Trump verkrachting aanklager ingesteld voor haar dag in de rechtbank Door Reuters in 2023

laatste update: 06-2023


2/2

©Reuters. BESTANDSFOTO: E. Jean Carroll, aanklager van verkrachting door de Amerikaanse president Donald Trump, arriveert voor haar hoorzitting bij de federale rechtbank tijdens de pandemie van het coronavirus (COVID-19) in de wijk New York City in Manhattan, New York, VS, 21 oktober 2020. REUTERS /Carlo allemaal

2/2

Door Jonathan Stempel

NEW YORK (Reuters) – Donald Trump is al de eerste voormalige Amerikaanse president die strafrechtelijk wordt vervolgd. Juryleden zullen naar verwachting binnenkort beslissen in een niet-gerelateerde civiele zaak of hij heeft gelogen over het plegen van verkrachting.

Op 25 april begint een rechtszaak in een van de twee rechtszaken van de voormalige adviescolumnist van het tijdschrift Elle, E. Jean Carroll, tegen Trump wegens zijn ontkenningen dat hij haar halverwege de jaren negentig heeft verkracht.

Trump is mogelijk een schadevergoeding verschuldigd als Carroll een federale jury in Manhattan ervan overtuigt dat het waarschijnlijker is dat hij haar in oktober 2022 in een post op zijn Truth Social-platform heeft belasterd.

Daar noemde hij Carrolls verkrachtingsclaim een ​​”Hoax en een leugen” voor het promoten van haar memoires, en beweerde dat ze “niet mijn type” was!

Carroll klaagt ook aan voor batterij onder een nieuwe staatswet in New York die volwassenen een jaar de tijd geeft om hun vermeende misbruikers aan te klagen, zelfs als de wettelijke termijnen om aan te klagen, bekend als verjaringstermijnen, allang zijn verstreken.

Carroll, nu 79, heeft gezegd dat Trump haar eind 1995 of begin 1996 heeft verkracht in het warenhuis Bergdorf Goodman in Midtown Manhattan.

Ze zei dat nadat Trump om hulp had gevraagd bij het kopen van een cadeau voor een andere vrouw, hij haar een kleedkamer “manoeuvreerde”, waar hij de deur sloot en haar binnendrong voordat ze ontsnapte.

Carroll klaagde Trump voor het eerst aan wegens laster in november 2019, vijf maanden nadat hij haar claim van verkrachting voor het eerst had afgewezen.

Ze beschuldigt Trump er al lang van dat hij de zaak uitstelt, en de Amerikaanse districtsrechter Lewis Kaplan in Manhattan heeft meerdere pogingen van Trump om de zaak van Carroll uit te stellen, afgewezen.

“Trump heeft een sterke drijfveer om de zaak te schikken om te voorkomen dat dat bewijsmateriaal wordt uitgezonden, of het nu waar is of niet”, zegt Barbara McQuade, een professor in de rechten aan de Universiteit van Michigan en voormalig Amerikaans advocaat in Detroit.

“Carroll zou kunnen besluiten dat ze meer geeft om haar verhaal in het openbaar uit te zenden dan om het even welke financiële regeling kan kopen”, voegde ze eraan toe.

Trump hoeft niet persoonlijk te getuigen. Zijn advocaten hebben gevraagd dat de juryleden worden geïnstrueerd om het hem niet kwalijk te nemen als hij het proces helemaal overslaat. Carroll is van plan om elke dag te verschijnen.

Roberta Kaplan, een advocaat van Carroll, weigerde commentaar te geven op dit artikel. Ze is niet verwant aan de rechter. De advocaten van Trump waren niet bereikbaar voor commentaar.

‘IK SCHIK GEEN GEVALLEN’

Het was niet meteen duidelijk of de 76-jarige Trump, die opschepte dat “ik geen zaken regel”, hoewel hij dat soms wel doet, een schikking zou treffen met Carroll.

Haar zaak is een van de vele strafrechtelijke en civiele onderzoeken waarmee Trump wordt geconfronteerd. Niemand heeft zijn status als Republikeinse koploper in de presidentiële race van 2024 verstoord.

Vorig jaar weigerde Trump zijn Trump-organisatie wangedrag te laten toegeven in een strafrechtelijke belastingfraudezaak in New York, die eindigde in een veroordeling waartegen beroep wordt aangetekend.

Hij wordt ook geconfronteerd met de strafzaak van de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, over zwijggeldbetalingen aan een pornoster; beschuldigingen van civiele fraude door de New Yorkse procureur-generaal Letitia James; en onderzoeken naar de aanslag op het Capitool van 6 januari 2021 en of hij probeerde de verkiezingsuitslag van 2020 in Georgië te beïnvloeden.

Trump heeft alle aantijgingen ontkend.

Hij heeft onlangs een prominente, uitgesproken advocaat, Joe Tacopina, ingehuurd om zich bij Alina Habba aan te sluiten bij de verdediging tegen de zaken van Carroll en Bragg.

Tijdens het proces konden ze het geheugen van Carroll betwisten, inclusief haar onvermogen om de datum of zelfs de maand van de vermeende aanval te onthouden.

En hoewel de jury zes tot twaalf leden zou kunnen hebben, zou er maar één Trump-supporter nodig zijn om Trump aansprakelijkheid te ontlopen.

Het proces kan vijf tot zeven dagen duren.

Van Carroll wordt verwacht dat ze zal getuigen, net als twee vrienden met wie ze kort na de vermeende verkrachting sprak: Lisa Birnbach, die ‘The Official Preppy Handbook’ schreef, en voormalig nieuwsanker Carol Martin uit New York.

Twee vrouwen die zeggen dat Trump hen seksueel heeft misbruikt, Jessica Leeds en Natasha Stoynoff, staan ​​ook op de getuigenlijst van Carroll. Trump heeft hun beweringen ontkend.

En juryleden zullen de beruchte ‘Access Hollywood’-tape uit 2005 kunnen horen waarop Trump expliciete, vulgaire opmerkingen over vrouwen maakte.

De eerste rechtszaak van Carroll is in behandeling.

Plaats een reactie