Vastgoedontwikkelaar China Vanke haalt $ 500 mln op, aandelen zinken Door Investing.com

laatste update: 04-2023©Reuters.

Door Ambar Warrick

Investing.com–Aandelen van vastgoedgigant China Vanke Co Ltd (HK:) zonk donderdag nadat het bedrijf zei dat het bijna $ 500 miljoen had opgehaald door de verkoop van nieuwe aandelen, waarbij een groot deel van de opbrengst naar het terugbetalen van zijn schuldverplichtingen ging.

China Vanke’s in Shenzhen genoteerde aandelen (SZ:) daalden met 2,2% tot 16,85 yuan, terwijl de in Hong Kong genoteerde aandelen van het bedrijf met 4% daalden tot HK$13,34.

Het bedrijf zei donderdag dat het 300 miljoen nieuwe Hong Kong-aandelen had verkocht tegen een plaatsingsprijs van HK $ 13,05 per aandeel – een korting van bijna 7% tot de sluiting op woensdag. De verkoop van aandelen bracht de totale bruto-opbrengst op van HK $ 3,90 miljard ($ 1 = HK $ 7,8495).

Ongeveer 60% van de netto-opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om uitstaande buitenlandse schulden van het bedrijf af te lossen, terwijl de resterende 40% zal worden gebruikt als werkkapitaal, zei China Vanke in een verklaring.

De verhuizing komt kort na de door de staat gerunde vastgoedontwikkelaar Poly Vastgoedontwikkeling Co Ltd (HK:) signaleerde ook vooruitgang in een privé-aandelenverkoop van maar liefst 12,5 miljard yuan.

Vanke, een van de grootste projectontwikkelaars van het land, had in februari 2,2 miljard dollar opgehaald via een onshore aandelenplaatsing.

China had vorig jaar de beperkingen op onshore-emissies van aandelen door vastgoedontwikkelaars versoepeld, wat een reddingslijn bood aan de sector die de afgelopen drie jaar werd geteisterd door een liquiditeitscrisis.

De Chinese vastgoedmarkt is goed voor bijna een kwart van de economische groei, waarbij de regering aandringt op een herstel in de sector, aangezien zij dit jaar een economisch herstel verwacht. De maatregelen lijken hun vruchten af ​​te werpen, aangezien de Chinezen zich in januari leken te hebben gestabiliseerd na een daling van acht opeenvolgende maanden.

Toch worstelen grote spelers op de vastgoedmarkt om wanbetalingen te voorkomen, aangezien een reeks COVID-lockdowns vorig jaar ook de bouwactiviteit tot stilstand hebben gebracht.

Plaats een reactie