Tussentijdse verkiezingen: Democraten houden Senaat na oproepen in Nevada en Arizona; Republikeinen minder dan 10 overwinningen verwijderd van huiscontrole

laatste update: 12-2022


Democraten zullen naar verwachting hun greep op de Amerikaanse Senaat behouden na het winnen van een belangrijke race in Nevada, waardoor president Joe Biden de partijcontrole over ten minste één kamer van het Congres voor de komende twee jaar krijgt.

De Associated Press noemde de Senaatsrace van Nevada voor de zittende Democratische Catherine Cortez Masto over de Republikeinse uitdager Adam Laxalt, waardoor de Democraten 50 zetels tellen in de kamer. Met de beslissende stem van vice-president Kamala Harris en de twee onafhankelijken van de kamer met Democraten, zullen de Democraten de controle behouden.

Het Huis van Afgevaardigden bleef zaterdag laat onbeslist, maar met de Republikeinen nog steeds de voorkeur. De GOP heeft 211 zetels tegen 203 van de Democraten, met 218 nodig voor een meerderheid. Politieke handicaps geven Democraten slechts een kleine kans om de controle over het Huis te behouden.

Lezen: Democraten hebben 5% tot 15% kans om grip te houden op House, zegt Cook Political Report-analist

Mochten de Republikeinen de controle over het Huis winnen, dan wordt verwacht dat de GOP de beleidsprioriteiten van Biden zal controleren, bijvoorbeeld door mogelijk een confrontatie met het schuldenplafond te gebruiken om bezuinigingen af ​​te dwingen.

Verwant: Republikeinse wetgevers zullen zich waarschijnlijk richten op het ‘ontwaakte kapitalisme’ na de tussentijdse verkiezingen, zeggen analisten

Maar het vasthouden van de senaat geeft Biden enkele voordelen, omdat de controle van de GOP wegversperringen had kunnen betekenen voor zijn kabinetskeuzes of andere functionarissen, en ook zijn capaciteit om de federale rechterlijke macht vorm te geven, zou hebben beperkt.

Zie je: Biden nomineert Danny Werfel als hoofd van de IRS, zegt het Witte Huis

Democraten hebben sinds de midterms van 2018 grip op het Huis. Ze hebben de Senaat twee jaar geleid, waarbij de constitutionele rol van vice-president Harris als senaatspresident haar positioneerde om beslissende stemmen uit te brengen. Elke partij heeft een kans om een ​​extra stem te krijgen na een tweede ronde op 6 december in Georgië tussen de Democratische senator Raphael Warnock en de Republikeinse uitdager Herschel Walker.

Lezen: De Senaatswedstrijd in Georgia zal naar verwachting binnenkort de duurste tussentijdse verkiezing van Pennsylvania inhalen

Democraten hebben de afgelopen twee jaar partijstemmen gebruikt om maatregelen door te drukken, zoals de stimuleringswet van maart 2021 en het pakket van afgelopen zomer gericht op gezondheidszorg, klimaatverandering en belastingen.

Het Huis dat overschakelt van blauw naar rood, zou passen in het historische patroon waarin een partij van de eerste president de neiging heeft om tijdens de tussentijdse verkiezingen terrein in het congres te verliezen.

De meerderheid van de Republikeinen zal naar verwachting echter klein zijn, en dat zorgt al voor turbulentie voor de leiding van het Huis GOP. Sommige leden van de House Freedom Caucus zeggen dat ze er tegen zijn dat Kevin McCarthy, de huidige minderheidsleider van het Huis, de volgende spreker van de kamer wordt.

Analisten hadden gezegd dat kiezers in oktober en november steeds meer gefocust leken te zijn op kwesties waarop Republikeinen hoge punten claimen, zoals de prijzen van benzine RB00,
+2,45%
en andere essentiële zaken, ten koste van agendapunten van de Democratische Partij als klimaatverandering en abortus en stemrecht.

Exit-peilingen suggereerden dat de Republikeinen slechter presteerden dan verwacht, omdat veel Democraten en onafhankelijken deels stemden om hun afkeuring van de voormalige president Donald Trump te tonen – en die kiezers werden gestimuleerd door de beslissing van het Hooggerechtshof in juni die Roe v. Wade ten val bracht.

Uitchecken: Anti-Trump-stemming en Dobbs-abortusuitspraak stimuleren Democraten bij verkiezingen van 2022

Plaats een reactie