Terwijl de Amerikaanse dollar struikelt, is de Japanse yen ‘hottest story in town’. Dit is waarom.

laatste update: 02-2023


Het is de comeback-valuta.

De Japanse yen, een van ’s werelds slechtst presterende grote valuta’s in 2022, brulde vrijdag terug naar een hoogste punt in zeven maanden ten opzichte van een nu wankelende Amerikaanse dollar, toen traders wedden dat de Bank of Japan zich eindelijk zal aansluiten bij andere grote centrale banken bij het verkrappen van de monetaire beleid.

Een lezing in december op donderdag over de Amerikaanse inflatie die in overeenstemming was met de verwachtingen “heeft de FX-markten in staat gesteld terug te keren naar de hoofdgebeurtenis – een mogelijke omslag in het beleid van de Bank of Japan en misschien veel nadelen” in het dollar / yen-valutapaar , zei Chris Turner, global head of markets bij de Nederlandse bank ING, in een notitie van vrijdag.

“Dat is op dit moment het meest opwindende verhaal in de stad,” zei hij.

Bovendien zetten optiehandelaren zich schrap voor het potentieel van een grote beweging in de yen volgende week na de beleidsvergadering van de Bank of Japan, zei Turner.

De Amerikaanse dollar daalde vorige week met 3,2% en handelde vrijdag op het laagste niveau ten opzichte van de Japanse yen USDJPY,
-0,05%
sinds 30 mei. Nu de Amerikaanse markten gesloten waren vanwege de feestdag van Martin Luther King Jr. Day, steeg de dollar met 0,6% tot 128,57 Japanse yen. De dollar is met meer dan 14% gedaald sinds hij in oktober voor het eerst sinds 1990 het niveau van 150 yen bereikte.

De dollar, die in 2022 brulde toen de Federal Reserve een halsbrekende reeks agressieve renteverhogingen leidde in haar poging om grip te krijgen op de inflatie, is sinds de herfst aan een terugval bezig. De ICE US Dollar Index DXY,
+0,10%,
een maatstaf voor de valuta ten opzichte van een mandje van zes grote rivalen, daalde met 10,8% ten opzichte van het hoogste punt in 20 jaar van oktober tot en met vrijdag. Bovendien heeft de index de helft teruggekregen van wat hij heeft gewonnen sinds het dieptepunt op 6 januari 2021, merkte Marc Chandler, hoofdmarktstrateeg bij Bannockburn Global Forex, op in een notitie van vrijdag.

Zie je wel: Amerikaanse dollar lijdt voor het eerste ‘dodenkruis’ sinds 2020 terwijl de rally ontrafelt

“De Japanse yen leidde de beweging ten opzichte van de dollar en steeg deze week met 2,8% te midden van verhoogde speculaties dat de Bank of Japan tijdens de vergadering van volgende week nog een stap zou kunnen zetten van haar soepele monetaire beleid”, schreef hij.

De Bank of Japan schokte de wereldwijde financiële markten in december toen ze in feite een al lang bestaande limiet op de rente op 10-jaars overheidsobligaties versoepelde, onderdeel van een beleid dat bekend staat als beheersing van de rentecurve. De verrassende stap werd gezien als een mogelijke wegwijzer naar een bredere verstrakking door de laatste grote mondiale centrale bank om een ​​ultrasoepel monetair beleid te handhaven, hoewel de vertrekkende BOJ-gouverneur Haruhiko Kuroda ontkende dat het een voorbode was van een strakker beleid.

Wereldwijde beleggers waren geschokt door het potentieel voor de Bank of Japan om uiteindelijk haar rol op te geven als het laatst overgebleven ankerpunt voor lage rentes onder de grootste centrale banken ter wereld.

Sindsdien staat de BOJ onder grotere druk om het beleid aan te scherpen. Het besluit in december staat toe dat het rendement op de 10-jaars Japanse staatsobligatie TMBMKJP-10Y,
0,501%
om zo hoog als 0,5% te verhandelen versus een eerdere limiet van 0,25% heeft handelaren aangemoedigd om de centrale bank te testen.

Het rendement steeg vrijdag kortstondig tot 0,545% in Azië. Om de stijging een halt toe te roepen, kocht de BOJ voor 1,8 biljoen yen aan JGB’s met looptijden van 1 tot 25 jaar nadat het donderdag ¥ 4,6 biljoen aan JGB’s had gekocht, het grootste dagelijkse bedrag aan obligatie-aankopen door de BOJ ooit, meldde The Wall Street Journal.

Hoewel het vooruitzicht van een beleidswijziging door de Bank of Japan de belangrijkste motor achter de stijging van de yen is, zijn er nog andere bullish factoren waarmee rekening moet worden gehouden, aldus Steven Barrow, hoofd van de G-10-strategie bij Standard Bank, in een notitie van vrijdag.

“Het economisch herstel in China zou het sentiment in Azië moeten ondersteunen en zou de yen verdere steun moeten geven”, schreef hij.

Het verloop van de oorlog in Oekraïne zal ook een drijfveer zijn, zei Barrow. Een gebrek aan verdere escalatie van het conflict zou gunstig zijn voor de yen, nadat Japan vorig jaar een grote klap op de ruilvoet had geleden toen de energieprijzen enorm stegen na de Russische invasie van Oekraïne. Ruilvoet is de verhouding tussen de exportprijzen van een land en de importprijzen.

“Ongunstige ruilvoetschokken leiden naar onze mening meestal tot valutazwakte en we zagen dit niet alleen voor de yen, maar ook voor andere forse energie-importeurs, zoals het VK en de eurozone”, zei Barrow. “Als de meer recente daling van de energieprijzen aanhoudt en deze ruilvoeteffecten omkeren, zou de yen moeten stijgen.”

De ruimte voor een sterkere yen is waarschijnlijk het grootst ten opzichte van de dollar, in plaats van valuta’s die hun eigen ruilvoet zouden kunnen zien toenemen, zoals de euro EURJPY,
+0,03%
en het Britse pond GBPJPY,
+0,06%,
zei de strateeg en merkte op dat het doel van Standard Bank voor 2023 yen ¥ 120 is.

Strategen waarschuwden dat de BOJ tijdens haar vergadering in januari misschien niet veel te bieden heeft.

“Vooruitkijkend naar volgende week zal de BOJ-bijeenkomst op 18 januari de aandacht trekken, hoewel het zeer waarschijnlijk zal resulteren in inactiviteit”, zei Kit Juckes, global macrostrateeg bij Société Générale, in een notitie van vrijdag. “De details van het onderzoek naar wijzigingen in de beheersing van de rentecurve kunnen al dan niet worden vrijgegeven.”

Dat gezegd hebbende, dollar/yen “blijft de opvallende rente” in de FX-optiemarkt, zei Turner van ING.

“De impliciete volatiliteit van een week blijft op een zeer hoge 20% en de volatiliteit voor de vergadering van de Bank of Japan aanstaande woensdag is zo hoog als 40% of een beweging van bijna 1,7% in spot USD/JPY,” of dollar/yen.

Een daling van 2% ten opzichte van de dollar/yen op donderdag toonde aan dat de FX-optiemarkt mogelijk nog steeds de volatiliteit onderprijst, zei hij.

“Deze enorme interesse in USD/JPY is begrijpelijk. De BOJ staat mogelijk aan de vooravond van de grootste beleidswijziging in decennia. Zelfs kortlopende JPY-renteswaps zijn in beweging gekomen en bevinden zich op het hoogste niveau (bijna 30 basispunten) sinds 2008!”, aldus Turner.

Het is onwaarschijnlijk dat traders de neerwaartse trend van de dollar/yen in de weg willen staan, zei hij, waarbij hij ¥126,50 overlaat als een duidelijk doel voor de korte termijn voor de dollar/yen.

Plaats een reactie