UAW onderschrijft Biden nog niet voor tweede termijn, daarbij verwijzend naar EV-beleid Door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE FOTO: UAW-president Shawn Fain is voorzitter van de 2023 Special Elections Collective Bargaining Convention in Detroit, Michigan, VS, 27 maart 2023. REUTERS/Rebecca Cook

Door David Shepardson

WASHINGTON (Reuters) – President Shawn Fain van United Auto Workers (UAW) zei dat de in Detroit gevestigde vakbond president Joe Biden nog niet steunt voor een tweede termijn, daarbij verwijzend naar zorgen over het beleid voor elektrische voertuigen.

In een brief aan leden die woensdag door Reuters werd ingezien, merkte Fain op dat verschillende nationale vakbonden Biden snel steunden, maar dat de UAW dit nog niet doet.

“De federale overheid steekt miljarden in de transitie naar elektrische voertuigen, zonder verplichtingen en zonder inzet voor werknemers. De transitie naar elektrische voertuigen loopt het risico een race naar de bodem te worden. We willen dat de nationale leiders dit vóór ons steunen. we doen alle toezeggingen, ‘zei Fain.

De campagne van Biden gaf niet meteen commentaar.

De nieuwe UAW-president was vorige week in Washington en had een ontmoeting met de stafchef van het Witte Huis, Jeff Zients, en vele wetgevers.

Fain en de Amerikaanse senator Bernie Sanders bekritiseerden donderdag een batterijfabriek in een joint venture van General Motors (NYSE:) omdat deze werknemers veel minder betaalt dan werknemers in de assemblagefabriek, hoewel deze profiteert van forse belastingverminderingen van de Amerikaanse overheid.

Werknemers in de Warren, Ohio, joint venture Ultium Cells-fabriek in de buurt van Lordstown beginnen bij $ 16,50 per uur, oplopend tot $ 20 per uur na zeven jaar, terwijl vakbondswerkers in een nabijgelegen Ohio GM-assemblagefabriek die in 2019 werd gesloten $ 32 per uur of meer verdienden.

“De situatie in Lordstown en de huidige staat van de EV-transitie is onaanvaardbaar. We verwachten actie van

de mensen die aan de macht zijn om het goed te maken, ‘zei Fain.

Fain zei dat de Ultium-fabriek bij volledige productie meer dan $ 1,2 miljard per jaar aan Amerikaanse belastingverminderingen voor batterijproductie zal ontvangen.

In de brief stond dat de UAW contractbesprekingen zal aangaan namens 150.000 werknemers bij General Motors, Ford Motor (NYSE:) en Chrysler-moederbedrijf Stellantis. Fain zei dat de Detroit Three “recordwinsten maken terwijl arbeiders achterblijven. We zullen achter iedereen staan ​​​​die onze leden bijstaat in die strijd.”

Fain zei dat de vakbond “klaar zal zijn om over politiek te praten zodra we een toekomst hebben veiliggesteld voor deze industrie en de arbeiders die haar laten draaien.” Hij zei dat “een ander presidentschap van Donald Trump een ramp zou zijn. Maar onze leden moeten een alternatief zien dat echte resultaten oplevert.”

GM opende samen met partner LG Energy Solution de Ultium-batterijfabriek in augustus 2022 in Ohio; het paar bouwt twee andere JV-batterijfabrieken in Michigan en Tennessee.

Plaats een reactie