Tekenen van marktsterkte juichen Amerikaanse aandelenstieren toe Door Reuters in 2023

laatste update: 03-2023© Pavlo Gonchar / SOPA Images/Sipa via Reuters Connect

Door Saqib Iqbal Ahmed en Lewis Krauskopf

NEW YORK (Reuters) – Amerikaanse aandelenstieren putten moed uit een reeks marktsignalen die wijzen op een positief jaar voor Wall Street, terwijl aandelen indrukwekkende winsten boeken ondanks zorgen dat de verstrakking van het monetaire beleid van de Federal Reserve de economie in een recessie kan storten.

Hiertoe behoren de positieve prestaties van aandelen in januari, een ‘gouden kruis’-grafiekpatroon op de en meer aandelen die eerder nieuwe hoogtepunten dan nieuwe dieptepunten bereikten.

Dergelijke signalen zijn verre van de enige indicatoren die marktdeelnemers gebruiken om investeringsbeslissingen te nemen, en ze zijn niet onfeilbaar. Zwakke vooruitzichten voor zwaargewichten van bedrijven zoals Amazon (NASDAQ:) en Microsoft (NASDAQ:) en een explosief werkgelegenheidscijfer dat de verwachtingen verhoogde voor de haviken van de Fed zorgden vrijdag voor een nieuwe onzekerheid in de markten, hoewel de S&P 500 jaar-op-jaar met 7,7% blijft stijgen daten.

Gestage verbeteringen in de indicatoren van momentum en sentiment in de afgelopen weken versterkten echter de mening van sommige beleggers dat de activaprijzen mogelijk een gunstiger periode tegemoet gaan, nadat de S&P 500 vorig jaar 19,4% verloor in zijn grootste jaarlijkse procentuele daling sinds 2008.

“We denken dat dit een gezond beeld is dat hier wordt geschetst”, zegt Ryan Detrick, hoofdmarktstrateeg bij de Carson Group, verwijzend naar signalen zoals de winst van januari en het brede scala aan sectoren die aan de rally deelnemen.

JANUARI SPRONG

De S&P 500 steeg in januari met 6,2%, deels gedreven door de hoop dat de Fed de stijgende inflatie kan bedwingen zonder de economie ernstig te schaden.

Wanneer de S&P 500 in januari vooruit is gegaan, is de markt in de daaropvolgende periode februari-december 83% van de tijd gestegen, met een gemiddelde winst over 11 maanden van meer dan 11%, volgens een analyse van gegevens die teruggaan tot Tweede Wereldoorlog door CFRA Research.

Een stijging in januari na een lager jaar werd echter gevolgd door een winst van 23,1% van februari tot december met een slagingspercentage van 92%.

Ondanks een recente rally die aandelen mogelijk relatief duur heeft gemaakt, “impliceren de staat van dienst dat we misschien enig opwaarts potentieel hebben”, zegt Sam Stovall, hoofdstrateeg bij CFRA Research.

GOUDEN KRUIS

Ondertussen merkten chartwatchers op dat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde van de S&P 500 op donderdag steeg tot boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde, een patroon dat bekend staat als een gouden kruis.

Volgens Adam Turnquist, technisch hoofdstrateeg bij LPL Research, heeft de S&P 500 sinds 1950 een gemiddeld 12-maandsrendement van 10,5% opgeleverd, terwijl het totale gemiddelde jaarlijkse rendement sinds 1950 9,1% is.

Wanneer er echter een gouden kruis is verschenen terwijl het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen daalt – zoals nu het geval is – springt het gemiddelde rendement over 12 maanden voor de S&P 500 naar 16,8%.

“Het recente gouden kruis draagt ​​bij aan het groeiende technische bewijs van een trendverandering voor de S&P 500 en verhoogt de kans dat het dieptepunt van de bearmarkt in oktober wordt bereikt”, aldus Turnquist in een bericht.

INTERNE VERBETERING

Willie Delwiche, een beleggingsstrateeg bij All Star Charts, zei dat alle vijf de indicatoren op zijn bullmarkt-checklist in januari waren vervuld, inclusief opwaartse volume- en risicobereidheid-statistieken, iets dat in 2022 niet één keer voorkwam.

Een van die indicatoren liet zien dat meer aandelen op de New York Stock Exchange en Nasdaq nieuwe hoogte- dan dieptepunten in 52 weken bereikten — een teken dat de rally wordt geleid door een breed scala aan aandelen in plaats van door een cluster van zwaargewichten. Dat gebeurde in januari net zo vaak als in heel 2022, zei Delwiche.

Sommige beleggers zijn echter van mening dat aandelen misschien op de zaken vooruit zijn gelopen.

De gegevens van vrijdag die lieten zien dat de werkgelegenheidsgroei in de VS in januari scherp versnelde, hernieuwden de inflatiezorgen die de aandelen vorig jaar teisterden en wakkerden weddenschappen aan op een agressievere Fed.

“Het werkgelegenheidsrapport van januari was ondubbelzinnig sterk en zou het begin moeten zijn van een reeks gegevenspunten die begin 2023 een sterkere activiteit en inflatie laten zien”, schreven analisten van Citi. “We verwachten dat deze opkomende trend de te gematigde marktprijzen zal terugdringen.”

Plaats een reactie