VAARWEL PERFECTIONISME

laatste update: 02-2023


Meer over persoonlijke groei vind je in mijn boek ‘Verlangen naar minder’

De GROWTHINKERS podcast geeft jou de mogelijkheid om in te bellen met de app Anchor. Je kunt een vraag stellen of met een onderwerp komen. Iets waar ik vervolgens dieper op inga. Larissa kwam met het volgende:

“Ik ben erg perfectionistisch, dat heb ik van mijn moeder. Als ik vroeger bijvoorbeeld thuiskwam met een 7 vroeg mijn moeder waarom dit geen 10 was. Het heeft me erg gevormd waardoor ik nu perfectionistisch ben.

De angst voor kritiek van anderen is bij mij erg aan de orde. Ik weet diep van binnen dat ik wel goed genoeg ben zoals ik ben, maar toch blijf ik twijfels houden. Of ik wel een goede vriendin ben, of ik mijn werk goed doe en wat anderen van mij vinden”.

Wat is de bron van perfectionisme?

Larissa weet al waar haar perfectionisme vandaan komt. Dit is stap 1. In haar leven is het haar ouder die waarschijnlijk zelf perfectionistisch was. Besef je dat deze pijn op jou is geprojecteerd, hoogstwaarschijnlijk onbewust. Zie het als de struggle van jouw ouder en weet dat dit met jou persoonlijk niets te maken heeft.

Je vader en moeder zijn belangrijke personen in je leven die veel invloed hebben op hoe jij je vormt. Maar wat ga je ook écht geloven en wat niet? Op een gegeven moment kun je gaan zien hoe je gevormd bent en kun je kiezen om bepaalde dingen wel of niet te geloven.

Bewustwording zorgt ervoor dat je het kunt gaan zien en dat je er vervolgens mee aan de slag kunt gaan. Het boek ‘Denk groot en word rijk’ zorgde bij mij voor die doorbraak.

Voor de GROWTHINKERS podcast heb ik de mini-course ‘Hoe leer je van jezelf te houden?’ gemaakt. In deze course geef ik jou oefeningen om aan de slag te gaan met deze pijn. Met negatieve gedachten en emoties.

Ermee aan de slag gaan helpt je om zelf verantwoordelijkheid te gaan nemen voor je eigen leven. Verantwoordelijkheid nemen en ophouden met de schuld geven aan je ouders want dat heeft namelijk geen zin. Dan blijf je hangen in de slachtofferrol.

Perfectionisme. Het té goed willen doen en bang zijn dat het te weinig is. Bang zijn wat anderen zullen zeggen. Op de website Carrière Tijger staat het volgende over perfectionisme:

Een bepaalde mate van perfectionisme is zeker niet verkeerd. Het helpt je om het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare, falen in jouw ogen een absolute doodzonde is en je hierdoor eigenlijk nooit tevreden bent over jezelf.

Het woord carrière kan in mijn optiek gevaarlijk zijn, lees er meer over in dit artikel over succes, maar hier slaat de website Carrière Tijger de spijker op zijn kop.

1. Er zijn geen perfecte mensen

Ik heb goed nieuws: er zijn geen perfecte mensen. En jij zult niet de eerste worden, ik ook niet. Stel je eens voor dat jij de allereerste award krijgt voor de eerste mens op aarde die perfect is. Zie jezelf maar op dat podium staan als je weer perfectionistisch denkt en lach er maar hard om.

2. Tackel perfectionisme met de natuur

Net als wij mensen is ook de natuur imperfect. De natuur is donker, licht en rauw. Zie bijvoorbeeld emoties als het weer. Wolken en regen zullen er altijd zijn. Ook orkanen zullen er altijd zijn. De orkaan staat misschien voor een depressie waar je altijd weer sterker uit komt.

Grow through what you go through.

Groei door wat jij als mens doormaakt. Accepteer de negatieve gedachten en compenseer het niet door heel hard te gaan werken of bevestiging te zoeken bij anderen. Vergelijk de natuur maar met de pijn en de negatieve gedachten waar je doorheen gaat. Blijf de gedachten zien en maak een keuze om wel of niet mee te gaan met het verhaal.

Op dit moment denk ik ook perfectionistisch want terwijl ik dit schrijf denk ik steeds: ‘Moet ik dit wel delen? Is dit wel perfect? Moet ik dat stukje uit de Carrière Tijger wel delen? Maakt dat mijn blog imperfect? Hebben mensen hier wel iets aan?’

Toch besluit ik om door te schrijven. Om die perfectionistische gedachten voorbij te laten waaien. Nog een voorbeeld van een perfectionistische gedachte van mij: ‘Een video op het GROWTHINKERS YouTube kanaal moet perfect zijn’.

‘Oh shit ik zie dat dit stukje in de video qua licht wat donkerder is dan het andere’.

Vind GROWTHINKERS hier:

Blog:
Facebook:
Instagram:
Podcast: s

1 gedachte over “VAARWEL PERFECTIONISME”

Reacties zijn gesloten.