Warren Buffett blijft in jaarlijkse brief optimistisch en predikt geduld door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE FOTO: Warren Buffett, CEO van Berkshire Hathaway, woont de jaarlijkse Allen and Co. Sun Valley Media Conference bij, in Sun Valley, Idaho, VS, 6 juli 2022. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Door Jonathan Stempel

(Reuters) – Miljardair-investeerder Warren Buffett gaf zaterdag aan dat hij zijn blijvende vertrouwen in de Amerikaanse economie en zijn bedrijf niet heeft verloren Berkshire Hathaway Inc . (NYSE:)

In zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire drong de 92-jarige Buffett er bij beleggers op aan zich op het grote geheel op de lange termijn te concentreren, in plaats van hogere inflatie en andere factoren die in 2022 de aandelenkoersen drukten, maar niet die van Berkshire.

Hij drong er ook bij de Amerikanen op aan zich niet te laten stuiptrekken door “zelfkritiek en zelftwijfel”, en zei dat de dynamiek van het land Berkshire ten goede is gekomen in zijn 58 jaar aan het hoofd van het bedrijf vanuit Omaha, Nebraska, en dat zal hij doen nadat hij de teugels heeft overgenomen.

“We rekenen op de American Tailwind en hoewel het van tijd tot tijd windstil is geweest, is de voortstuwingskracht altijd teruggekeerd”, schreef Buffett.

“Ik moet nog een tijd zien waarin het zinvol was om een ​​langetermijnweddenschap tegen Amerika aan te gaan. En ik betwijfel ten zeerste of een lezer van deze brief in de toekomst een andere ervaring zal hebben.”

De brief ging vergezeld van de eindejaarsresultaten van Berkshire, die volgens Buffett een “goed” jaar voor Berkshire weerspiegelden ondanks verstoringen in de toeleveringsketen en stijgende inflatie, inclusief een recordbedrijfswinst van $ 30,8 miljard.

Berkshire bezit tientallen operationele bedrijven, waaronder de autoverzekeraar Geico, de BNSF-spoorweg en vele bekende consumentenmerken zoals Dairy Queen en Fruit of the Loom.

Het rapporteerde ook een jaarlijks nettoverlies van $ 22,8 miljard, aangezien de prijzen van Apple Inc (NASDAQ:) en vele andere aandelen in zijn enorme investeringsportefeuille daalden. Buffett bagatelliseert de nettoresultaten omdat ze volatiel zijn en worden beïnvloed door boekhoudregels.

Meerdere waarnemers zeiden echter dat Buffett voorzichtig leek, bijna verontschuldigend, over zijn eigen moeilijkheden bij het navigeren door markten, hoewel hij misschien wel de beroemdste nog levende Amerikaanse belegger is.

“Buffett is erg bescheiden in het beoordelen van zijn eigen investeringsbekwaamheid, en dat is onnodig”, zegt Thomas Russo, een partner bij Gardner Russo & Quinn en langdurige investeerders in Berkshire. “Investeerders hebben tientallen jaren van hem geprofiteerd.”

Iedereen die van 1965 tot 2022 bij Berkshire bleef, zag zijn aandelen met 3.787.464% in waarde stijgen. Het steeg met 24.708% inclusief dividenden over die periode.

MUNGER ‘MAAKT MIJ AAN HET LACHEN’

Buffett zei dat de meeste van zijn kapitaaltoewijzingsbeslissingen slechts “zo-zo” waren en dat Berkshire’s “bevredigende” resultaten in de loop van de tijd het resultaat waren van slechts ongeveer een dozijn “echt goede” beslissingen.

“‘Efficiënte’ markten bestaan ​​alleen in leerboeken,” zei Buffett. “In werkelijkheid zijn verhandelbare aandelen en obligaties verbijsterend, hun gedrag is meestal alleen achteraf te begrijpen.”

Buffett zei ook dat “vertrouwen en regels essentieel zijn” bij het runnen van grote bedrijven, zelfs te midden van de onvermijdelijke teleurstellingen.

Cathy Seifert, een analist bij CFRA Research, zei dat Buffett een “subtiele uithaal” nam naar critici die wensten dat hij meer dan een paar paragrafen over de grootste bedrijven van Berkshire zou onthullen en agressiever zou investeren.

“Het huidige marktklimaat is, bij gebrek aan een beter woord, erg schizofreen”, zei Seifert. “Buffett drukt die frustratie uit.”

Ondanks het betalen van $ 11,5 miljard in oktober voor de verzekeringsmaatschappij Alleghany (NYSE:) Corp, eindigde Berkshire het jaar met $ 128,6 miljard aan contanten.

Het werd ook een grote verkoper van aandelen, waaronder de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders TSMC laat in het jaar, terwijl het de terugkoop van eigen aandelen opvoerde.

Buffett, een democraat, leek indirect kritiek te leveren op president Joe Biden, die deze maand aandrong op een verviervoudiging van 1% op de terugkoop van bedrijfsaandelen die hij vorig jaar ondertekende.

Terwijl Biden niet opriep tot een einde aan terugkopen, zei Buffett dat degenen die dat wel doen “ofwel een economische analfabeet ofwel een zilvertongende demagoog” zijn.

Buffett drong er bij beleggers ook op aan niet stil te staan ​​bij de marktomstandigheden op korte termijn – hij zei dat Berkshire “een bescheiden bescherming biedt tegen op hol geslagen inflatie, maar deze eigenschap is verre van perfect”.

Hij probeerde hen er ook aan te herinneren hoeveel Berkshire teruggeeft aan de Amerikaanse schatkist, door te zeggen dat het de afgelopen tien jaar $ 32 miljard aan vennootschapsbelasting heeft betaald.

“Bij Berkshire hopen en verwachten we de komende tien jaar veel meer belasting te betalen”, schreef Buffett. “We zijn het land niet minder schuldig.”

Buffett toonde ook uitbundige genegenheid voor zijn vriend en zakenpartner Charlie Munger, de 99-jarige vice-voorzitter van Berkshire.

Hij zei dat beiden begin mei van plan zijn om de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire bij te wonen, die bekend staat als “Woodstock for Capitalists” en tienduizenden mensen naar Omaha trekt.

‘Ik heb nooit een telefoontje met Charlie zonder iets te leren,’ zei Buffett. ‘En hoewel hij me aan het denken zet, maakt hij me ook aan het lachen.’

Plaats een reactie