Unboxing: ons belastingstelsel | De Avondshow met Arjen Lubach (S1) in 2023

laatste update: 05-2023


Tijd voor een unboxing van ons belastingstelsel: Box 3 is stuk. En dat kost ons dit jaar miljarden aan belasting.

Kijk de hele uitzending hier:

‘De Avondshow met Arjen Lubach’ zie je iedere maandag tot en met donderdag om 22.10 uur op NPO 1 en dit kanaal.

Volg ‘De Avondshow’ op Instagram:
Volg ‘De Avondshow’ op Twitter:

Arjen Lubach duikt in ‘De Avondshow met Arjen Lubach’ via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.

#VPRO

30 gedachten over “Unboxing: ons belastingstelsel | De Avondshow met Arjen Lubach (S1) in 2023”

 1. Als er dan toch perse belasting geheven moet worden in box 3, is het het eerlijkste om het rendement op vermogen (rente, dividend, huurinkomsten, waardevermeerdering op bitcoin, kunst, aandelen, huizen e.d.) te belasten tegen dezelfde tarieven als loonbelasting. Helaas is ons belastingsysteem zo ingericht dat Jan modaal de klos is, de armen worden gecompenseerd middels toeslagen links en rechts en voor de rijken zijn voldoende loopholes ingebouwd dat hun effectief weinig tot geen belasting betalen.

 2. Heel leuk dat je bij maatschappijleer leert over het draagkrachtbeginsel, hoge bomen vangen veel wind… maarja helaas totaal niet waar, net zoals alles wat je bij geschiedenis leert. Niet-westerse allochtonen, ook een hele leuke Nederlandse term die je bij aardrijkskunde erin krijgt gedouwd. En nu er discussie ontstaat over vermogensbelasting gaan we zo een 12 miljard uittrekken voor de oh zo zielige miljonairs, maar de studenten kunnen stikken en de gedupeerden van de toeslagen affaire mogen langer gaan wachten op vergoeding dan die 12 miljard die wordt vrijgemaakt voor onze vermogende slavendrijvers. Wat zijn we toch trots op de voc tijden!!!!

 3. Ik zou zeggen. Probeer als het kan lekker zwart te werken of tenminste zwart bij te verdienen naast je huidige baan.

 4. Heb al me hele leven gezegd: de wereld is scheef, 1 van de 3 grote voorbeelden box 3

 5. In ieder geval, gewoon VVD blijven stemmen, dan mogen jullie nog minder betalen en wordt de kloof groter, breeder en dieper en als dat gebeurt hoop ik dat er opstand komt maar ja, dis nederland we zeuren alleen maar en geen actie

 6. En toch wordt die slijmbal van een Rutten weer herverkozen. Toch maar eens goed nadenken, beste Nederlanders, voor jullie weer van die "domme-Belgen"-mopjes maken. Gisteren nog gelezen in de krant: Anouk van Kampen (google maar eens als je die niet kent) :"Nederland is al lang geen gidsland meer".

 7. Het kabinet komt miljarden tekort omdat er sukkels in zitten die niet met geld kunnen omgaan. Talentloos kudtvolk. Die moet je dus juist geen geld geven.

 8. Wat een ziekelijke leugenachtige schijtaflevering. Niet iedereen heeft pandjes en heeft helaas gewoon spaargeld en wat op de beleggingsrekening. We betalen dan ieder jaar weer belasting over dat geld dat nauwelijks rendement oplevert. Dus ja huren belasten prima. In het algemeen box 3 verder belasten is gewoonweg slecht.

 9. De VVD en iedereen die op het stemt zijn schaamteloze parasieten. Ze worden rijk door het harde werk van anderen terwijl ze zelf letterlijk niets doen.

 10. Toch echt het meest cruciale wat mis is aan / in Nederland hoor, vind ik.

 11. Alle salty groen links stemmers in de comments pushing air right know hahaha

 12. Tssss.. Het is ook geen wonder dat de huizenmarkt in Nederland zo’n zooitje is 😅

 13. Denk je nu echt dat als je vermogenbelasting verhoogt, dat de inkomstenbelastingen omlaag gaan ? Natuurlijk niet. Dan gaat de overheid gewoon nog meer geld verspillen. Niemand wint bij meer belastingen.

 14. Zo zie je maar weer, de hard werkende Nederlander wordt helemaal uitgeknepen.

 15. Ik vind het ook leuk dat de generatie die nu een beetje de levensfase aan alle hoeken genaaid wordt.

  Er zijn zo ontiegelijk veel kanten waarin onze kansen verminderd worden, regels die bedoeld zijn om te helpen maar waar wij net buiten vallen met als reden: een oorzaak die vanaf de politiek is ingesteld.

  Toch weten sommigen van ons nog iets te maken van ons leven en proberen we ons er tussenuit te vechten.

  Het mooie is dat waarschijnlijk, wanneer wij dan tegen het moment aanzitten om een huis te willen kopen en te zorgen dat mensen die het nodig hebben huisvesting hebben, zoals dat bij ons heel lastig was, zal er uiteraard wel een belastingsvorm
  tegenaan gegooid worden of een regel waardoor wij het niet meer zouden kunnen.

  De boomers hebben het land mogen opbouwen en mogen inrichten naar eigen wens en hebben dat gedaan zonder naar de toekomst te kijken. Succes met leven, volgende generaties.

  Dan hebben we het nog niet eens over milieu, cultuur en een heleboel andere zaken…

 16. Dus als ik mijn zuurverdiende spaargeld wil beleggen in panden is het mis ? Je kan vrijwel toch niks mey Je spaargeld in dit land ? Ik geef die beleggers gelijk ook ! Wel vind Ik dat er een maximum huurprijs vastgesreld moet worden zodat huren ook mogelijk blijft

 17. Iedereen wegwezen uit de huizen die je niet gebruikt om zelf in te wonen. Iedereen wil een dak boven zijn hoofd bezitten.

 18. Zolang VVD en D66 aan de macht zijn gaat er niets veranderen aan box3, immers men wil niet in eigen vlees snijden. Dus moet wederom de middenklasse boeten voor het drankgelach van de elite.

 19. Laten we anders vergeten dat de ‘pandjesbazen’ hoogstwaarschijnlijk door te ondernemen (wat zorgt voor werkgelegenheid etc etc etc) en jaren lang belasting en premies voor hun werknemers te betalen hun panden hebben gefinancierd. Laten we vergeten dat zei geen pensioen opbouwen en dat op deze manier doen en dat hun goed recht is. Laten we anders gewoon box 3 zwaar belasten, dan verkopen alle pandjesbazen toch hun panden. Waar gaan de huurders heen? Niet echt genoeg sociale huurwoningen om al die mensen op te vangen toch? Laten we aub met ze alle niet vergeten dat de mensen die het vermogen hebben opgebouwd om een privé portefeuille op te bouwen hoogstwaarschijnlijk voor werk, welvaart en welzijn van een heleboel werknemers hebben gezorgd. Het is heel makkelijk om af te geven op de o zo grote boze rijken en zelf wel straks lekker genieten van je risicoloze leven met je pensioentje. Al zit er zeker iets in om belasting te verhogen op bepaalde vormen van inkomen is het ook handig een stapje verder te kijken.

 20. Ook gewoon lekker vergeten dat dit land is opgebouwd door ondernemers die op deze manier WEL pensioen proberen op te bouwen, omdat ze deze altijd voor het gros hebben betaalt maar zelf nooit euro voor terug hebben gezien. Normaal reageer ik nooit onder social media maar 9 van de 10 van jullie voegen zelf amper iets toe aan de maatschappij. Gaan naar werk om 9 en komen thuis om 5 en gaan vervolgens weer lekker zorgeloos naar bed om vervolgens wakker te worden en vinden dat je op van alles recht hebt waar je niks voor doet. Als je een baan hebt en 3k per maand verdiend en na 5 lekker thuis gaat chillen is dat prima. Maar als je een huis wilt kopen met een hypotheek van €2500 per maand moet je misschien iets meer effort tonen, net als de mensen die dat wel hebben gedaan iMpv beetje verantwoordelijkheid verschuiven naar de mensen die dat wel hebben genomen en zitten zaneken. Maar zelf handen uit de mouwen steken homaar, want koffie tijd begint weer🙄

 21. Moraal van het verhaal: het is raar dat je voor niks doen beloont wordt, maar om in die positie te komen heb he 9/10 keer al velen malen meer bijgedragen.

 22. Dit maakt mij echt ongelofelijk kwaad. Het merendeel van de politici heeft 2 of meer huizen. Ze bevoorrechten letterlijk zichzelf en de rijkste mensen in Nederland, maar fouten zoals de kindertoeslag affaire en het compenseren van studenten die keihard alles moesten lenen, in een bezemkast wonen en geen vooruitzicht op een sociale huurwoning laat staan een 1e huis hebben herstellen ze niet. En wel miljoenen naar KLM hoor. Ik ben burnt out en ontzettend depressief zonder wil om te leven op mijn 23e. En voor je het vraagt, ik heb gestemd en meegedaan in protesten en ik werk elke dag ontzettend hard om een oplossing te vinden maar je zwemt keihard tegen de stroming in als je geen rijke ouders hebt in dit land.

 23. Ik leef van mijn spaargeld. Nog 7 jaar tot pensioen. Geen extra belasting graag.

 24. Respect voor Arjen en de redactie dat ze niks gezegd hebben over die enorme grammaticale fout in het TikTok filmpje van Ryan Babel… 😂

 25. Dat verklaart het dure huren woningen en dat huizen tekort zijn

 26. Leuk filmpje maar onze fantastische regering die altijd het beste met de gewone burger voor heeft is druk met andere zaken als Jaap van Dissel en het gebruik van zijn privé mail. Foei! Man man man, bloed onder mijn nagels!

 27. Wel een kanttekening dat verhuurders nu 8% overdrachtsbelasting betalen. Dat is een flink bedrag om terug te verdienen middels huur. Wat ook meespeelt: als huurinkomsten worden belast, wordt dat niet gewoon doorberekend aan de huurders? Verder: zal er door een speciale huurbelasting minder huurwoningen komen, met gevolgen van dien. Lubach ook achterwege laat: De verhuurder is wel verantwoordelijk voor al het onderhoud. Onderhoud is mijn grootste kostenpost haast als eigenaar van een oud huis. Wat me ook te binnen schiet: net als bij aandelen is het belasten van vermogen en rendement erg lastig en te beargumenteren als 'oneerlijk'. Immers je krijgt ook geen geld terug van de overheid als je negatief rendement hebt ( dit kan ook als je geen huurders vind of je pand verlies enorm veel waarde). Dat is weliswaar het risico van het vak. Dit zijn allemaal zaken die ik zo uit het hoofd kan halen waarom op grote schaal vermogen belasten lastig is. Waarom kan Lubach dat niet? Verder ben ik wel persoonlijk voorstander voor hogere belasting in box 3. Het is alleen dus niet zo simpel. Hoogstwaarschijnelijk stokt het daarop binnen de politiek. Dat, of het komt omdat letterlijk alle politici pandjesbazen zijn hahah.

Reacties zijn gesloten.