Verlies, pijn, rouwen en depressie in 2023

laatste update: 09-2023


Wanneer ben je aan het rouwen en wanneer ben je eigenlijk wel depressief te noemen?

Rouwen is niet hetzelfde als depressie, terwijl depressie, als diep verdriet, wel een onderdeel is van rouwen.

In deze video vertelt Tura Gerards over de 5 fasen in een rouwproces volgens Elisabeth Kübler-Ross en verheldert hij hoe het komt dat je soms in een rouwfase blijft vastzitten.

Wil je Tura in levende lijve ontmoeten en meemaken?
Kijk dan eens op

Of wil je Tura’s boek “Vrij van depressie in 21 dagen” lezen?
Ga dan naar l

9 gedachten over “Verlies, pijn, rouwen en depressie in 2023”

 1. Goede uitleg, het is moeilijk om bij verlies de pijn te voelen maar het moet

 2. De theorieën van Kubler Ross zijn achterhaald. Respect voor wat ze in haar tijd heeft bijgedragen aan de samenleving door rouw bespreekbaar te maken. Maar de inzichten zijn veranderd.

  Rouw bestaat niet uit fases. Je zou het processen kunnen noemen en die verlopen niet in vaste volgorde en niet iedereen maakt dezelfde processen door. Het onjuiste idee van fases die je moet doorlopen voedt een ander onjuist idee, namelijk dat je er in kunt blijven hangen. Bepaalde processen duren bij de een langer dan bij de ander, dat wel. Maar dat is niet fout en zeker niet nodig om daar het label' vastgelopen rouw' op te plakken. Wel fijn als iemand zich realiseert dat hij er alleen niet uitkomt en beseft dat hij hulp mag vragen. Dat kan behulpzaam zijn op elk moment in het proces.

  Acceptatie is ook geen juiste term. Het leven krijgt een nieuwe balans, dat wel. Maar op elke moment, soms nog na tientallen jaren, kan de pijn de kop opsteken, alhoewel misschien kortdurender of minder rauw. Dat is normaal en geen teken van vastgelopen rouw of gebrek aan acceptatie.
  Rouw stopt nooit helemaal. De vraag is of je je leven weer kan leven zoals jij dat wilt. Als dat niet lukt, is het goed om hulp.te zoeken.

  Ik ben niet tegen hulpverlening, wel tegen theorieën die voorschrijven hoe ' normale' rouw dient te verlopen.

 3. Dank je wel. Het helpt me wel iets. 'Kun je het accepteren dat je 't niet kunt accepteren.' Toen je die zin zei, gaf dat een soort rust. Verder vind ik 't moeilijk soms 't verschil tussen depressie en verdriet te maken bij mezelf.

 4. wat is jouw achtergrond en jouw opleiding betreffende depressies en rouw?

 5. Het is bijna 6 maanden geleden dat ik mijn hond, mijn kind, mijn soulmate en houvast ingeslapen wegens ernstige hartfalen. Ik zit duidelijk in fase vier. Al gaat het vaak wel wat beter maar uit het niets krijg ik enorme huilbuien en verschrikkelijke heimwee. Ik laat het toe en geef mijn lichaam ook veel rust. Ik wil geen trauma erbij krijgen. Heb al ptss en vele andere stoornissen. Ik kreeg mijn eerste depressie op mijn 11e. Wat mij helpt is mediteren. Ik mag verdrietig zijn, ik mag angst hebben, ik mag liefhebben. En wat heb ik het getroffen dat ik deze kleine man als vriend mocht hebben op deze aardbodem.

Reacties zijn gesloten.