negatieve spirituele energie te zuiveren, evenals andere rituelen en festivals gericht op het verwelkomen van gezondheid, rijkdom en geluk in het nieuwe jaar. En omdat de kleuren rood en goud in veel Aziatische culturen geluk symboliseren, dragen mensen rood en versieren ze hun huis met rode knipsels van papier. Geldgeschenken worden vaak gegeven in sierlijke rode enveloppen.

Populaire voedingsmiddelen die bij de feestdag horen, zijn onder meer een zoete rijst genaamd nian gao, sesamballen, amandelkoekjes en gekonfijte lotuszaden.

Geschenkdozen met traditioneel nieuwjaarsgebak uitgestald in een bakkerij in Peking.

AP

Bepaalde dagen zijn gemarkeerd met speciale evenementen. De vijfde dag van het nieuwe maanjaar wordt bijvoorbeeld aangeduid als de geboortedatum van de Chinese god van de rijkdom. Dus sommige mensen maken knoedels die lijken op de vorm van Chinese goudstaven (een oude vorm van geld). Feestvierders schieten die dag veel vuurwerk af en steken vuurwerk aan. En op de 15e en laatste dag van de feestdag vindt het Lantaarnfestival plaats, wanneer kinderen ’s nachts lantaarns door hun buurten dragen om het einde van het feest te markeren.

Is het nieuwe maanjaar een feestdag in de VS?

Het nieuwe maanjaar is geen federale feestdag in de VS, maar het is een feestdag in veel andere landen.

In sommige grote Amerikaanse steden, waaronder New York en Philadelphia, is het echter een schoolvakantie. Het wordt dit jaar ook een officiële feestdag over de gehele staat in Californië, de staat met de grootste Aziatisch-Amerikaanse bevolking van het land.

Kat of konijn?

Veel culturen en landen wijzen een dier toe aan het nieuwe jaar op basis van een 12-jarige dierenriemcyclus, volgens History.com. China zal bijvoorbeeld 2023 verwelkomen als het Jaar van het Konijn, terwijl Vietnam op het punt staat het Jaar van de Kat te vieren en de Maleisische dierenriem het Jaar van het Muishert verwelkomt.

Er moet natuurlijk ook worden opgemerkt dat veel Aziatisch-Amerikanen en eilandbewoners in de Stille Oceaan de Chinese of maandierenriem niet volgen.

Plaats een reactie