Stijgende Amerikaanse technologieaandelen zorgen ervoor dat sommige beleggers twijfelachtig zijn dat het herstel zal aanhouden

laatste update: 12-2022© Reuters. Bewegwijzering is te zien op de New York Stock Exchange (NYSE) in Manhattan, New York City, VS, 11 november 2022. REUTERS/Andrew Kelly

Door Lewis Krauskopf

NEW YORK (Reuters) -Hoop dat de inflatie afneemt, wakkert een golf van gehavende technologie- en megacapaandelen aan, hoewel sommige beleggers denken dat de nog steeds hoge waarderingen en twijfels over de winstvooruitzichten van de bedrijven een duurzame ommekeer ongrijpbaar kunnen maken.

De tech-zware index steeg deze week met 8,1% en boekte zijn grootste wekelijkse winst sinds maart, een van de vele oogverblindende marktbewegingen die ook de Treasuries deed stijgen en de Amerikaanse dollar deed dalen nadat de zachter dan verwachte inflatiegegevens van donderdag de hoop hadden gewekt dat de Federal Reserve Reserve zou de renteverhogingen kunnen temperen.

Ondanks die recente winsten aarzelen sommige beleggers om te springen op het herstel van aandelen van bedrijven zoals Amazon.com Inc (NASDAQ:), Microsoft Corp (NASDAQ:) en het moederbedrijf van Google Alphabet (NASDAQ:) Inc, die dit jaar zwaar zijn gestruikeld na meer dan een decennium lang hogere markten te hebben geleid.

Weinigen geloven dat de Fed zal worden beïnvloed door een enkele inflatiedruk, en eerdere oplevingen, aangewakkerd door Fed-gerelateerd optimisme, zijn dit jaar afgebrokkeld na ontmoedigende economische gegevens of terugdringing van beleidsmakers.

Tegelijkertijd blijven de waarderingen van de technische sector ruim boven de totale markt, terwijl analisten hun winstvooruitzichten voor de groep verduisteren.

Hoewel lagere rentetarieven de vraag naar de aandelen op korte termijn zouden kunnen stimuleren, “denken we dat er nog steeds enige bezorgdheid zal bestaan ​​over waardering en winst”, zegt James Ragan, directeur van vermogensbeheeronderzoek bij DA Davidson. “We zijn niet echt op zoek naar die sectoren om het leiderschap van de markt te heroveren.”

In de komende week zullen beleggers een golf van economische gegevens in de gaten houden, waaronder cijfers over de detailhandelsverkopen op woensdag, voor meer aanwijzingen over de vraag of de verkrapping van het monetaire beleid van de Fed de economie afkoelt.

Technologie- en groeiaandelen zijn dit jaar hard geraakt, waarbij de Russell 1000-groei-index voor 2022 nog steeds met 25% is gedaald, vergeleken met een daling van 16% voor de en een daling van 7% voor de . Fondsen uit de technische sector hebben dit jaar tot nu toe $ 14,2 miljard aan uitstroom gezien, waarmee ze op schema liggen voor hun eerste jaar van uitstroom sinds 2016, volgens gegevens van Refinitiv Lipper.

De prijsdalingen hebben de waarderingen getemperd, waarbij de technologiesector van de S&P 500 wordt verhandeld tegen ongeveer 21 keer de verwachte winstverwachtingen, tegenover 28 keer eind 2021, volgens Refinitiv Datastream. Dat niveau, dat nog steeds boven de 17 keer de winst ligt die de S&P 500 oplegt, is voor sommige beleggers nog steeds te hoog.

“De (megacaps) handel tegen een behoorlijke premie ten opzichte van de S&P”, zegt Andrew Slimmon, portefeuillebeheerder Amerikaanse aandelen bij Morgan Stanley (NYSE:) Beleggingsbeheer. “Er is een reeks aandelen die het veel beter zullen doen dan de megacaps, omdat ze een aanzienlijk lagere rating hebben gekregen.”

Veel van de grote technologie- en groeibedrijven, waaronder zwaargewichten zoals Amazon, Microsoft, Alphabet en Facebook (NASDAQ:) moedermaatschappij Meta Platforms, publiceerden onlangs ook winstrapporten over het derde kwartaal die de markt behoorlijk teleurstelden.

Volgens Credit Suisse waren technologie- en technologiegerelateerde bedrijven die minder dan een vijfde van de S&P 500 vertegenwoordigen tot dusver verantwoordelijk voor meer dan de helft van de negatieve winstherzieningen voor het vierde kwartaal.

Toch overwegen sommige beleggers om hun posities in tech- en megacapaandelen te vergroten als zich verder bewijs van een afnemende inflatie voordoet.

Een belangrijke factor is of de rente op staatsobligaties, die omgekeerd aan de prijzen beweegt, de verbluffende daling van deze week voortzet. Hogere rendementen kunnen zwaar wegen op technologie- en groeiaandelen, waarvan de waarderingen meestal sterk gebaseerd zijn op toekomstige winsten die zwaarder worden verdisconteerd naarmate de rendementen hoger worden.

De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde donderdag naar een laagste punt in vijf weken van 3,818%, na de steilste eendaagse daling sinds de dagelijkse daling in meer dan een decennium.

King Lip, hoofdstrateeg bij Baker Avenue Asset Management, beschreef het CPI-nieuws van donderdag – met de jaarlijkse stijging voor het eerst in acht maanden onder de 8% – als een “big deal”. Als de obligatierendementen blijven dalen, “zal het tempo waarin mensen hun blootstelling aan deze large-cap tech-namen verminderen, vertragen”, voegde hij eraan toe.

Het bedrijf was onderwogen in large-cap technologie- en groeiaandelen en gaf de voorkeur aan smallcap- en waardeaandelen, zei Lip.

Uiteindelijk zal veel afhangen van de vraag of de inflatie meer tekenen van afkoeling vertoont. De Fed zal nog een CPI-lezing krijgen voordat de beleidsmakers van de bank in december weer bij elkaar komen.

“Als de inflatie blijft afnemen, is technologie nu een goede plek om te investeren”, zegt J. Bryant Evans, portefeuillemanager bij Cozad Asset Management. “Ze zouden zeker het voortouw kunnen nemen in een omgeving waarin de Fed deze verhogingen van de rentetarieven verlaagt.”

Plaats een reactie