Waarom sinaasappelsap steeds duurder wordt

laatste update: 03-2023


Extreem weer, waaronder een onverwachte vorst in januari 2022, en een ongeneeslijke citrusziekte die de sinaasappelboomgaarden heeft aangetast, hebben ervoor gezorgd dat de kosten van OJ zijn gestegen. Dit vergroot de druk op de gezinsbudgetten die al onder druk staan ​​door een algehele stijging van de kosten van levensonderhoud in de VS.

Volgens overheidsgegevens die deze week zijn vrijgegeven, stegen de kosten van niet-bevroren, niet-koolzuurhoudende sappen en dranken in januari met 12,5% in vergelijking met een jaar geleden en met 1,5% in vergelijking met de maand ervoor. Ook de sinaasappelprijzen stegen in januari met 4,8% in vergelijking met vorig jaar en stegen met 3,7% op maandbasis. Dat is een van de hoogste maandelijkse prijsstijgingen in alle voedselcategorieën.

Een fles verse jus d’orange online kost ongeveer $ 4 en varieert per platform en merk – een 59 fluid-ounce fles Florida’s Natural Orange Juice zonder pulp is $ 4,29, terwijl een 52 fluid-ounce fles Simply Orange Juice pulp-free $ 4,79 is.

Het ministerie van Landbouw verlaagde eerder deze maand de prognose voor de sinaasappelproductie uit Florida voor het seizoen 2022-2023.

Vorige week verlaagde het ministerie van Landbouw de prognose van de sinaasappelproductie uit Florida voor 2022-2023 met 11% ten opzichte van de prognose van januari. De USDA schatte dat de staat dit jaar 16 miljoen dozen sinaasappelen van 90 pond zou produceren in plaats van 18 miljoen dozen zoals geschat in januari.

Ter vergelijking: Californië ligt op koers om in het seizoen 2022-2023 naar schatting 46,1 miljoen dozen sinaasappelen te telen, ongeveer in lijn met het aantal dat in die staat het jaar ervoor werd geproduceerd. Volgens de laatste schattingen die in februari zijn gepubliceerd, zal de VS in het seizoen 2022-2023 naar verwachting 63,25 miljoen dozen sinaasappelen telen, tegen 81,65 miljoen dozen in 2021-2022.

Orkaan Ian, die in 2022 grote delen van de kustlijn van Florida teisterde, eiste zijn tol van de citrustelers in de staat en resulteerde in de kleinste sinaasappeloogst sinds 1937.

Sinaasappelsap wordt veel aangeboden op openbare scholen in de VS, met name als onderdeel van schoolontbijtprogramma’s, waarbij gepasteuriseerd, 100% vruchtensap maar liefst de helft van de fruitporties kan uitmaken die gedurende een week worden aangeboden, aldus een woordvoerder van de school. Nutrition Association, een nationale non-profitorganisatie die 50.000 leden vertegenwoordigt en schoolmaaltijden verzorgt.

Als de prijs voor sinaasappelsap blijft stijgen, kan dit een extra last zijn voor consumenten, vooral voor scholen en ziekenhuizen, zegt Curt Covington, senior director partnerrelaties bij AgAmerica Lending, een nationale geldschieter voor landbouw en infrastructuur. In sommige opzichten dreigt sinaasappelsap te veranderen van een “nietje” in de koelkast in een “luxeartikel”, voegde hij eraan toe.

Tot nu toe hebben geen leden van de School Nutrition Association hun bezorgdheid geuit over sinaasappelsap, maar een woordvoerder zei dat stijgende prijzen over de hele linie een probleem zijn voor scholen die ernaar streven te voorzien in de voedingsbehoeften van studenten. Volgens het onderzoek van de organisatie uit 2023 gaf 88,5% van de directeuren van schoolmaaltijdprogramma’s in het hele land aan dat kosten een grote uitdaging vormen.

De impact van extreem weer en ziekte

Extreem weer en ziekte zorgden voor een dubbele klap voor citrustelers in Florida.

“Citrus greening (ook bekend als Huanglongbing of HLB) is een ziekte die wordt verspreid door een insect dat de Aziatische citrusbladvlo wordt genoemd”, aldus het Florida Department of Citrus (FDOC), de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het reguleren, onderzoeken en vermarkten van de staatssinaasappel , mandarijnen- en grapefruitindustrie.

“De psyllid voedt zich met de stengels en bladeren van de bomen en infecteert de bomen met de bacteriën die citrusgroen veroorzaken”, voegt hij eraan toe. “Vergroening verslechtert het vermogen van de boom om voeding op te nemen, wat uiteindelijk resulteert in minder en kleinere vruchten na verloop van tijd. Als een boom eenmaal is geïnfecteerd, is er geen remedie meer. Vergroening vertraagt ​​de stroom van voedingsstoffen, waardoor het vermogen van de boom om goed te rijpen wordt aangetast, wat in sommige gevallen resulteert in kleinere en zuur smakende vruchten.”

Naast deze problemen: de orkaan Ian en andere tropische stormen in 2022 troffen meer dan 375.000 hectare gewijd aan de commerciële citrusteelt in Florida, voegde het overheidsdepartement eraan toe. Dat vertaalt zich in een verlies van tussen de 8% en 11% van de citrusbomen van de staat.

“De oogstprognose van deze maand getuigt van de ontberingen waar de citrustelers in Florida nog steeds mee te maken hebben”, aldus de afdeling in een verklaring deze maand. “Het is geen geheim dat orkaan Ian en orkaan Nicole het hart van het citrusland hebben verlaten met een lange weg naar herstel, maar telers in Florida hebben eerder gewerkt om te herstellen van extreem weer, en dit jaar is daarop geen uitzondering. ”

De twee orkanen veroorzaakten veel schade aan het fruit aan de bomen, voegde Covington eraan toe. Het deed ook pijn aan enkele van de oranje knoppen die bloemen en vruchten zouden zijn geworden voor het volgende fruitseizoen, voegde hij eraan toe.

Sinaasappelbomen verschillen van sommige andere soorten fruitbomen doordat ze het huidige gewas dragen en tegelijkertijd nieuwe knoppen beginnen uit te drukken voor de lente en de zomer, zei Covington.

Dat betekent dat er ook vragen zijn over de sinaasappeloogst van volgend seizoen en over de prijzen die klanten uiteindelijk zullen betalen voor sinaasappelen en sinaasappelsap. “We zullen het pas weten als we de bloei van 2023 krijgen en gewoon zien wat voor soort gewas er aan die boom zit”, zei Covington.

Sinaasappelen uit Californië versus Florida

Terwijl de meeste Californische sinaasappelen worden geteeld voor de markt voor vers fruit, wordt volgens gegevens van de FDOC bijna alle sinaasappelen uit Florida – ongeveer 94% – tot sap verwerkt. En op basis van de productieprognose voor dit jaar verwacht Florida 60% tot 65% van de binnenlandse productie van sinaasappelsap voor zijn rekening te nemen.

Door de schaarste aan verse jus d’orange is ook de prijs van diepgevroren sinaasappelsapconcentraat gestegen. De futures op sinaasappelsap bereikten eerder deze maand een recordhoogte. Het meest actieve ingevroren geconcentreerde sinaasappelsap (FCOJ) OJ00,
-0,83%
De contracthandel op de Intercontinental Exchange schommelde op vrijdag rond $2,38 per pond.

“Terwijl de binnenlandse aanvoer van sinaasappelen aanzienlijk is gedaald, vullen de verwerkers hun behoeften aan met grotere aankopen van geïmporteerde concentraten uit Mexico en Brazilië,” schreef Tanner Ehmke in een recente analyse. Ehmke is de leidende econoom van zuivel en speciale gewassen bij CoBank, een nationale coöperatieve bank die industrieën op het platteland van Amerika bedient.

In een reactie op Facebook-commentaar van klanten over het gebruik van Mexicaans sapconcentraat zei Florida’s Natural in oktober dat dit te wijten was aan de afnemende sinaasappeloogst in Florida en “lower-brix fruit”. Het lage aanbod van sinaasappelen resulteerde in een sinaasappelsaptekort in Florida waar “alle Amerikaanse sinaasappelsapbedrijven mee te maken hebben”.

“Dit was een recente wijziging en Florida’s Natural zal zoveel mogelijk Florida-sinaasappelen gebruiken op basis van wat Moeder Natuur levert. We verwachten op deze weg door te gaan totdat de sinaasappeloogst in Florida een aanhoudende groei heeft doorgemaakt”, schreef het bedrijf. Florida’s Natural was niet direct bereikbaar voor het verzoek om commentaar.

Plaats een reactie