VBDO Duurzaam beleggen voor particulieren bij banken


Wil je een start maken met duurzaam beleggen? Deze animatie vertelt je wat duurzaam beleggen is en hoe je ermee kan beginnen.

——-

Een duurzaam bedrijf bereidt zich zo goed mogelijk voor op de toekomst. Mensen die vooruit kijken beleggen daarom ook vaak in duurzame bedrijven.

Maar wat is duurzaam beleggen precies? En waar moet je op letten als je duurzaam wilt investeren? Om dit uit te leggen is het handig om traditioneel beleggen en duurzaam beleggen met elkaar vergelijken.

In beide gevallen investeer je geld voor een korte of langere periode. En in beide gevallen is het doel om financieel voordeel te behalen.

Duurzaam beleggen voegt daaraan toe dat er eisen gesteld worden aan de belegging. Zo worden de meest omstreden activiteiten uitgesloten van investering… en wordt alleen in bedrijven geïnvesteerd die mens, milieu en goede bedrijfsvoering respecteren. Daarnaast vraagt een goede duurzame belegger zich altijd af of een bedrijf ook echt doet wat het belooft.

Een veel gekende misvatting is dat duurzaam beleggen financieel rendement zou kosten. Je sluit immers veel beleggingen uit die geld opleveren, toch? Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat het stellen van duurzaamheidscriteria juist leidt tot een hoger financieel rendement. Kansen en risico’s worden beter opgemerkt, waardoor betere investeringsbeslissingen gemaakt kunnen worden. Voor het combineren van duurzame en financiële doelstellingen is dan ook een groeiende erkenning in de markt.

Wilt u zelf duurzaam beleggen? Dan kunt u overwegen om te investeren in een fonds met een best-in-class selectie van de meest duurzame bedrijven in een bepaalde sector.

Voor meer informatie en tips, download u ons rapport “Duurzaam beleggen voor particulieren” op www.vbdo.nl/publicaties. Zo helpen wij u stap voor stap op weg met duurzaam beleggen.

——- Over de VBDO

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is ervan overtuigd dat een meer duurzame en verantwoorde kapitaalmarkt leidt tot een gezondere en meer rechtvaardige wereld.

Als onafhankelijke vereniging zijn we sinds 1995 een gedreven aanjager, motivator en kennisleider voor verantwoord beleggen en voor verankering van duurzaamheid bij ondernemingen.

Met respect en deskundigheid helpen wij organisaties bij het maken van keuzes die verder kijken dan enkel financieel gewin, maar ook sociale, milieu en bestuurlijke aspecten in overweging nemen.

Meer weten? Ga naar www.vbdo.nl