Waarom de aardgasprijzen tot hun laagste punt in een jaar zijn gedaald

laatste update: 01-2023


Aardgas heeft een wankele start van 2023 gekend, waarbij de prijzen in de VS net halverwege het winterseizoen daalden tot hun laagste niveau in meer dan een jaar, wat typisch een periode is met een grote vraag naar verwarmingsbrandstof.

Er is “niets ongewoons in de vraag naar gas in de VS in vergelijking met wat we de afgelopen jaren hebben gezien”, zegt Saulius Adomaitis, wereldwijde olie- en gasleider bij het professionele dienstennetwerk EY, erop wijzend dat de prijzen in de VS “sterk worden beïnvloed” door wat er gebeurt in het buitenland.

Vanaf 11 januari worden aardgasfutures verhandeld op de New York Mercantile Exchange NGG23,
+3,87%

NG00,
+2,45%
waren 62% lager dan de piek van vorig jaar van $ 9,68 op 22 augustus, met nog ongeveer 2½ maand te gaan in het winterse verwarmingsseizoen. De prijzen daalden in december met meer dan 35%, de grootste maandelijkse daling sinds december 2018.

De Russische invasie van Oekraïne begin vorig jaar leidde tot grote zorgen dat Europa een tekort aan brandstof zou krijgen. Het Internationaal Energieagentschap schatte dat 45% van de gasinvoer van de Europese Unie in 2021 uit Rusland kwam.

De oorlog zal “de aanvoer van aardgas (en vele andere kritieke grondstoffen) de komende jaren blijven beperken”, zegt Michael Rosen, chief investment officer bij Angeles Investments. “Er worden alternatieve voorraden ontwikkeld, maar het zal jaren duren voordat Europa Russisch gas heeft vervangen, dus prijsvolatiliteit zal waarschijnlijk nog enige tijd een kenmerk van de markt blijven.”

Toch slaagde Europa erin de vraag naar aardgas te verminderen door “behoud”, zegt hij, geholpen door een ongewoon warme winter tot nu toe, en kon Europa zijn opslagtanks “tot capaciteit” vullen.

Ook zorgden de “zeer hoge” aardgasprijzen in de zomer en de herfst voor een arbitrage voor Amerikaanse producenten van [liquefied natural gas] om meer naar Europa te verschepen.”

De recente daling van de Amerikaanse dollar, gezien het feit dat aardgas in de valuta is geprijsd, heeft ook bijgedragen aan de daling van de aardgasprijzen, zegt Rosen. De ICE US Dollar-index DXY,
-0,82%
registreerde drie opeenvolgende maandelijkse dalingen tot en met december.

Amerikaanse aardgasfutures voor levering in februari kwamen op 10 januari uit op $ 3,639 per miljoen Britse thermische eenheden, het laagste voor een eerste maandcontract sinds 30 december 2021.

De vraag naar de grondstof in China trok “niet aan vanwege de koolstofbeperkingen”, zegt Adomaitis van EY. Het land heeft beloofd om tegen 2060 koolstofneutraal te zijn.

De “China-factor” is iets om naar te kijken, voegt Adomaitis toe. Als de Chinese economie echt opengaat in het tweede kwartaal na Covid-19-gerelateerde sluitingen, en als dat “samenvalt met de noodzaak om de Europese gasreserves aan te vullen… tijdens de lente en de zomer”, kan dat leiden tot een aanzienlijke stijging van de gasprijzen en volatiliteit in Europa – en dat zou een “overloopeffect” hebben in de VS

In de toekomst “moeten we ons ervan bewust zijn dat de winter nog niet voorbij is”, zegt Adomaitis. In de VS loopt het winterstookseizoen tot en met maart.

“We moeten beseffen dat de winter nog niet voorbij is.”


—Saulius Adomaitis, EY

De VS komen mogelijk ook dichter bij een verbod op gasfornuizen, aangezien studies aantonen dat er risico’s op de luchtwegen en bepaalde kankers verbonden zijn aan het gebruik ervan en zorgen baren over hun bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Lezen: Verbod op gasfornuizen: de VS komen dichter bij actie nu een consumentenbureau haar onderzoek verscherpt

Californië heeft nieuwe gasaansluitingen al beperkt met een volledig verbod op de verkoop van apparaten in 2030, en deze uitfasering van gasapparaten vindt ook plaats in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa, zegt Rosen van Angeles Investments.

Op middellange termijn zullen aardgastoestellen waarschijnlijk worden uitgefaseerd, zegt hij. Hij wijst er echter op dat aardgas een lagere koolstofimpact heeft dan andere op koolstof gebaseerde bronnen, dus het zal waarschijnlijk in de nabije toekomst een “belangrijke energiebron” blijven.

Maar op de langere termijn, in de komende decennia, “zal koolstofgebaseerde energie worden vervangen door hernieuwbare of niet-koolstofgebaseerde bronnen”, zegt Rosen.

Plaats een reactie