Tips voor omgaan met teleurstellingen [HOW TO DEAL WITH IT #5]

laatste update: 03-2023


Iedereen moet soms omgaan met teleurstellingen. De verwachtingen van onszelf, anderen of situaties komen nu eenmaal niet altijd uit. Heb ik weer, denk je dan misschien. Het leren omgaan met piekeren is daarom net zo belangrijk. Flink balen mag, als je er maar niet in blijft hangen. Hoe je dat doet? In deze video helpt Paulien je verder op weg met hoe om te gaan met teleurstellingen.

Wat is een teleurstelling? Heel simpel: verwachting ≠ realiteit. Denk aan een vakantieresort die er op de foto waanzinnig uitzag, maar in werkelijkheid best tegenvalt. Jouw beeld van de vakantie matcht nu niet meer met de realiteit. En dat is zuur. Maar wees gerust, je kunt leren omgaan met teleurstelling. Een handige tool voor veel nieuwe situaties.

In de video leggen we uit hoe je in een paar stappen kunt omgaan met teleurstelling. Onder andere door jezelf de tijd te geven om te balen en de situatie te accepteren. Daarna is het tijd om de teleurstelling te transformeren in mogelijkheden. Wat kun je wél doen? Dat is vaak veel meer dan je denkt!

Tijdens het omgaan met teleurstellingen ontdek je veel over jezelf. Je leert niet alleen omgaan met piekeren, maar ook welke waarden jij hebt: thema’s die écht belangrijk voor je zijn. Denk aan zelfvertrouwen en optimisme. Check de lijst met waarden in de video om te ontdekken welke er geschonden zijn in jouw situatie. Je weet nu beter wat je belangrijk vindt, waardoor je eraan kunt werken om de waarden te herstellen.

Raak je nooit meer teleurgesteld na het volgen van deze stappen? Natuurlijk wel. Je kunt er echter voor zorgen dat dit minder vaak gebeurt. Ook dit is onderdeel van omgaan met teleurstelling. Paulien legt daarom uit hoe je gezonde verwachtingen kunt creëren en alternatieve scenario’s kunt incalculeren. Zo ben jij helemaal ready voor nieuwe situaties, ook als die in werkelijkheid anders zijn dan je dacht.

Meer weten? Lees ook deze blog:

Abonneer je op het YouTube-kanaal van YoungCapital:

➝ Alle vacatures:
➝ Instagram:
➝ Facebook:
➝ LinkedIn:
➝ Snapchat: YoungCapital