Stablecoin USDC verbreekt dollarkoppeling na onthulling $3,3 miljard Silicon Valley Bank blootstelling door Reuters

laatste update: 03-2023©Reuters. FILE FOTO: Het SVB-logo (Silicon Valley Bank) is te zien door gebroken glas in deze illustratie, gemaakt op 10 maart 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

LONDEN (Reuters) –

Door Elizabeth Howcroft en Rishabh Jaiswal

Stablecoin (USDC) verloor zijn dollarkoppeling en zakte naar een historisch dieptepunt op zaterdag nadat Circle, het Amerikaanse bedrijf achter de munt, onthulde dat een deel van de reserves die het ondersteunden bij Silicon Valley Bank werd aangehouden.

Circle heeft $ 3,3 miljard van zijn $ 40 miljard aan USDC-reserves bij de ingestorte geldschieter Silicon Valley Bank, zei het bedrijf in een tweet op vrijdag.

Volgens marktvolger CoinGecko brak de munt zijn koppeling van 1:1 dollar en zakte zaterdag kort na 0800 GMT naar $0,88. Het herstelde zich licht en handelde om 1120 GMT rond de $ 0,90.

Silicon Valley Bank stortte vrijdag in tijdens het grootste Amerikaanse bankfaillissement sinds de financiële crisis van 2008, waardoor de wereldmarkten in beroering kwamen en miljarden dollars van bedrijven en investeerders strandden.

Circle zei vrijdag in een tweet dat het bedrijf en USDC “normaal blijven werken” terwijl het bedrijf wacht op duidelijkheid over wat er zal gebeuren met de spaarders van Silicon Valley Bank.

Ondertussen zei de Amerikaanse crypto-uitwisseling Coinbase (NASDAQ:) in een tweet dat het niet toestond dat USDC in het weekend werd ingewisseld voor Amerikaanse dollars terwijl de banken gesloten zijn, daarbij verwijzend naar “verhoogde activiteit”, terwijl het van plan is om de swaps op maandag te hervatten.

Circle reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar over de dollarkoppeling, dat buiten de Amerikaanse werkuren werd verzonden.Joseph Edwards, beleggingsadviseur bij Enigma Securities, zei dat de situatie “buitengewoon ernstig” was voor USDC.

“Hoe gezond de operaties van Circle ook zijn, dit soort depeg op een stablecoin neigt ertoe het vertrouwen erin fundamenteel te ondermijnen”, zei Edwards.

“De implicaties op korte termijn zijn hier dramatisch en onkenbaar, vooral wanneer systemen beginnen te moeten worden aangepast aan de realiteit dat 1 USDC voorlopig niet tegen 1 USD wordt verhandeld.”

CONSTANTE WISSELKOERS

Stablecoins zijn cryptocurrencies die zijn ontworpen om een ​​constante wisselkoers te handhaven met “fiat”-valuta’s – valuta’s die worden ondersteund door een centrale overheid in plaats van een fysieke grondstof zoals goud – bijvoorbeeld door middel van een koppeling van 1:1 US dollar.

Ze worden gebruikt in de handel in cryptocurrency en zijn de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen. USDC is de op een na grootste stablecoin met een marktkapitalisatie van $37 miljard. De grootste, , heeft volgens CoinGecko een marktkapitalisatie van $72 miljard.

De prijs van USDC ligt meestal in de buurt van $ 1, waardoor de daling van zaterdag ongekend is. Volgens CoinGecko-gegevens lag het vorige dieptepunt ooit rond de $ 0,97 in 2018, hoewel het in 2022 net onder de $ 0,99 viel toen de cryptocurrency-markten werden opgeschrikt door de ineenstorting van crypto-hedgefonds Three Arrows Capital.

Traders waren deze week op hun hoede voor tekenen van besmetting in de financiële sector en daarbuiten door problemen voor Silicon Valley Bank en crypto-gerichte Silvergate, die deze week plannen onthulde om operaties af te bouwen en vrijwillig te liquideren.

Het in Boston gevestigde Circle zei vorige week dat het een “klein percentage” van de USDC-reservedeposito’s bij Silvergate had overgedragen aan zijn andere bankpartners.

De chief executive van cryptocurrency exchange Binance zei vrijdag in een tweet dat het geen blootstelling had aan Silicon Valley Bank, net als Tether Chief Executive Paolo Ardoino.

Stablecoin-uitgever Paxos en crypto-uitwisseling Gemini twitterden ook dat ze geen relatie hebben met de bank.

Plaats een reactie