VS onderzoekt mislukte FedEx-landing in Texas, twee vliegtuigen goedgekeurd voor dezelfde landingsbaan door Reuters in 2023

laatste update: 03-2023©Reuters.

Door David Shepardson

(Reuters) – De Federal Aviation Administration en de Amerikaanse National Transportation Safety Board onderzoeken een afgebroken landing in Austin, Texas, op zaterdagochtend door een FedEx (NYSE:) vrachtvliegtuig dat op het punt stond te landen op een landingsbaan waarop een Southwest Luchtvaartmaatschappijen (NYSE:) jet kreeg ook toestemming om te vertrekken, aldus de agentschappen.

De twee vliegtuigen kwamen bijna met elkaar in botsing toen het FedEx-vliegtuig gedwongen werd om over het Southwest-vliegtuig te vliegen om een ​​crash te voorkomen, vertelden twee bronnen die over de kwestie waren ingelicht tegen Reuters.

“Kort voordat het FedEx-vliegtuig zou landen, gaf de verkeersleider toestemming aan Southwest Flight 708 om vanaf dezelfde landingsbaan te vertrekken”, aldus de Federal Aviation Administration (FAA).

De NTSB zei afzonderlijk dat het onderzoek deed naar “een mogelijke runway incursion en overvliegen met vliegtuigen van Southwest Airlines en FedEx”.

Het incident vond plaats bij slecht zicht in Austin. De FAA zei dat FedEx Express-vlucht 1432, een Boeing (NYSE:) 767-vrachtvliegtuig, dat was vertrokken uit Memphis, toestemming kreeg om te landen op baan 18-links rond 6.40 uur terwijl het vliegtuig enkele kilometers van de luchthaven verwijderd was. Het Southwest-vliegtuig was nog niet vertrokken toen het FedEx-vliegtuig de landingsbaan naderde.

“De piloot van het FedEx-vliegtuig onderbrak de landing en begon naar buiten te klimmen”, aldus de FAA.

Het was niet precies duidelijk hoe dicht de twee vliegtuigen bij elkaar kwamen, maar gegevens van de website voor het volgen van vluchten suggereerden dat ze heel dichtbij kwamen.

De Southwest-vlucht naar Cancún, Mexico, een Boeing 737-700, vertrok veilig en landde om 9.47 uur ET.

Zuidwest weigerde commentaar te geven. FedEx zei dat zijn vlucht “veilig is geland na een gebeurtenis te zijn tegengekomen”, maar weigerde verder commentaar vanwege de lopende onderzoeken.

De NTSB en de FAA onderzoeken een ander recent bijna-ongeval op de landingsbaan.

Op 13 januari kwam een ​​vliegtuig van Delta Air Lines (NYSE:) veilig tot stilstand op John F. Kennedy Airport in New York nadat luchtverkeersleiders hadden opgemerkt dat een Boeing 777 was overgestoken vanaf een aangrenzende taxibaan.

De FAA zei dat de Delta Boeing 737 zijn startrol ongeveer 300 voet stopte voordat hij het punt bereikte waar vlucht 106 van American Airlines (NASDAQ:) was overgestoken.

Plaats een reactie