Waarom beursberen onbedoeld een rally ondersteunen ondanks slecht nieuws

laatste update: 06-2023


De Amerikaanse aandelenmarkt doet het tot nu toe verrassend goed in 2023, ondanks tekenen van vertragende economische groei, onzekerheid over de richting van het monetaire beleid van de Federal Reserve, problemen in de regionale bankensector en de politiek van het schuldenplafond in het Congres.

De S&P 500 SPX,
-0,64%
is year-to-date met 7% gestegen, terwijl de technologiezware Nasdaq Composite COMP,
-0,18%
heeft dit jaar tot nu toe 17,9% hersteld en de Dow Jones Industrial Average DJIA,
-1,01%
is volgens FactSet-gegevens 0,4% gedaald.

Dus waarom is de aandelenmarkt er niet in geslaagd om te dalen na slecht nieuws?

Tom Essaye, oprichter van Sevens Report Research, zei dat de negatieve verwachtingen van zowel institutionele als particuliere beleggers “onbedoeld aandelen ondersteunden”, aangezien het falen van de markt om te dalen na slecht nieuws, ertoe leidt dat beleggers die onderwogen zijn aandelen kopen.

“Die dynamiek heeft zich grotendeels voortgezet en het is een van de grootste redenen waarom aandelen schijnbaar niet kunnen dalen bij negatief nieuws”, schreef hij dinsdag in een notitie.

Het beschreven dynamische Essaye is een marktconcept dat de “pijnhandel” wordt genoemd en dat soms voorkomt wanneer een meerderheid van de marktdeelnemers zich in een bepaalde richting heeft gepositioneerd, maar een onverwachte marktomkering veroorzaakt aanzienlijke verliezen voor degenen die aan de verkeerde kant worden betrapt.

Het concept is gebaseerd op het idee dat de aandelenmarkt een grotere kans heeft om in de tegenovergestelde richting van een heersende consensus te bewegen en de neiging heeft om zoveel mogelijk investeerders zoveel mogelijk pijn te ontnemen.

Zien: Waarom beren ondanks slecht nieuws de aandelenmarkt niet laag kunnen houden

De S&P 500-index zakte in oktober 2022 naar het laagste punt in twee jaar, toen beleggers zich zorgen maakten over de hoge inflatie en agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve. Maar ook al heeft de brede marktindex in 2023 wat terrein hersteld toen de inflatie afnam en de Fed in mei afzag van verdere renteverhogingen, toch ziet de aandelenmarkt andere aanhoudende zorgen in de achteruitkijkspiegel.

In het afgelopen jaar hebben institutionele beleggers bijna $340 miljard aan activa van de aandelenmarkt gehaald, terwijl individuele beleggers bijna $30 miljard hebben binnengehaald, volgens de S&P Global Market Intelligence. Ondertussen zijn de geldmarktactiva gestegen tot een recordhoogte van $ 5,3 biljoen, volgens gegevens van het Investment Company Institute.

Ondertussen presteerde slechts ongeveer een derde van de actief beheerde beleggingsfondsen beter dan de large-cap S&P 500 in het eerste kwartaal van 2023, aldus Essaye, daarbij verwijzend naar gegevens van de Bank of America.

Het herstel in de S&P 500 heeft ervoor gezorgd dat investeerders en veel actieve beheerders “onderinvesteerd zijn en ondermaats presteren” in de S&P 500, schreef Essaye.

In dit geval is de pijnhandel dat aandelen hoger gaan wanneer een massa marktdeelnemers nog steeds bearish blijft.

“Daarom blijft de pijnhandel stevig hoger en het netto resultaat is dat hoe langer de lange lijst van wat ‘zou kunnen’ fout gaan ‘niet’ fout gaat, hoe meer de pijn zal worden gevoeld door ondergeïnvesteerde en slecht presterende managers. meer opwaartse ‘brandstof’ een marktrally zal hebben, aangezien deze managers aandelen hoger jagen om de toewijzingen te vergroten.

Zien: Dit is het grote ding dat de aandelenmarkt tegenhoudt, zegt Bank of America

Als gevolg hiervan, als beleggers materieel negatief nieuws krijgen, bijvoorbeeld een harde landing voor de economie, een herstel van de inflatie, een nieuwe stijging van de rentetarieven van de Fed of een doorbraak van het schuldenplafond, dan doet “geen van dit sentiment er toe – de S&P 500 zal dalen, en hard dalen”, zei Essaye.

Als alle slechte dingen echter niet uitkomen, blijft het vermogen van de aandelenmarkt om te stijgen sterker, omdat het zal worden aangewakkerd door handelaren die onderbelegd zijn, waardoor de markt hoger zal springen, zei Essaye.

Amerikaanse aandelen sloten dinsdag fors lager, nadat beleggers gegevens over de detailhandelsverkopen in april afwogen in afwachting van een nieuwe ronde van gesprekken over het schuldplafond tussen president Biden en Republikeinse beleidsmakers.

Plaats een reactie