Taiwan zegt F-16-leveringen vertraagd, werkend om schade te minimaliseren Door Reuters in 2023

laatste update: 06-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-cheng spreekt tijdens een parlementaire zitting in Taipei, Taiwan, 6 april 2023. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

TAIPEI (Reuters) – De Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-cheng zei donderdag dat de levering van 66 geavanceerde nieuwe F-16V’s uit de Verenigde Staten is vertraagd vanwege verstoringen in de toeleveringsketen en dat het ministerie bezig was de schade te minimaliseren en “het goed te maken”. gebreken”.

De Verenigde Staten keurden in 2019 een verkoop van $ 8 miljard goed Lockheed Martin Corp (NYSE:) F-16 straaljagers naar Taiwan, een deal die de F-16-vloot van het eiland naar meer dan 200 jets zou brengen, de grootste in Azië, om zijn verdediging te versterken in het licht van een verhoogde dreiging vanuit China, die Taiwan als zijn eigendom claimt.

Taiwan heeft 141 F-16A/B-jets omgebouwd tot het F-16V-type en heeft bovendien 66 nieuwe F-16V’s besteld, die zijn uitgerust met nieuwe avionica, wapens en radarsystemen om de Chinese luchtmacht, waaronder de J- 20 stealth-jager.

De eerste van de nieuwe F-16V’s zou in het vierde kwartaal van dit jaar worden geleverd, maar dat is uitgesteld tot het derde kwartaal van volgend jaar vanwege pandemische verstoringen in de toeleveringsketen, aldus het ministerie.

In een gesprek met verslaggevers in het parlement zei Chiu dat Taiwan de Verenigde Staten had gevraagd “de tekortkoming goed te maken”, inclusief prioriteit te geven aan de levering van reserveonderdelen voor de bestaande vloot.

“Er worden meerdere kanalen gebruikt en we minimaliseren de schade hiervan”, zei hij, eraan toevoegend dat ze nog steeds verwachtten de volledige bestelling vóór 2026 te krijgen.

Het ministerie gebruikt diplomatieke kanalen, zoals via de de facto Amerikaanse ambassade in Taipei, om het probleem op te lossen, zei Chiu.

Noch de feitelijke ambassade, het American Institute in Taiwan, noch Lockheed Martin reageerden onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Taiwan heeft sinds vorig jaar geklaagd over vertragingen bij Amerikaanse wapenleveringen, zoals Stinger-luchtafweerraketten, omdat fabrikanten voorraden naar Oekraïne leveren terwijl het strijdt tegen binnenvallende Russische troepen, en de kwestie baarde Amerikaanse wetgevers zorgen.

Michael McCaul, voorzitter van de Amerikaanse House Foreign Affairs Committee, zei vorige maand tijdens een bezoek aan Taipei dat hij er alles aan deed om de wapenleveranties te versnellen.

Plaats een reactie