Wat is er gebeurd met nieuwe investeerders vanaf 2020? Marktonrust, meme-aandelen en crypto schrikten hen niet af.

laatste update: 03-2023


De golf van nieuwe, individuele investeerders die de aandelenmarkten in 2020 overspoelde, is niet weggeëbd, ook al zijn de marktomstandigheden steeds onvriendelijker geworden.

Uit een nieuwe enquête onder mensen die in 2020 een effectenrekening zijn begonnen, blijkt dat driekwart van hen nog steeds hun rekeningen bijhoudt.

Vergeleken met mensen die vóór de pandemie effectenrekeningen hadden en in 2020 extra rekeningen openden, hebben nieuwere investeerders geld van hun rekening gehaald tegen hogere tarieven en hebben minder investeerders geld toegevoegd, aldus onderzoekers van de FINRA Investor Education Foundation, NORC van de Universiteit van Chicago en de Securities and Exchange Commission.

Maar de bevindingen suggereren nog steeds dat “de waargenomen expansie van investeerders in 2020 niet slechts een tijdelijke opleving was in verband met de pandemie of marktomstandigheden, maar een duurzame stijging van de investeringspopulatie”, aldus de auteurs dinsdag.

Toen beginnende investeerders in 2020 de markt betraden, verstrikte COVID-19 de economie in lockdowns en heropeningen. Het recente vervolgonderzoek komt tegen een andere achtergrond.

Vorig jaar heeft de Dow Jones Industrial Average DJIA,
-1,72%,
S&P 500 SPX,
-1,53%
en Nasdaq Composite COMP,
-1,25%
kenden hun slechtste jaarlijkse prestatie sinds 2008 te midden van vier decennia hoge inflatie en recessiezorgen. De Dow is dit jaar tot nu toe met 0,8% gedaald, terwijl de S&P 500 met meer dan 3,5% is gestegen en de Nasdaq met 10% is gestegen.

Aandelen sloten dinsdag fors lager in een uitverkoop nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, de senatoren had verteld dat de centrale bank openstaat voor sterkere renteverhogingen. De Fed is afgelopen maart begonnen met het verhogen van haar referentietarief om de inflatie te beteugelen, en haar volgende vergadering is gepland voor 21-22 maart.

Lees ook: Aandelen zijn nog steeds ’the best game in town’ om de inflatie te verslaan. De goeroe van indexbeleggen legt uit waarom.

Toch heeft de turbulentie veel nieuwere investeerders niet afgeschrikt, aldus onderzoekers. Bijna vier op de tien nieuwe investeerders, 39%, zeiden dat ze geld van hun rekening hebben toegevoegd en niet hebben opgenomen. Bijna de helft van de ervaren beleggers, 46%, zei hetzelfde.

Maar nieuwe investeerders hadden ongeveer twee keer zoveel kans om geld op te halen, zo bleek uit het onderzoek. Terwijl 16% van de ervaren investeerders geld opnam, trok 31% van de nieuwe investeerders geld op.

Ze hebben meer beleggingskennis opgedaan – “hoewel er nog steeds veel ruimte voor verbetering is”, aldus de auteurs. (De enquête bevatte een quiz met vijf vragen.)

Een deel van die knowhow kan een besef zijn dat ze niet de tijd of expertise hebben om al hun investeringsbeslissingen zelf te nemen. Meer wenden zich tot professioneel beleggingsadvies in plaats van te vertrouwen op hun eigen onderzoek, zo blijkt uit de gegevens. Een derde van de nieuwe investeerders zei dat ze nu financiële professionals gebruiken als bronnen voor investeringsinformatie, tegenover 24% in 2020.

Deze investeerders zeiden dat ze nu minder afhankelijk zijn van nieuwsmedia voor hun investeringsbeslissingen, namelijk 26%, tegenover 33% voorheen.

Maar de afhankelijkheid van sociale media en vrienden en familie was in wezen ongewijzigd. Iets meer dan een derde, 35%, zei dat vrienden en familie een informatiebron waren en 16% beschouwde sociale media als een plek voor informatie.

De nieuwere lichting investeerders houdt vast aan risico’s, suggereren de gegevens. Terwijl 22% van de ervaren investeerders zei dat ze cryptocurrency in hun portefeuille hadden, zei 28% van de nieuwere investeerders van wel.

Terwijl in de recente enquête met name naar cryptocurrency werd gevraagd, werden in de 2020-versie van de vragen vragen gesteld over “alternatieve beleggingen”, waaronder crypto. Op dat moment zei 14% van de nieuwe investeerders dat ze deze investeringen hadden, vergeleken met 19% van de meer ervaren investeerders.

De waarde van bitcoin BTCUSD,
-0,04%
is tot nu toe meer dan 30% gestegen, maar de afgelopen 12 maanden met 40% gedaald.

De enquête is een glimp van het profiel van nieuwe investeerders. In september konden opiniepeilers 480 van de mensen die ze in het najaar van 2020 bereikten opvolgen. Tweederde van de recente deelnemers waren nieuwere investeerders.

Ondertussen zeggen andere gegevens dat er nog steeds miljoenen mensen zijn die niet investeren.

Volgens Gallup hadden bijna zes op de tien mensen (58%) vorig jaar direct of indirect aandelen in bezit. Dat is een stijging ten opzichte van 55% in 2020, maar de opiniepeilers van Gallup zeiden dat dit nog steeds onder de ongeveer 62% ligt die het grootste deel van de jaren 2000 aandelen bezat.

Maar de laatste enquête past bij ander onderzoek dat zegt dat individuele beleggers uithoudingsvermogen hebben.

In januari kochten detailhandelaren aandelen in een mum van tijd sneller dan de waanzinnige dagen van de GameStop GME,
-3,16%
meme-stock-manie van 2021, volgens Vanda Research, een onderzoeksbureau dat regelmatig trends en patronen voor particuliere beleggers bestudeert.

Enkele van de topaankopen zijn de fabrikant van elektrische auto’s Tesla TSLA,
-3,15%
en chipmaker Nvidia Corp NVDA,
-1,11%,
Vanda’s onderzoekers zeiden.

Wat er daarna gebeurt voor deze nieuwere investeerders is onbekend, schreven de auteurs van de nieuwe studie. “Maar het lijkt waarschijnlijk dat het nieuwe investeerderscohort vanaf 2020 zowel vorm zal geven als zal worden gevormd door hoe Amerika investeert”, zeiden ze.

Plaats een reactie