Tesla-inkomstenvooruitzicht: prijsverlagingen in het middelpunt aangezien de aandelen rond het laagste punt in 2 jaar schommelen

laatste update: 02-2023


De winstdag komt voor Tesla Inc. met de EV-maker en de aandelen onder een wolk.

De EV-maker zal naar verwachting de resultaten van het vierde kwartaal op 25 januari na de bel rapporteren. Een gesprek met analisten en anderen is gepland om 17.30 uur Eastern.

Tesla TSLA,
+7,43%
kondigde eerder in januari prijsverlagingen aan in de VS en Europa in een poging om marktaandeel te winnen of te behouden en de vraag te stimuleren, aangezien startende EV-fabrikanten en oudere autofabrikanten hun aanbod van elektrische voertuigen hebben uitgebreid.

De verhuizing betekent ook dat sommige Tesla-auto’s in aanmerking komen voor belastingvoordelen en een klap zullen krijgen op de marges – en inkomsten.

“De prijsverlagingen hebben een enorme impact op (Tesla’s) economie”, zei Toni Sacconaghi van Bernstein in een recente notitie, waarbij hij van de gelegenheid gebruik maakte om zijn winstverwachtingen per aandeel voor 2023 te verlagen van $ 4,96 naar $ 3,80, wat ongeveer consensus was.

Volgens Sacconaghi heeft Tesla zich misschien misrekend.

De komst van zijn Cybertruck zal Tesla in 2024 helpen, maar “de belangrijkste uitdaging voor Tesla is dat het meer, goedkopere EV-aanbiedingen nodig heeft, en we verwachten niet dat een nieuw, goedkoop aanbod voor 2025 in volume zal worden verzonden. tijd dat Tesla met nog meer EV-concurrentie te maken krijgt”, aldus de analist.

Tesla heeft gezegd dat de Cybertruck, een futuristisch ogende volledig elektrische pick-up, op schema ligt om medio 2023 met de productie te beginnen. Beleggers zullen op zoek zijn naar updates over die tijdlijn.

“Tesla’s kennelijke belangrijkste misrekening was de overtuiging dat Model 3 en Y gezamenlijk (3 miljoen tot 4 miljoen) eenheden per jaar zouden kunnen verkopen”, genoeg om de groei tot 2024 te ondersteunen totdat er een model zou komen.

Emmanuel Rosner van Deutsche Bank had een andere kijk op de prijsverlagingen.

In plaats van een actie die de marges en inkomsten onder druk zal zetten, “denken we dat dit waarschijnlijk een gedurfde offensieve zet is, die de volumegroei van Tesla veiligstelt, zijn traditionele en EV-concurrenten in grote moeilijkheden brengt en Tesla’s aanzienlijke prijszettingsvermogen en kostensuperioriteit laat zien. ‘ zei Rosner.

Dit is wat je kunt verwachten:

verdiensten: Door FactSet ondervraagde analisten verwachten dat Tesla in het vierde kwartaal een aangepaste winst van $ 1,15 per aandeel zal rapporteren, wat vergelijkbaar is met een aangepaste winst van 85 cent per aandeel in het vierde kwartaal van 2022.

Estimize, een crowdsourcingplatform dat schattingen verzamelt van zowel Wall Street-analisten als buy-side analisten, fondsmanagers, bedrijfsleiders, academici en anderen, verwacht een gecorrigeerde winst van $ 1,23 per aandeel voor Tesla.

Winst: De door FactSet ondervraagde analisten pleiten voor een omzet van $ 24,96 miljard voor Tesla, wat vergelijkbaar is met $ 17,72 miljard in het vierde kwartaal van 2022. Estimize verwacht op dit moment bijna hetzelfde, $ 24,97 miljard aan inkomsten voor het kwartaal.

Aandelenprijs: Het aandeel Tesla schommelde de afgelopen maanden rond de dieptepunten van twee jaar en zakte begin november onder de $ 200. In de afgelopen 12 maanden verloor het aandeel 63%, vergeleken met verliezen van ongeveer 14% voor de S&P 500-index. SPX,
-0,20%

Wat kun je nog meer verwachten: Er zou een nieuwe persoon kunnen zijn in de oproep na de resultaten: Tom Zhu, de topman van Tesla in China, nam volgens rapporten de leiding over de Amerikaanse fabrieken en de verkoop in Noord-Amerika en Europa. Tesla moet zijn nieuwe rol nog officieel maken.

Het uitvoerend team van Tesla is de afgelopen jaren relatief stabiel geweest, na een golf van vertrekken in 2018 en 2019, waaronder het vertrek in juli 2019 van Chief Technology Officer JB Straubel.

Chief Executive Elon Musk zei medio december dat hij zou terugtreden bij Twitter Inc. zodra hij “iemand vindt die dom genoeg is om de baan aan te nemen”, maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat er een opvolger in de coulissen is.

Musk kocht het socialemediabedrijf in oktober, leidde maanden van onrust en ontslagen en verkocht ook miljoenen dollars aan Tesla-aandelen om de deal te financieren.

Belangrijke Tesla-investeerders, waaronder iemand die bestuurslid van Tesla hoopt te worden, hebben Musk gesmeekt om zich op Tesla te concentreren en te proberen de verliezen van het aandeel te stoppen.

Beleggers zullen ook de vooruitzichten van Tesla voor 2023 in de gaten houden. Het grootste deel van vorig jaar handhaafde de EV-maker een officiële richtlijn van 50% gemiddelde jaarlijkse omzetgroei.

Tesla meldde begin januari dat het in 2022 1,31 miljoen auto’s heeft afgeleverd, een stijging van ongeveer 40% ten opzichte van 2021. Wall Street verwacht leveringen, een proxy voor verkoop, van $ 1,9 miljoen voertuigen in 2023.

Plaats een reactie