Terwijl de VS de instorting van FTX onderzoekt, wenden werknemers zich tot advocatenkantoor Covington By Reuters

laatste update: 02-2023


3/3

©Reuters. FILE FOTO: Het logo van FTX is te zien bij de ingang van de FTX Arena in Miami, Florida, VS, 12 november 2022. REUTERS/Marco Bello

2/3

Door Luc Cohen en Jody Godoy

NEW YORK (Reuters) – Verschillende FTX-medewerkers hebben zich tot advocatenkantoor Covington & Burling gewend om hen te helpen met vragen van Amerikaanse autoriteiten die de ineenstorting van de cryptocurrency-uitwisseling onderzoeken en acties van oprichter Sam Bankman-Fried, vertelden drie mensen die bekend waren met de zaak. Reuters.

Arlo Devlin-Brown, een in New York gevestigde Covington-partner en voormalig federale aanklager van Manhattan, treedt op als zogenaamde pooladvocaat die de huidige FTX-medewerkers vertegenwoordigt als individuen die worden gevraagd om informatie te delen met aanklagers en regelgevers, zeiden de mensen die op de voorwaarde van anonimiteit.

Bedrijven die te maken hebben met omvangrijke onderzoeken huren vaak pooladvocaten in voor werknemers. Het gebruik van pooladvocaten suggereert dat federale aanklagers in Manhattan die de ineenstorting van FTX onderzoeken, mogelijk geïnteresseerd zijn in het in twijfel trekken van een groot aantal werknemers.

De 30-jarige Bankman-Fried werd in december gearresteerd op beschuldiging van het stelen van geld van klanten om verliezen bij zijn hedgefonds, Alameda Research, te dichten en liegen tegen investeerders en geldschieters.

De eenmalige miljardair pleitte niet schuldig. Twee naaste medewerkers pleitten schuldig en kwamen overeen om samen te werken met openbare aanklagers. Damian Williams, de hoogste federale aanklager in Manhattan, heeft er bij anderen met kennis van wangedrag op aangedrongen zich te melden.

“Het is zenuwslopend om deel te nemen aan een interview met de FBI en het Amerikaanse advocatenkantoor, ongeacht je persoonlijke blootstelling”, zegt Sarah Krissoff, een voormalige federale aanklager in Manhattan en nu partner bij Day Pitney.

Werkgevers betalen voor pool-advocaten, die werknemers vertegenwoordigen die zelf meestal niet significant worden blootgesteld aan strafrechtelijke vervolging, maar mogelijk zenuwachtig zijn door het proces van praten met autoriteiten, legt Krissoff uit.

Het gebruik van pooladvocaten stelt een enkel juridisch team in staat om expertise in de zaak op te doen, waardoor het efficiënter is dan elke werknemer individuele advocaten te laten behouden, zei Krissoff. Ze voegde eraan toe dat pooladvocaten snel moeten zijn om mogelijke conflicten tussen hun cliënten te identificeren en individuen moeten aansporen om hun eigen advocaat te zoeken wanneer dat nodig is.

De regeling betekent niet dat Covington FTX vertegenwoordigt, dat zich tot Sullivan & Cromwell, een ander advocatenkantoor, heeft gewend.

FTX ging op 11 november failliet na een golf van terugtrekkingen van klanten, veroorzaakt door zorgen dat de beurs geld had vermengd met Alameda.

Veel voormalige leidinggevenden van FTX, waaronder de voormalige topadvocaat Daniel Goldberg, hebben hun eigen advocaten ingehuurd om hen te begeleiden bij het proces van mogelijke samenwerking met openbare aanklagers.

Reuters kon niet bepalen hoeveel FTX-medewerkers door Covington worden vertegenwoordigd, noch welke informatie – indien aanwezig – de medewerkers hebben verstrekt aan openbare aanklagers, de Securities and Exchange Commission of de Commodity Futures Trading Commission, die allemaal onderzoek doen.

Woordvoerders van Covington, Bankman-Fried en het kantoor van de Amerikaanse procureur in Manhattan weigerden allemaal commentaar te geven. FTX reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Devlin-Brown trad in 2016 in dienst bij Covington, na bijna 11 jaar werkzaam te zijn geweest bij het Amerikaanse advocatenkantoor in Manhattan. Als lid van de effecten- en grondstoffenfraude-eenheid van het kantoor vervolgde hij het hedgefonds SAC Capital Advisors van Steven Cohen, dat schuldig pleitte aan handel met voorkennis.

Later werd hij gepromoveerd tot hoofd van de openbare corruptie-eenheid van het bureau, waar hij toezicht hield op de zaken tegen de voormalige wetgevers van de staat New York, Sheldon Silver en Dean Skelos, die waren veroordeeld wegens beschuldigingen van corruptie.

FTX wordt nu gerund door John Ray, expert op het gebied van bedrijfsherstructureringen, die toezicht hield op de liquidatie van Enron. Ray heeft officieren van justitie ontmoet, vertelden bronnen in december aan Reuters.

In een verklaring van 17 november, ingediend bij de faillissementsrechtbank, schreef Ray dat FTX werknemers nodig had om aan te blijven om “verantwoordelijkheid te vestigen, waarde te behouden en het herstel van belanghebbenden te maximaliseren”.

Plaats een reactie