VS organiseren ‘materiële actie’ om SVB-uitval te stoppen – bronnen Door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. Een man plaatst een bord op de deur van de Silicon Valley Bank terwijl een toeschouwer toekijkt op het hoofdkantoor van de bank in Santa Clara, Californië, VS, 10 maart 2023. REUTERS/Nathan Frandino

Door Lananh Nguyen, Pete Schroeder en Sarah N. Lynch

NEW YORK (Reuters) – De Amerikaanse autoriteiten bereidden zondag “materiële actie” voor om deposito’s bij Silicon Valley Bank (SVB) te ondersteunen en eventuele bredere financiële gevolgen van de plotselinge ineenstorting tegen te gaan, vertelden bronnen die bekend zijn met de zaak aan Reuters.

Ambtenaren van de Biden-administratie hebben het hele weekend gewerkt om de impact te beoordelen van het faillissement van de op startups gerichte geldschieter SVB Financial Group op vrijdag, met bijzondere aandacht voor de durfkapitaalsector en regionale banken, aldus de bronnen.

Details van de verwachte aankondiging op zondag waren niet onmiddellijk beschikbaar. Een bron zei dat de Federal Reserve had gehandeld om banken draaiende te houden tijdens de COVID-19-pandemie, en nu soortgelijke maatregelen zou kunnen nemen.

“Dit zal een materiële actie zijn, niet alleen woorden”, zei een bron.

Eerder zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dat ze samenwerkte met banktoezichthouders om te reageren nadat SVB de grootste bank werd die failliet ging sinds de financiële crisis van 2008.

Naarmate de vrees voor een bredere gevolgen in de regionale banksector van de VS en daarbuiten groter werd, zei Yellen dat ze eraan werkte om spaarders te beschermen, maar een reddingsoperatie uitsloot.

“We willen ervoor zorgen dat de problemen die bij de ene bank bestaan, geen besmetting veroorzaken bij andere die gezond zijn”, vertelde Yellen aan de CBS News Sunday Morning-show.

“Tijdens de financiële crisis waren er investeerders en eigenaren van systeemrelevante grote banken die werden gered…

In maart 2020, toen het uitbreken van de pandemie van het coronavirus en de lockdowns tot financiële paniek leidden, kondigde de Amerikaanse Federal Reserve een reeks maatregelen aan om de kredietstroom in stand te houden door de financieringskosten te verlagen en de voorwaarden van haar directe leningen te verlengen.

Tegen het einde van die maand schoot het gebruik van de zogenaamde discount window-faciliteit omhoog tot meer dan $ 50 miljard aan door de Fed verstrekt krediet.

Halverwege vorige week, vóór de ineenstorting van Silicon Valley, waren er geen aanwijzingen dat het gebruik aantrok, met gegevens van de Fed die wekelijkse uitstaande saldi van $ 4 miljard tot $ 5 miljard lieten zien sinds het begin van het jaar.

EEN KOPER VINDEN

Hoewel de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) deposito’s tot $ 250.000 beschermt, zijn er zorgen over deposito’s daarboven, zei een bron, eraan toevoegend dat veel kleinere bedrijven het risico liepen het personeel niet te kunnen betalen.

En te midden van toenemende opnames van andere regionale banken, houden Amerikaanse functionarissen ook de bredere sector nauwlettend in de gaten.

Meer dan 3.500 CEO’s en oprichters die zo’n 220.000 werknemers vertegenwoordigen, hebben een petitie ondertekend die is gestart door Y Combinator die rechtstreeks een beroep doet op Yellen en anderen om spaarders te steunen, en waarschuwde dat meer dan 100.000 banen in gevaar kunnen komen.

Met $ 209 miljard aan activa was de in Santa Clara, Californië gevestigde geldschieter de 16e grootste Amerikaanse bank, waardoor de lijst van potentiële kopers die een deal konden sluiten relatief kort was.

De FDIC, die is aangesteld als curator, probeert een andere bank te vinden die bereid is te fuseren met SVB, zeiden mensen die bekend zijn met de zaak vrijdag.

Sommige leidinggevenden in de sector zeiden dat een dergelijke deal voor elke bank aanzienlijk zou zijn en dat regelgevers waarschijnlijk speciale garanties zouden moeten geven en andere vergoedingen moeten geven.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, vertelde het Sunday Morning Futures-programma van Fox News dat de regering van president Joe Biden en de Amerikaanse Federal Reserve bezig waren met een aankondiging te komen voordat de markten maandag opengaan.

De Fed en FDIC reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

COMMUNAUTAIRE BANKENSommige analisten en prominente investeerders waarschuwden dat zonder een resolutie voor maandag andere banken onder druk zouden kunnen komen te staan.

De Fed en de FDIC overwogen de oprichting van een fonds dat regelgevers in staat zou stellen meer deposito’s bij banken die in de problemen komen te dekken, meldde Bloomberg.

Regelgevers bespraken een nieuw speciaal voertuig in gesprekken met bankdirecteuren en hoopten dat een dergelijke maatregel spaarders gerust zou stellen en eventuele paniek zou helpen indammen, aldus het rapport.

“Het goede nieuws is dat het onwaarschijnlijk is dat een faillissement in de stijl van de SVB zich zal uitbreiden tot de grote banken”, aldus risico- en financieel adviesbureau Kroll in een onderzoeksnota.

Maar kleine gemeenschapsbanken kunnen met problemen te maken krijgen en het risico is “veel groter als onverzekerde deposanten van SVB niet gezond worden gemaakt en een knipbeurt op hun deposito’s moeten nemen”, voegde Kroll eraan toe.

Miljardair hedgefondsmanager Bill Ackman zei zaterdag in een tweet dat het niet beschermen van alle spaarders zou kunnen leiden tot het opnemen van onverzekerde deposito’s van andere instellingen.

“Deze opnames zullen de liquiditeit van gemeenschaps-, regionale en andere banken wegnemen en de vernietiging van deze belangrijke instellingen in gang zetten”, waarschuwde Ackman, die zei dat hij geen directe blootstelling heeft.

De regionale bankenindex daalde vrijdag met 4,3% en eindigde de week met een daling van 18%, de slechtste week sinds 2009. handtekeningbank (NASDAQ:) daalde ongeveer 23%, terwijl het in San Francisco was gevestigd Bank van de Eerste Republiek (NYSE:) daalde met 15%. Western Alliance (NYSE:) Bancorp daalde met 21% en PacWest Bancorp daalde met 38%. Karel Schwab (NYSE:) daalde meer dan 11%.

Signature Bank, First Republic Bank, PacWest Bank en Charles Schwab reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Western Alliance Bank weigerde commentaar te geven.

Sommige banken zouden kunnen proberen om preventief kapitaal aan te trekken om hun balansen te versterken of om zelf deals te sluiten, zeiden leidinggevenden uit de sector. Toen IndyMac en Washington Mutual in 2008 failliet gingen, vond de FDIC andere bedrijven om de activa over te nemen en de deposito’s intact te houden. Als er geen koper voor SVB wordt gevonden, zullen onverzekerde spaarders waarschijnlijk een deel van het geld dat de FDIC kan ophalen, overhouden door de activa van de bank te verkopen.

WERELDWIJDE DOMINO’S

In Groot-Brittannië, waar SVB een lokale dochteronderneming heeft, zei minister van Financiën Jeremy Hunt zondag dat hij samenwerkte met premier Rishi Sunak en de Bank of England om “schade te voorkomen of te minimaliseren” als gevolg van de chaos.

“We zullen zeer binnenkort plannen naar voren brengen om ervoor te zorgen dat mensen in staat zijn om aan hun cashflowvereisten te voldoen om hun personeel te betalen”, vertelde Hunt aan Sky News.

Meer dan 250 leidinggevenden van Britse technologiebedrijven ondertekenden zaterdag een brief waarin ze opriepen tot overheidsingrijpen, blijkt uit een kopie die door Reuters is ingezien.

Adviesbureau Rothschild & Co onderzoekt opties voor Silicon Valley Bank UK Limited, vertelden twee mensen die bekend waren met de gesprekken zaterdag aan Reuters. De BoE heeft gezegd dat het een gerechtelijk bevel zoekt om de Britse tak in een insolventieprocedure te plaatsen.

Plaats een reactie