Stewardessen zetten zich schrap voor een zomer vol problemen met onhandelbare vliegtuigpassagiers

laatste update: 05-2023


Na zes jaar vliegen was de in de VS gevestigde stewardess Allyah McIntyre gewend om met lastige passagiers om te gaan.

Tijdens de eerste dagen van de coronaviruspandemie was het omgaan met de weinige passagiers die ervoor kozen om te vliegen eigenlijk een prettige ervaring. Maar naarmate meer mensen weer vliegtickets begonnen te boeken, heerste er chaos, zei ze.

“De passagiers werden steeds onhandelbaarder. Er bestaat niet zoiets als reisetiquette,” vertelde McIntyre, die reistips deelt op TikTok, aan MarketWatch. “Ik bedoel, het is tegenwoordig gratis als je reist.”

Eerder deze week pleitte een passagier van American Airlines schuldig aan mishandeling nadat hij twee stewardessen had aangevallen op een vlucht van Barbados naar Miami. De passagier werd in een rechtszaak ook beschreven als “oorlogvoerend en niet-conform”. Hij werd gearresteerd toen het vliegtuig op 8 maart in Miami landde.

In april, Alaska Airlines ALK,
+6,12%
zei dat een vlucht van San Francisco naar Chicago O’Hare werd omgeleid naar Kansas City vanwege een storende gast aan boord die naar verluidt “bedreigende opmerkingen tegen de bemanning” had gemaakt. Een stewardess en twee passagiers moesten haar naar verluidt vastbinden met ritssluitingen. Ze werd beschuldigd van een aanklacht wegens bemoeienis met bemanningsleden en bedienden.

‘De problemen zijn eindeloos.’


– De in de VS gevestigde stewardess Allyah McIntyre

Er zijn andere incidenten – van onaangenaam tot ronduit ongelooflijk – die niet eindigen in arrestaties of die zelfs maar door de media worden gerapporteerd. McIntyre zei dat mensen hebben gevraagd om een ​​nagelknipper aan boord en zelfs vapen in het vliegtuig. “De problemen zijn eindeloos”, zei McIntyre. “Mensen zijn gewoon zo prikkelbaar tijdens het reizen – de energie, het is anders.”

Het reizen na de pandemie is enorm toegenomen doordat mensen profiteren van een vrijheid die tijdelijk verloren ging tijdens lockdowns en andere maatregelen die hen werden opgelegd om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan.

En het komende reisseizoen in de zomer ziet er buitengewoon robuust uit. Europese luchtvaartmaatschappijen zeiden begin mei dat ze al een golf van boekingen voor de zomer zagen. Reisboekingssite Expedia EXPE,
+2,71%,
die onlangs een grote sprong in het kwartaal meldde omzet, zag ook boekingen stijgen voor de zomer.

Het vliegtuigpersoneel is voorbereid op overboekte vluchten en ontevreden passagiers deze zomer.

MARKETWATCH FOTO ILLUSTRATIE/ISTOCKPHOTO

Met ongeveer 2 miljoen mensen per dag die door de controleposten van de luchthaven stromen, geleid door de Transportation Security Administration, hebben het luchthavenpersoneel en de bemanning van luchtvaartmaatschappijen hun handen vol.

Hoewel het aantal incidenten van onhandelbare passagiers zoals gerapporteerd aan de Federal Aviation Administration (FAA) is gedaald van een piek van 5.973 in 2021, is het nog steeds hoger dan wat we zagen vóór de pandemie. In 2022 waren er 2.455 van dergelijke incidenten. Tot nu toe hebben luchtvaartmaatschappijen dit jaar al 670 incidenten geregistreerd bij de FAA.

Het cockpitpersoneel heeft methoden ontwikkeld om met lastige passagiers om te gaan.

Christopher Clarke, die de communicatie verzorgt voor de United Airlines UAL,
+5,29%
Association of Flight Attendants-CWA en is gevestigd in Chicago, is al 26 jaar stewardess.

Clarke zei dat hij zijn best doet om kalme energie in het vliegtuig te kanaliseren. “Als iemand van streek is, weet ik dat het over het algemeen niet aan mij ligt”, zei hij tegen MarketWatch. “Vaak, als je op één knie gaat en de tijd neemt om te luisteren, maakt dat over het algemeen situaties onschadelijk.”

Stewardessen kunnen de toegang van de passagier tot alcoholische dranken beperken als ze denken dat de passagier dronken is.

Alcoholgebruik kan ook slecht gedrag veroorzaken. Als een passagier dronken is voordat hij in het vliegtuig zit, kan hem het instappen worden geweigerd, volgens de federale luchtvaartregels. Aan boord kunnen stewardessen de toegang van de passagier tot alcoholische dranken beperken als ze denken dat de passagier dronken is.

Als de situatie escaleert en de passagier storend wordt, heeft de stewardess de vrijheid om de piloten en de cockpit te informeren, die uiteindelijk het vliegtuig kunnen omleiden.

Beschouw dit voorbeeld eind april, toen een United-vlucht op weg van Newark, NJ naar Israël omdraaide omdat een passagier wanordelijk was. De passagier wilde de badkamer gebruiken en zat naar verluidt op een stoel die alleen aan bemanningsleden was toegewezen. Een stewardess en de man kregen naar verluidt ruzie en uiteindelijk werd het vliegtuig omgedraaid.

United heeft geen verzoek om commentaar beantwoord.

Zware baan in de lucht als stewardess

Ondanks alle ellende waarmee ze te maken hebben, kregen stewardessen in 2021 een gemiddeld salaris van $ 62.000, volgens de laatste gegevens van het Bureau of Labor Statistics. Voor een baan als stewardess is doorgaans een middelbare schooldiploma of gelijkwaardig vereist; ze krijgen on-the-job training en moeten gecertificeerd zijn door de Federal Aviation Administration, volgens de BLS. De FAA stelt strikte eisen aan de rusttijden van stewardessen.

Onder die regels: voor een diensttijd van meer dan 14 uur moeten ze een rusttijd van 9 aaneengesloten uren hebben. Bij dienstperioden van meer dan 18 uur is een rustperiode van 12 uur vereist. De FAA vereist ook een bepaald aantal stewardessen per vlucht, afhankelijk van het aantal passagiers, zodat zij voldoende rust kunnen krijgen.

Indeed.com, een website met vacatures, zei dat stewardessen gemiddeld 12 tot 14 uur per dag werken en ongeveer 65 tot 85 vlieguren per maand loggen, overuren niet meegerekend. “De officiële diensttijd van een stewardess begint wanneer het vliegtuig van de gate duwt totdat het op zijn bestemming aankomt”, voegt de site eraan toe. “Preflight, boarding, post-flight, vertragingen en tussenstops zijn geen officiële diensttijd, dus stewardessen kunnen de tussenstop gebruiken zoals ze willen.”

Luchtvaartmaatschappijen haasten zich om vacatures te vervullen, waarbij United begin mei aankondigde dat het meer dan 4.000 stewardessen aannam.

Ze hebben ook niet altijd vaste schema’s, omdat hun dag-tot-dag afhangt van de route die ze vliegen. McIntyre stond bijvoorbeeld op het punt een zesdaagse reis te maken. Routes zijn ook afhankelijk van hoe oud de begeleider is, zei de website, evenals waar ze wonen en welke bestemmingen ze verkiezen. Met andere woorden, als sommige begeleiders, zoals ouders van jonge kinderen, de voorkeur geven aan korte reizen, kunnen ze samenwerken met de luchtvaartmaatschappij om kortere routes en meer vrije dagen te nemen. Luchtvaartmaatschappijen betalen voor al hun maaltijden en accommodaties waar dat nodig is.

Danielle Schmitz, een stewardess in de San Francisco Bay Area, werkt al 16 jaar. Ze heeft een 8-jarige zoon en vertrouwde veel op haar voormalige schoonmoeder voor kinderopvang toen hij jonger was.

“Het was moeilijk, maar het is me op de een of andere manier gelukt,” zei ze, eraan toevoegend dat stewardess zijn niet ideaal is voor ouders die op het werk willen zijn terwijl hun kind op school is en thuis rond dezelfde tijd dat hun kind thuis is. .

Luchtvaartmaatschappijen haasten zich om vacatures te vervullen, waarbij United begin mei aankondigde dat het meer dan 4.000 stewardessen aannam.

Schmitz werd een paar maanden geleden arbeidsongeschikt omdat ze haar rug bezeerde tijdens het werk. Daarvoor zei ze echter dat de “woede van de passagier een beetje was afgenomen”, vooral omdat maskers optioneel werden. Maar ze is het eens met de huidige beoordeling van andere stewardessen over de arbeidsomstandigheden: het personeelsbestand, zei ze, heeft de toegenomen vraag niet bijgehouden.

“Zeker, er zijn hiaten in de post-COVID-luchtvaartwereld”, zei ze.

Luchtvaartmaatschappijen haasten zich om vacatures te vervullen, waarbij United begin mei aankondigde dat het meer dan 4.000 stewardessen aannam.

De zomergolf zal naar verwachting echter rommeliger zijn dan ooit. Clarke zei dat een deel van het probleem het gebrek aan personeel voor specifieke rollen is.

Hij verwacht dat de zomer, zoals gewoonlijk, de drukste tijd van het jaar zal zijn, en hij hoopt dat luchtvaartmaatschappijen voldoende personeel hebben om aan de groeiende vraag naar reizen te voldoen. Nu de vluchten tijdens de pandemie zijn hervat, hebben luchtvaartmaatschappijen stewardessen teruggehaald. Maar in sommige gevallen waren er niet genoeg planners, wat afgelopen zomer een probleem werd.

Planners zorgen ervoor dat vluchten goed bemand zijn. Vorig jaar zorgde een gebrek aan planners ervoor dat sommige stewardessen urenlang in de wacht stonden om hun nieuwe opdrachten te krijgen, wat leidde tot vertragingen en annuleringen van vluchten. Sommige stewardessen organiseerden een dag van protest om hun frustratie te uiten.

Luchtvaartmaatschappijen maken zich op voor een drukke zomer

Airlines for America, of A4A, is een branchegroep waarvan de leden Alaska Airlines ALK zijn,
+6,12%,
American Airlines AAL,
+5,00%,
Delta Air Lines DAL,
+6,24%,
Hawaiian Airlines HA,
+9,67%,
JetBlue Airways JBLU,
+6,02%,
Southwest Airlines LUV,
+4,70%
en United Airlines.

Hannah Walden, een woordvoerster van A4A, zei dat luchtvaartmaatschappijen “het belang erkennen van het veiligstellen van een pijplijn van nieuwe werknemers – inclusief piloten, stewardessen, monteurs en anderen – om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar vliegreizen in het hele land en over de hele wereld.”

Ze zei dat luchtvaartmaatschappijen nieuwe pilootopleidingen creëren en de rekrutering opvoeren, evenals ingekorte vluchtschema’s en aangepast personeel. Walden zei dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen in februari meer dan 482.000 werknemers in dienst hadden, het hoogste niveau in 20 jaar.

Terug op het werk zei McIntyre dat ze incidenten die in het vliegtuig plaatsvinden in compartimenten opdeelt en afschrijft als onderdeel van haar taken. “Je moet gewoon met de stoten omgaan, misschien zelfs erom lachen als je kunt,” zei ze, “want anders krijg je stress.”

Ze zei dat ze klaar was – en voorbereid – op de golf van reizen. “Ik verwacht oververkochte vluchten, meer onhandelbare passagiers – ik ben er klaar voor”, zei McIntyre.

Walden zei dat luchtvaartmaatschappijen blijven samenwerken met de FAA, TSA en andere instanties om passagiersincidenten te voorkomen en erop te reageren.

En ondanks de negatieve incidenten aan boord houden sommige stewardessen nog steeds van hun carrière.

“Dit kan een van de mooiste banen ter wereld zijn”, zei Clarke. “De baan is veranderd, maar het is het zeker waard. Het geeft veel flexibiliteit. Als je van mensen houdt, krijg je veel van ze te zien. Je gaat reizen en de wereld zien.”

Plaats een reactie