Voormalig hoofd van FTX US ontkent deelname aan fraude waarbij het bedrijf betrokken was

laatste update: 01-2023


Brett Harrison, voormalig hoofd van de Amerikaanse tak van FTX, distantieerde zich van de crypto-uitwisseling mede opgericht door Sam Bankman-Fried, die in november faillissement aanvroeg.

Harrison, die in september aftrad als president van FTX US, schreef over zijn ervaringen met het bedrijf in een 49-delige Twitter-thread die dinsdag werd gepubliceerd. Harrison had zelden openbare opmerkingen over FTX gemaakt en was grotendeels stil geweest toen het bedrijf voor digitale activa dit najaar uitbarstte.

Harrison zei dat hij niet op de hoogte was van en niet deelnam aan het ‘criminele plan’ van FTX, dat volgens hem onder toezicht stond van Bankman-Fried, voormalig CEO van FTX, samen met de binnenste cirkel van de in ongenade gevallen oprichter.

Bankman-Fried wordt beschuldigd van het plunderen van miljarden dollars aan klantgelden bij FTX ter ondersteuning van risicovolle weddenschappen bij aangesloten hedgefonds Alameda Research, in wat volgens aanklagers een van de meest brutale fraudezaken van de afgelopen jaren zou kunnen zijn. Hij heeft onschuldig gepleit op alle acht punten waarmee hij wordt geconfronteerd vanuit het zuidelijke district van New York en staat onder huisarrest in het huis van zijn ouders in Californië op basis van een borgsom van $ 250 miljoen.

Voor zijn arrestatie vorige maand had Bankman-Fried publiekelijk gezegd dat hij nooit van plan was iemand op te lichten.

Harrison vermeldde in zijn laatste tweets niet of hij samenwerkt met openbare aanklagers of toezichthouders.

In tegenstelling tot andere leidinggevenden bij FTX had Harrison een traditionele financiële stamboom, aangezien hij bij een aantal financiële winkels had gewerkt. Hij was ooit het hoofd van de handelssysteemtechnologie bij Jane Street en leidde een technisch team in een gebied dat zich richtte op op de beurs verhandelde fondsen bij Citadel Securities.

Harrison zei dat hij vorig jaar was teruggetreden bij FTX.US, omdat zijn relatie met Bankman-Fried verslechterde, na maanden van geschillen over managementpraktijken. Harrison zei dat hij opriep tot een verantwoord aannamebeleid, transparante communicatie tussen Bankman-Fried en FTX US-leiderschap en aanwerving van meer ervaren officieren binnen de uitvoerende rangen van het platform.

Harrison zei dat hij in april 2022 een formele klacht had ingediend over de grootste organisatorische problemen van FTX, maar vreesde te worden ontslagen.

“Ik uitte mijn bezorgdheid bij het bedrijf in de overtuiging dat de management- en organisatorische problemen die ik zag typerend waren voor groeiende start-ups, en dat het mijn rol, als ervaren financiële dienstverlener, was om ze te corrigeren en de volgende fase van de groei van het bedrijf te ontsluiten. ‘, schreef Harrison.

“Ik had nooit kunnen vermoeden dat achter dit soort problemen – die ik in mijn carrière bij andere, meer volwassen bedrijven had gezien en waarvan ik dacht dat ze niet fataal waren voor zakelijk succes – fraude van meerdere miljarden dollars schuilging”, schreef Harrison.

Volgens Harrison leerde hij Bankman-Fried kennen toen ze allebei voor Jane Street werkten, en had hij een indruk van laatstgenoemde als een ‘gewetensvolle junior handelaar’ en een ‘gevoelige en intellectueel nieuwsgierige persoon die om dieren gaf’. Harrison zei echter dat hij in het vroege conflict bij FTX met Bankman-Fried “zijn totale onzekerheid en onverzettelijkheid toen zijn beslissingen in twijfel werden getrokken, zijn hatelijkheid en de vluchtigheid van zijn temperament” zag.

“Ik besefte dat hij niet was wie ik me herinnerde”, schreef Harrison.

Aanklagers voeren aan dat FTX vanaf het allereerste begin een fraude was, waarbij Bankman-Fried naar verluidt klantdeposito’s naar Alameda zou hebben gesluisd. Bankman-Fried behandelde het geld als zijn persoonlijke spaarvarken, zeiden aanklagers, en gebruikte het ook om een ​​uitbundige levensstijl voor hem en een coterie van vrienden en leidinggevenden te financieren.

Bankman-Fried heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar voor dit artikel.

In een commentaar aan Bloomberg over de verklaringen van Harrison via Twitter, wordt Bankman-Fried geciteerd als te zeggen dat “Brett een geweldige ontwikkelaar was en het product van FTX goed begreep.”

“Hoewel ik het zeer oneens ben met veel van wat hij zei, heb ik geen zin om in het openbaar met hem in discussie te gaan, noch heb ik het gevoel dat het mijn plaats is om zijn werkprestaties in het openbaar te procederen, tenzij hij mij toestemming geeft om dat te doen. ”, zei Bankman-Fried tegen Bloomberg.

Plaats een reactie