UBS markeert $ 17 miljard hit van Credit Suisse overname door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Een logo van de Zwitserse bank UBS is te zien in Zürich, Zwitserland op 29 maart 2023. REUTERS/Denis Balibouse

(Reuters) -UBS Group AG verwacht een financiële klap van ongeveer 17 miljard dollar door de overname van Credit Suisse Group AG, zei de bank woensdag in een presentatie terwijl ze zich voorbereidt om de redding van haar worstelende Zwitserse rivaal te voltooien.

UBS schat een negatieve impact van $ 13 miljard door aanpassingen aan de reële waarde van de activa en passiva van de gecombineerde groep. UBS ziet ook $ 4 miljard aan potentiële proces- en regelgevingskosten als gevolg van uitstromen, aldus de bank.

UBS schatte echter ook dat het een eenmalige winst zou boeken als gevolg van de zogenaamde “negatieve goodwill” van $ 34,8 miljard door Credit Suisse te kopen voor een fractie van zijn boekwaarde.

De financiële buffer zal potentiële verliezen helpen opvangen en zou kunnen resulteren in een impuls voor de winst van de geldschieter in het tweede kwartaal als UBS de transactie volgende maand zoals gepland afrondt.

UBS zei dat de schattingen voorlopig waren en dat de cijfers later aanzienlijk kunnen veranderen.

De bank zei ook dat ze daarna herstructureringsvoorzieningen zou kunnen boeken, maar gaf geen cijfers.

Analisten bij Jefferies hadden geschat dat de herstructureringskosten, voorzieningen voor rechtszaken en de geplande afbouw van de niet-kerneenheid in totaal $ 28 miljard zouden kunnen bedragen.

Ondertussen heeft UBS een aantal beperkingen opgelegd aan Credit Suisse terwijl de overname gaande is.

In bepaalde gevallen kan Credit Suisse geen nieuwe kredietfaciliteit of kredietlijn verlenen van meer dan 100 miljoen Zwitserse frank ($ 113 miljoen) aan leners van beleggingskwaliteit of meer dan 50 miljoen frank aan leners van niet-investeringskwaliteit, zo bleek uit een UBS-aanvraag.

Credit Suisse mag ook geen kapitaaluitgaven doen van meer dan 10 miljoen frank of bepaalde contracten afsluiten met een waarde van meer dan 3 miljoen frank per jaar.

Uit de indiening blijkt dat Credit Suisse tot het sluiten van de deal geen “materiële wijzigingen” in de arbeidsvoorwaarden van haar werknemers, inclusief beloning en pensioenrechten, kan bestellen.

UBS stemde er in maart mee in om Credit Suisse te kopen voor 3 miljard Zwitserse frank ($ 3,4 miljard) in aandelen en om tot 5 miljard frank aan verliezen op zich te nemen die zouden voortvloeien uit de afbouw van een deel van het bedrijf, in een jachtgeweerfusie die door de Zwitserse autoriteiten was opgezet gedurende een weekend te midden van een wereldwijde bancaire onrust.

De deal, de eerste redding van een wereldwijde bank sinds de financiële crisis van 2008, zal een vermogensbeheerder creëren met meer dan $ 5 biljoen aan belegd vermogen en meer dan 120.000 werknemers wereldwijd.

De Zwitserse staat steunt de deal met maximaal 250 miljard Zwitserse frank aan publieke middelen.

De Zwitserse regering biedt een garantie tot 9 miljard frank voor verdere potentiële verliezen op een duidelijk omschreven deel van de Credit Suisse-portefeuille.

UBS betekende geen snelle ommekeer voor de 167-jarige Credit Suisse, die tijdens de recente onrust in de banksector na jaren van schandalen en verliezen op de rand van de afgrond stond.

Het zei dat het verwachtte dat zowel de Credit Suisse-groep als zijn investeringsbank in het tweede kwartaal en het hele jaar aanzienlijke verliezen vóór belastingen zouden rapporteren.

Na de legale afronding van de transactie is UBS Group AG (SIX:) van plan om twee afzonderlijke moedermaatschappijen te beheren – UBS AG en Credit Suisse AG, zei UBS vorige week. Het heeft gezegd dat het integratieproces drie tot vier jaar kan duren.

Gedurende die tijd zal elke instelling haar eigen dochterondernemingen en filialen blijven hebben, haar klanten blijven bedienen en zaken doen met tegenpartijen.

Plaats een reactie