Verloren radioactieve capsule gevonden in Australische Outback na enorme zoektocht door Reuters in 2023

laatste update: 03-2023©Reuters. Leden van het Incident Management Team coördineren de zoektocht naar een radioactieve capsule die onderweg verloren is gegaan door een aannemer die is ingehuurd door Rio Tinto, bij het Emergency Services Complex in Cockburn, Australië, op deze ongedateerde hand-outfoto. Afdeling Fi

Door Lewis Jackson en Melanie Burton

SYDNEY (Reuters) -Australische autoriteiten hebben woensdag een radioactieve capsule gevonden die kleiner was dan een muntstuk die verloren was gegaan in de uitgestrekte Outback na bijna een week lang zoeken met ongeveer 100 mensen langs een stuk snelweg van 1.400 kilometer (870 mijl), zeiden ambtenaren.

De cesium-137-capsule die meer dan twee weken geleden tijdens het transport verloren was gegaan, werd ontdekt toen een voertuig met een snelheid van 70 km per uur (43 mph) uitgerust met gespecialiseerde detectieapparatuur de straling oppikte, volgens functionarissen van de staat West-Australië.

Het zoekteam gebruikte vervolgens draagbare detectieapparatuur om de capsule te vinden, die zich ongeveer 2 meter van de kant van de weg bevond in een afgelegen gebied ver van elke gemeenschap, voegde ze eraan toe.

De radioactieve capsule maakte deel uit van een meter die werd gebruikt om de dichtheid van ijzererts te meten uit de Gudai-Darri-mijn van Rio Tinto (NYSE:) in de afgelegen Kimberley-regio van de staat. De meter werd naar een faciliteit gebracht in de buitenwijken van de hoofdstad Perth – een afstand verder dan de lengte van Groot-Brittannië.

Rio was bereid om de kosten van het zoeken te betalen als de deelstaatregering daarom vroeg, vertelde Simon Trott, hoofd van de ijzerertsdivisie, aan verslaggevers.

“Het simpele feit is natuurlijk dat dit apparaat nooit verloren had mogen gaan”, zei hij. “Het spijt ons dat dit is gebeurd en het spijt ons voor de bezorgdheid die dat heeft veroorzaakt binnen de West-Australische gemeenschap.”

Mensen hadden te horen gekregen dat ze minstens vijf meter (16,5 voet) uit de buurt moesten blijven als ze de capsule zagen, omdat blootstelling aan straling brandwonden of stralingsziekte zou kunnen veroorzaken. Er werd echter aangenomen dat er voorbij rijden een relatief laag risico was, vergelijkbaar met het maken van een röntgenfoto.

‘NAALD IN DE HOOIBERG’

Stephen Dawson, de minister van Hulpdiensten van West-Australië, zei dat de vondst een “buitengewoon resultaat” was na een zoektocht waarbij de noodhulpafdeling van de staat, defensieautoriteiten en stralingsspecialisten betrokken waren.

“Als je kijkt naar de reikwijdte van het zoekgebied, was het lokaliseren van dit object een monumentale uitdaging, de zoekgroepen hebben letterlijk de speld in de hooiberg gevonden”, zei hij.

Rond de capsule is een uitsluitingszone van 20 meter ingesteld, terwijl leden van de strijdkrachten deze verifiëren via een serienummer.

Het wordt vervolgens in een loden container geplaatst en ’s nachts opgeslagen op een veilige locatie in Newman, een mijnstadje ongeveer 1.200 km ten noordwesten van Perth, voordat het donderdag naar de hoofdstad van de staat wordt gebracht.

De zilveren capsule, 6 mm in diameter en 8 mm lang, bevat cesium-137 dat straling uitzendt gelijk aan 10 röntgenstralen per uur.

Ambtenaren zeiden dat de capsule tijdens het transport blijkbaar van een vrachtwagen viel en langs de kant van de weg belandde, eraan toevoegend dat het onwaarschijnlijk was dat er besmetting in het gebied zou zijn.

OP ZOEK NAAR ANTWOORDEN

Rio zei in een verklaring dat het zou onderzoeken of het gebruik van gespecialiseerde aannemers passend was geweest, nadat het de meter had toevertrouwd aan SGS Australia en Centurion voor respectievelijk verpakking en transport.

SGS reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Centurion zei in een verklaring dat het op zoek was naar antwoorden over hoe de capsule tijdens het transport losraakte, aangezien de door SGS geleverde kist en pallet in Perth aankwamen in dezelfde staat als aan het begin van de reis, en GPS-gegevens geen plotselinge snelheidsveranderingen vertoonden .

“Vanuit een vracht- en logistiek perspectief duidt dit op een routinematige reis, en het feit dat de kist pas een week na levering werd geopend, versterkt die mening”, aldus Centurion.

De Chief Health Officer van West-Australië, Andrew Robertson, zei dat er een onderzoek zou komen en dat vervolging zou worden overwogen volgens de stralingsveiligheidswetten van de staat vanaf 1975.

De maximale straf voor het niet veilig omgaan met radioactieve stoffen is A $ 1.000 en A $ 50 per dag dat de overtreding voortduurt, hoewel de deelstaatregering woensdag zei dat ze een wetswijziging overwoog om hogere straffen mogelijk te maken.

Ambtenaren zeiden dat elke wijziging van straffen niet met terugwerkende kracht zou zijn.

Plaats een reactie