Wall St-bijeenkomsten sluiten zachte week af na banenrapport Door Reuters

laatste update: 12-2022© Reuters. BESTANDSFOTO: Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, VS, 9 september 2022. REUTERS/Brendan McDermid

Door Chuck Mikolajczak

NEW YORK (Reuters) – Amerikaanse aandelen sloten vrijdag hoger in volatiele handel om een ​​verliezende reeks van vier sessies te doorbreken toen investeerders worstelden met een gemengd banenrapport en opmerkingen van functionarissen van de Federal Reserve over het tempo van renteverhogingen.

De en de Nasdaq stegen elk maar liefst 2% in de vroege handelsstadia, terwijl ze maar liefst 1,9% klommen op de hielen van het nauwlettend gevolgde arbeidsmarktrapport, voordat ze de winsten afzwakten en kortstondig in negatief gebied vielen. Het rapport toonde een stijging van het werkloosheidscijfer in oktober, wat erop wijst dat er eindelijk tekenen van slapte op de arbeidsmarkt kunnen ontstaan ​​en de Fed de ruimte krijgt om haar renteverhogingen vanaf december af te bouwen.

Maar uit de gegevens bleek ook dat het gemiddelde uurloon iets meer steeg dan verwacht, evenals de banengroei, wat wijst op een arbeidsmarkt die grotendeels stabiel blijft.

GRAFIEK: Niet-agrarische loonlijsten https://graphics.reuters.com/USA-STOCKS/gdpzqrgwevw/nfpr.png

Arbeidsmarktgegevens waren een primaire focus voor markten, aangezien de Fed herhaaldelijk heeft verklaard dat ze op zoek is naar enige afkoeling voordat ze een pauze in de verhogingen overweegt. Havikachtige opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell op woensdag vergrootten de zorgen dat de centrale bank de rente langer zou kunnen blijven verhogen dan eerder werd verwacht en dat de aandelen verder onder druk zouden komen te staan.

“Dit was geen rapport dat aantoont dat de renteverhogingen beginnen door te zetten”, zegt Shawn Cruz, hoofd handelsstrateeg bij TD Ameritrade in Chicago.

“Je zou misschien een deel van deze stap kunnen rechtvaardigen, omdat deze verkoop een beetje overdreven werd na wat Powell tijdens de vergadering zei, dus misschien had je de verkopers al weggespoeld.”

Vrijdag herhaalden Fed-functionarissen de opmerkingen van Powell over het mogelijk verminderen van de omvang van de renteverhogingen in de toekomst, maar dat ze de rente voor een langere periode moeten blijven verhogen en mogelijk boven het niveau van 4,6% dat de centrale bank tijdens haar vergadering in september had voorgesteld.

Aandelen kregen laat in de sessie een boost nadat de Fed-president Charles Evans van Chicago zei dat het mogelijk was voor de Fed om te “denken” aan een pauze, ook al is het over een jaar.

De Dow Jones Industrial Average steeg met 401,97 punten, of 1,26%, tot 32.403,22, de S&P 500 won 50,66 punten, of 1,36%, tot 3.770,55 en de toegevoegde 132,31 punten, of 1,28%, tot 10.475,25.

Voor de week daalde de Dow met 1,39% om een ​​winnende reeks van vier weken te maken, de S&P daalde met 3,34% en de Nasdaq zakte 5,65% voor de grootste wekelijkse procentuele daling sinds januari.

Het rapport over de niet-agrarische loonlijsten komt na een tegenstrijdige reeks gegevens deze week die wezen op een vertraging in bepaalde delen van de economie, maar die ook de veerkracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt onderstreepten, ondanks agressieve tariefverhogingen om de inflatie te temmen.

De verwachtingen van handelaren van een renteverhoging van 75 basispunten in december waren kort gestegen na het banenrapport, maar rekenden nu op een kans van ongeveer 62% op een renteverhoging van 50 basispunten, volgens de FedWatch Tool van CME.

De focus van de markt zal nu verschuiven naar een belangrijke inflatiemeting voor de consument volgende week, evenals de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen op 8 november, waar de controle van het Congres op het spel staat.

Ondertussen ondersteunde de hoop op een versoepeling van de strenge COVID-19-beperkingen in China sommige delen van de markt, met in de VS genoteerde aandelen van Chinese bedrijven, waaronder Ali Baba (NYSE:), die met 7,05% eindigde en JD (NASDAQ:).com met 9,74%.

Die hoop hielp ook de prijzen van grondstoffen zoals , wat op zijn beurt de materialensector met 3,41% deed stijgen als de best presterende van de 11 grote S&P-sectoren.

Starbucks Corp (NASDAQ:) steeg met 8,48% nadat het hoger was dan de schattingen van Wall Street voor vergelijkbare kwartaalomzet en winst, terwijl de omzet van DoorDash Inc de aandelen van het voedselbezorgingsbedrijf met 8,32% deed stijgen.

Het volume op de Amerikaanse beurzen bedroeg 13,31 miljard aandelen, vergeleken met het gemiddelde van 11,74 miljard voor de volledige sessie over de afgelopen 20 handelsdagen.

Het aantal opkomende problemen overtrof het aantal dalende op de NYSE met een 2,56-tegen-1-ratio; op Nasdaq was een verhouding van 1,41-op-1 gunstig voor gevorderden.

De S&P 500 noteerde 18 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en 27 nieuwe dieptepunten; de Nasdaq Composite noteerde 81 nieuwe hoogtepunten en 278 nieuwe dieptepunten.

Plaats een reactie