Vijf populaire kleine auto’s scoren ‘slecht’ voor de veiligheid van de achterbank in een nieuwe, zwaardere crashtest

laatste update: 06-2023


Voor passagiers op de achterbank is zelfs de veiligste kleine auto niet zo veilig als hij zou kunnen zijn. In een nieuwe ronde van veiligheidstests kregen slechts twee kleine sedans een voldoende voor het beschermen van mensen achterin tegen een frontale botsing.

Een van Amerika’s twee grote autoveiligheidstesters heeft dit jaar zijn crashtests bemoeilijkt. De resultaten waren niet bemoedigend. Maar strengere tests zijn bedoeld om hogere normen te stellen, zodat de uitkomst op de lange termijn kan leiden tot verbeterde veiligheidstechnologie.

Amerika’s twee crashtestbureaus

Veel landen crashen auto’s, maar Amerika profiteert van het werk van twee veiligheidstestorganisaties.

Een daarvan is de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) van de federale overheid. Het was niet betrokken bij deze testronde.

De andere is geen overheidsinspanning. Een groep autoverzekeringsmaatschappijen financiert hun eigen veiligheidslaboratorium: het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Verzekeraars verdienen meer geld als ongevallen zeldzamer en minder dodelijk zijn, dus gebruikt de verzekeringssector de IIHS om de auto-industrie ertoe aan te zetten veiligere auto’s te ontwikkelen.

De tests van het instituut worden over het algemeen als strenger beschouwd dan de tests van de overheid, deels omdat het zijn testprogramma’s kan aanpassen zonder een lange periode van openbaar commentaar.

Dat is wat het dit jaar deed.

Plus: De meest en minst betrouwbare automerken, volgens Consumer Reports

Nieuwe, zwaardere tests

De IIHS heeft lang een frontale overlap-crashtest uitgevoerd die een voertuig voorstelt dat botst tegen een ander licht verschoven voertuig, zoals de gebruikelijke botsingen op kruispunten. De test vindt plaats met een snelheid van ongeveer 40 mph en bootst een auto na die tegen een voertuig van vergelijkbare grootte en hetzelfde gewicht botst.

In 2023 plaatste het bureau een pop op de achterbank, die een 12-jarig kind voorstelt.

Het bureau beoordeelt voertuigen als Goed, Aanvaardbaar, Marginaal of Slecht op basis van de waarschijnlijkheid van verwondingen van de bestuurder en nu de passagier op de tweede rij.

De IIHS publiceerde zijn eerste ronde van de nieuwe tests in maart, met een groep middelgrote SUV’s. Alle voertuigen beschermden hun bestuurder goed, maar de resultaten voor passagiers op de achterbank waren slechter. Slechts vier van de 13 geteste SUV’s behaalden de score “Goed” voor de bescherming van passagiers op de achterbank.

Uit de archieven (november 2022): De oogverblindende resultaten die wetenschappers ontdekten toen ze bug-splats op auto’s bestudeerden

Vandaag heeft het bureau vergelijkbare resultaten vrijgegeven voor een groep compacte auto’s. Ze deden het slechter.

Geen van de vijf geteste auto’s kreeg de score ‘Goed’.

“Deze resultaten benadrukken een van de belangrijkste redenen waarom we onze frontale crashtest met matige overlap hebben bijgewerkt”, aldus IIHS-president David Harkey. “In alle kleine auto’s die we hebben getest, ‘onderzeeërde’ de achterste dummy onder de veiligheidsgordel, waardoor de heupgordel op de buik kroop en het risico op inwendig letsel toenam.”

Onderzeeërs, zo legt het instituut uit, zorgen ervoor dat de veiligheidsgordel “van de heupbeenderen naar de buik glijdt, waar hij inwendig letsel kan veroorzaken.

Bij de drie slecht beoordeelde voertuigen toonden metingen aan de achterste dummy ook een matig of hoog risico op hoofd-, nek- of borstletsel.”

Verwant: De veiligste nieuwe auto’s van 2023

Slecht nieuws kan veranderingen teweegbrengen

Het instituut zegt dat het “vorig jaar de bijgewerkte fronttest met gematigde overlap heeft gelanceerd nadat uit onderzoek was gebleken dat in nieuwere voertuigen het risico op dodelijk letsel nu groter is voor inzittenden met gordel achterin dan voor inzittenden.”

Dat is niet omdat de veiligheid op de achterbank slechter wordt. Dat komt omdat de veiligheid van de voorstoelen steeds beter wordt. Passagiers op de voorstoelen hebben airbags voor zich en hebben vaak “geavanceerde veiligheidsgordels die zelden beschikbaar zijn achterin”.

Met zijn strengere normen kan het instituut autofabrikanten beschamen om betere veiligheidsgordels achterin de meeste auto’s te installeren.

De resultaten

Voertuig Algemene beoordeling Driver Restraints & Kinematics Score Achterpassagiersbeperkingen en kinematicascore

2022-2023 Honda Civic HMC,
+1,28%

Aanvaardbaar

Goed

Arm

Toyota Corolla TM uit 2023,
-0,72%

Aanvaardbaar

Goed

Arm

2022-2023 Kia Forte 000270,
-0,11%

Arm

Goed

Arm

2022-2023 Nissan Sentra NSANY,
+2,58%

Arm

Goed

Arm

2022-2023 Subaru Crosstrek FUJHY,
+2,29%

Arm

Goed

Arm

Dit verhaal liep oorspronkelijk verder KBB.com.

Plaats een reactie