Stel de vreugde van uw pensioen niet uit

laatste update: 02-2023


Wacht niet. Drink vandaag de dure wijn. Gebruik de chique gerechten elke dag. Koop verse bloemen en maak die reis die je altijd al hebt willen maken.

Sommige gepensioneerden zijn zo bezig met sparen voor hun pensioen dat ze niet weten hoe ze iets moeten vieren of geld moeten uitgeven als ze eindelijk met pensioen zijn.

“Het is voor velen een traumatische gebeurtenis dat ik na 40 jaar werken deze vrijdag geen salaris krijg”, Ray Ferrara, uitvoerend voorzitter bij ProVise Management Group Inc. in Clearwater, Fla. “We moeten hen helpen beseffen dat hun salaris komt nu in de vorm van sociale zekerheid en hun spaargeld en investeringen.

‘Denk na over wat je plezier zou geven en bouw het in je jaar in. Wacht niet langer.’


— Nancy Schlossberg

“Het is voor veel mensen een moeilijk iets. We moeten mensen toestemming geven om hun geld uit te geven”, zei Ferrara. “Klanten overleven hun geld niet, tenzij het een gezondheidsgebeurtenis of een familiecrisis is. Het gaat echt om levensstijlen die veranderen en we houden allemaal van onze levensstijl.”

Als financieel planner moet Ferrara vaak tegen klanten zeggen: “Je hebt toestemming. Het is OK om $ 30.000 uit te geven om een ​​30-daagse cruise rond de wereld te maken. Niemand weet hoeveel morgens we nog hebben’, zegt Ferrara, eigenaar van een boot met de naam ‘Someday is Today’. “Het is prima om dat beetje extra uit te geven om wat extra plezier te hebben.”

Ferrara dringt er bij gepensioneerden op aan om regelmatig contact op te nemen met hun financiële adviseurs om er zeker van te zijn dat ze op schema liggen, vooral na de turbulente markten van 2022.

De uitgaven hoeven niet groot of bizar te zijn. Het kan gaan over het brengen van kleine hoeveelheden vreugde in je leven.

Nancy Schlossberg, een gepensioneerde spreker en auteur, ging ooit op haar verjaardag naar een etentje. Ze vertelde niemand over de gelegenheid, maar ze bracht voor elke gast een flesje bellenblazen mee en nodigde ze uit om met haar bellen te blazen rond de schildpaddenvijver buiten van het huis.

“Het was belachelijk. Het was geweldig’, zegt Schlossberg, auteur van het boek ‘Too Young to be Old: Love, Learn, Work and Play as You Age’.

“Je kunt dingen doen die niet duur zijn. Zelf moet ik meer tijd besteden aan spelen. Ik heb altijd gewerkt. Ik ben altijd serieus geweest’, zei Schlossberg. “Breng plezier in elke dag, niet alleen voor een grote verjaardag of een groot feest.”

Schlossberg, 93, zei dat ze heel weinig spijt heeft in haar leven, maar men neemt haar familie niet mee naar de Galápagos-eilanden toen ze wat jonger was. ‘Het is dwaas en het spijt me dat ik het heb uitgesteld. Maar de tijd dat ik eraan toekwam, was het gewoon een beetje een reis op 93. Zelfs acht jaar geleden had ik het gemakkelijker kunnen doen.

“Het heeft geen zin om te wachten. Het hoeft niet duur te zijn. Denk na over wat je plezier zou geven en bouw het in je jaar in. Wacht niet langer,’ zei Schlossberg. “Waar wacht je op? Een ziekte? Het moment aangrijpen. Pluk de dag.”

Robert Laura, oprichter van RetirementProject.org en Retirement Coaches Association, zei dat een van de grootste tekortkomingen van traditionele pensioenplanning het idee is dat je 20, 30 of zelfs 40 jaar met pensioen bent om te doen wat je wilt, wanneer je maar wilt.

“De realiteit is dat de enige garantie die met pensioen komt, is dat je op een gegeven moment zult overlijden. Oppervlakkig gezien klinkt dat als een zeer negatieve manier om het leven met pensioen te bekijken en te benaderen. Maar wat als nieuwe, bestaande of binnenkort gepensioneerden het gebruiken om te onderzoeken waar ze spijt van zouden krijgen als hun pensioen maar één, vijf of tien jaar zou duren?” zei Laura.

Je moet een plan ontwikkelen en specifieke stappen ondernemen om een ​​doel of doelwit te identificeren en ernaartoe te gaan, zei Laura.

“Er is een groot verschil tussen goede bedoelingen en opzettelijk zijn. Je hebt misschien de beste bedoelingen om met het hele gezin op vakantie te gaan, iets speciaals te doen met de kleinkinderen, of te helpen bij een zendingsreis of een natuurramp, maar eraan denken is niet genoeg,’ zei Laura.

Joe Casey, managing partner van Retirement Wisdom in Princeton, NJ, en auteur van “Win the Retirement Game: How to Outsmart the 9 Forces Trying to Steal Your Joy”, beveelt aan om een ​​lijst te maken van dingen die je plezier geven, en de dingen en omstandigheden die vreugde wegnemen.

“Het is belangrijk om echt te weten wat je vreugde geeft en om te weten wat het van je steelt”, zei Casey. “Dertig jaar lang elke dag naar een kantoor gaan, kan je gevoel van vreugde afstompen.”

“Plezier en vreugde zijn vaak niet met geld gemoeid. Het is zoals dat oude gezegde ‘De beste dingen in het leven zijn gratis’. Daar zit waarheid in,’ zei Casey. “Dat is gewoon een excuus dat het tijd en geld kost om gelukkig te zijn.”

Casey zei dat hoe meer dankbaarheid je voelt, hoe groter de kans dat je vreugde voelt. “Ze zeiden altijd ‘Tel je zegeningen’ en ze wisten waar ze het over hadden,” zei Casey.

Plaats een reactie