Volkswagen wordt geconfronteerd met mogelijke terugroepacties nadat milieu-ngo de rechtszaak over emissiesoftware van Reuters heeft gewonnen in 2023

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE FOTO: Een Volkswagen-logo is afgebeeld in een productielijn in de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg, Duitsland, 1 maart 2019. REUTERS/Fabian Bimmer/File Photo

HAMBURG (Reuters) – Een Duitse rechtbank heeft maandag beslist in het voordeel van de rechtszaak van een milieu-ngo tegen de federale autoautoriteit voor het vrijgeven van auto’s met software voor uitlaatgasrecirculatie die volgens haar onwettig is, in een vonnis dat zou kunnen leiden tot een golf van terugroepacties.

De ngo, Deutsche Umwelthilfe, roept op tot het terugroepen van Volkswagen (ETR:) Golf-voertuigen vanwege softwaremanipulatie van emissiemechanismen, en beweert dat de KBA-autoriteit nooit had mogen toestaan ​​dat deze voertuigen op de markt werden gebracht.

“De zaak was effectief succesvol”, zei een woordvoerder van de rechtbank, wat betekent dat de beslissing van de autoriteit om de voertuigen vrij te geven moet worden herroepen.

De DUH plant verdere zaken tegen de KBA waarbij BMW-, Volkswagen- en Mercedes-Benz-voertuigen betrokken zijn, die, indien succesvol, tot tien miljoen auto’s zouden kunnen betekenen die door de KBA zijn goedgekeurd, zouden moeten worden teruggeroepen, aldus de ngo.

Volkswagen zei in een verklaring dat het zou wachten op de volledige motivering van de rechtbank om te beslissen over de volgende stappen.

Het Europese Hof van Justitie van afgelopen november steunde de rechten van milieuverenigingen om dergelijke acties te ondernemen tegen EU-voertuiggoedkeuringen op basis van de rechtszaak van DUH, die in eerste instantie werd afgewezen door de administratieve rechtbank van Schleswig in 2017.

De uitspraak betreft de software die Volkswagen heeft geïnstalleerd om de recirculatie van uitlaatgassen te regelen, die volgens de EU-rechtbanken onder bepaalde omstandigheden illegaal is, maar volgens Volkswagen in overeenstemming is met de wet.

Plaats een reactie