Wat is de benchmark bij beleggen?

laatste update: 09-2023


Benchmark betekent letterlijk maatstaf of ijkpunt. Beleggers vergelijken het rendement uit hun eigen beleggingsportefeuille met de benchmark, om te zien of ze relatief goed of slecht presteren.

Vaak wordt een index gebruikt als benchmark. Er zijn een aantal bekende indices die veel als benchmark worden gebruikt. In Nederland is dat bijvoorbeeld de AEX. Ook de MSCI World Index en de S&P 500 Index worden veel als benchmark gebruikt.

Om een fonds of beleggingsportefeuille te kunnen vergelijken, moet je natuurlijk we een goede, representatieve benchmark kiezen. Wanneer je belegt in wereldwijde beleggingen, kun je je portefeuille niet met de AEX vergelijken. Er zijn een aantal punten waarop je moet letten bij het kiezen van een benchmark.
Als eerste let je op de regioverdeling en de sectorverdeling.
Vervolgens kijk je naar de marktkapitalisatie. Wanneer je voornamelijk in small en mid caps belegt, is het niet handig om een benchmark te kiezen die uitsluitend uit large caps bestaat.
Let ook op de beleggingscategorieën in de benchmark. Beleg je voor 75% in obligaties en voor 25% in aandelen, kies dan niet voor een 100% aandelenindex als benchmark.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren.
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Deze video is gemaakt door Axento vermogensbeheer en is een marketingcommunicatie-uitgave. De in deze publicatie aangeboden informatie is bedoeld als informatie in algemene zin en mag nadrukkelijk niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling, beleggingsadvies, aanbieding of uitnodiging tot het aankopen of verkopen van financiële instrumenten of het afnemen van een beleggingsdienst. Voor de juistheid en de volledigheid van de informatie in deze publicatie kunnen wij niet instaan.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw inleg verliezen.