Wat is het effect van een maand lang geen alcohol drinken op je lichaam?


Een maand geen alcohol drinken, wat doet dat met je gezondheid? Een groep gezelligheidsdrinkers deed vrijwillig mee aan ons experiment en dronk een maand geen druppel! Wetenschappers onderzochten wat dat voor effect had op hun psyche, lijf en lever. De resultaten zie je in deze aflevering van De Kennis van Nu.

Leverartsen Isabelle Munsterman en Eric Tjwa onderzoeken of levers van proefpersonen minder vet en stijf zijn na een maand geen alcohol. Psychiater Arnt Schellekens kijkt naar veranderingen in drankzucht, gemoedstoestand en cognitie.

Deze uitzending kwam tot stand met dank aan het Radboud UMC, Isabelle Munsterman, Eric Tjwa, Arnt Schellekens en hun collega’s van de afdelingen MDL, radiologie, psychiatrie en sociale wetenschappen.


Meer wetenschap? Kijk op l

30 gedachten over “Wat is het effect van een maand lang geen alcohol drinken op je lichaam?”

 1. 14 glazen wijn per week dan vind ik je wel echt een junk.

 2. Ik drink niet vaak, maar als ik drink dan ga ik er ook voor! Toen ik jonger was dronk ik veel meer. Ben ook echt moe de volgende dag.

 3. Hahahaha onderzoek doen naar iets wat de islam al 1400 jaar geleden al wist. Islam is het juiste pad om te volgen maar jammer genoeg zijn er heel veel moslims die niet de juiste voorbeeld geven dat dan weer haat tegen de islam creëert.

 4. Ik hoop dat het ooit cool wordt om niet meer te drinken en mensen je vreemd aankijken als je het wel doet haha belachelijk hoe onze maatschappij dit middel met alle criteria van een harddrugs nog toestaat……. lekker makkelijk om het land te verdelen in alcoholisten en niet alcoholisten wel erg grof en daarmee ontkennen zij het echte probleem en dat is.. alcohol is een harddrugs de ene persoon kan beter tegen xtc,speed en of doet dit alleen op feestjes etc maar toch is het voor de wet verboden om te verkopen, waarom?.. laten we die dan ook lekker legaal maken waarin is alcohol anders dan?… alsjeblieft het komt te vaak voor dat mensen problemen ondervinden, misschien wel meer zelfs dan geen problemen door dit middel, dat de koppen nu echt uit het zand gehaald moeten worden kom op.

 5. Stop op z'n minst met het uitzenden van alcohol reclames. Net zoals we met de sigarettenreclames hebben gedaan vroeger. En plak ook van die waarschuwingslabels op flessen drank zoals bij sigaretten word gedaan. Inclusief ''leuk'' plaatje.
  Zoveel mensen hebben er moeite mee om te stoppen/minderen, maar het is zo gewoon geworden in onze cultuur dat het haast ondenkbaar is om niet meer te drinken. Belachelijk eigenlijk.

 6. Hello ben al 3jaar zonder drank, vindt het toch prettig met de vrienden en de vriendinnen enkele goede Belgisch biertjes te drinken, en of en goede malt wiskye

 7. een maand geen Alcohol drinken denk je dat nou echt dat het helpt je heb voor en tegenstanders vergis je niet daar in

 8. Dat het zo’n taboe is om te zeggen “ik drink niet” zegt genoeg. Mensen kijken niet raar op als je gelooft in bijbels of korans of als je niet rookt of aan drugs doet. Maar owee als je zegt dat je niet drinkt dan kijken mensen je aan alsof je zegt dat de aarde plat is!! Ze krijgen een bijna een soort TIA van de hersenfoutmelding die van dat antwoord krijgen.
  Het is toch bizar dat mensen je gelijk uitlachen omdat je jezelf niet wilt vergiftigen?! Het maakt ook niemand minder gezellig. Het feit dat je blijkbaar alcohol nodig hebt om gezelligheid te hebben of om het leuk te hebben dan zegt dat meer over jezelf dan over die andere lijkt mij.

 9. Slecht: Mannelijke presentator met een divers(voller) lichaam en geen traditionele aantrekkelijkheid. Vrouwelijke presentator traditioneel lichaam en traditionele aantrekkelijkheid: geef diversiteit in beeldvorming!

 10. flying lotus aan het eind!! geniaal, thx for making my day.

 11. ik hoop dat de juffrouw met de zwarte blous, niks heeft verloren in die zwart blous, na haar weken zonder drank

 12. Top experiment. Mijn kind van 9 vond deze video erg interessant. Bedankt

 13. Af en toe alcohol vind ik ok.maar echt af en toe en NIET elke weekend…neee. Lekker gezellig ZONDER alcohol kan wel.

 14. Wat is gevaarlijker voor het welzijn van een mens ? Alcohol of softdrugs
  , of is het beide ongevaarlijk bij normaal gebruik.

 15. Altijd, ja, ik ben gestopt bij die verslaafden, altijd beginnen ze weer. Geld voor iedere verslaving.

 16. Het leven is te kort om nuchter te blijven, dat zei me opa vroeger al en me opa had gelijk.

 17. Allemaal dikke zever ik heb 2 jaar geen alcohol gedronken voelde ik me beter nee ben ik er van vermagert nee dus wat is het verschil dat je nu drinkt of niet drink

 18. Ik drink bijna niet meer. Na een aantal jaar minimaal 2,5 liter bier per dag ben ik cold turkey gestopt. Het eerste jaar helemaal niets. Nu alleen nog op verjaardagen en drink ik maanden lang helemaal niets. Je gewenning gaat drastisch naar beneden. Je hebt veel minder alcohol nodig om bezopen te raken. Dat is echt iets om in de gaten te houden. Om een kater te voorkomen, moet ik op tijd stoppen en tussendoor afwisselen met water, koffie of fris. Dat komt neer op maximaal 4 bier. Voorzichtig blijven.

 19. Gematigde drinkers….😂😂😂 ik neem elke dag 2 snuiven… ben een gematigde junk😂😂

 20. Eigenlijk is dit allemaal BS. als je echt gezond wil leven moet je weggaan uit de maatschappij, zo ver mogelijk na het oosten waar zo min mogelijk technologie is en de lucht die je inademt clean is.

 21. Als je nooit alcohol drinkt, dan kan je ook ziek worden. Gezond leven is geen garantie om voor altijd gezond te blijven helaas.

Reacties zijn gesloten.