Silicon Valley Bank wordt de grootste bank sinds de financiële crisis van 2008 en wordt overgenomen door FDIC

laatste update: 03-2023


De Silicon Valley Bank van de SVB Financial Group is vrijdag de eerste grote bank sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008 die wordt overgenomen door de Federal Deposit Insurance Corp.

Hoewel het bekend staat als een geavanceerde en betrouwbare geldschieter in Silicon Valley, bezweek het bedrijf voor een ouderwetse bankrun toen het woensdag laat aan beleggers vertelde dat het $ 2,25 miljard moest ophalen om een ​​onverwachte daling van de deposito’s te dekken.

SVB Financial-obligaties zakten naar 31 cent op de dollar, tijdens de handel in zijn aandelen SIVB,
-60,41%
bleef tijdens de vrijdagsessie stopgezet.

De Federal Deposit Insurance Corp. hernoemde de bank tot “Deposit Insurance National Bank of Santa Clara” toen het vrijdag de controle overnam.

De bank heeft geen formeel commentaar gegeven.

Het hoofdkantoor en alle filialen van Silicon Valley Bank gaan maandag weer open, aldus de FDIC.

De Federal Reserve merkte ondertussen op de situatie in de gaten te houden, terwijl minister van Financiën Janet Yellen begin vrijdag zei dat ze “enkele” financiële instellingen, waaronder SVB, nauwlettend in de gaten hield. Ze verzekerde later dat het Amerikaanse banksysteem veerkrachtig bleef.

Zien: Washington houdt Silicon Valley Bank in de gaten, maar ziet de huidige problemen niet als systemisch: bankanalisten

“Wij geloven dat de mislukking meer te maken heeft met het unieke bedrijfsmodel van Silicon Valley dan met bredere problemen in het banksysteem”, aldus analisten van TD Cowen. “We verwachten nog steeds dat regelgevers de liquiditeitsregels herzien als reactie op deze mislukking, maar verwachten geen verandering in de manier waarop de meeste banken ongerealiseerde verliezen behandelen.”

Brian Bethune, een professor economie aan het Boston College, zei dat SVB Financial blijk gaf van een “klassiek signaleringsprobleem” toen het aankondigde dat het $ 2,25 miljard aan kapitaal moest ophalen.

“Als je een aandelenemissie doet terwijl er ongunstige algemene marktomstandigheden zijn, zullen de markten dit zien als een signaal van financiële problemen”, zei Bethune. “[They] had nooit moeten kiezen voor een aandelenemissie.”

De plotselinge ondergang van de bank heeft Silicon Valley verrast.

Een ervaren bedrijfsjurist uit Palo Alto, Californië, vertelde MarketWatch dat klanten in de technologiesector zich zorgen zijn gaan maken over het lot van financiële activiteiten of rekeningen bij SVB Financial, bekend als een vooraanstaande geldschieter van bedrijven die worden gesteund door durfkapitaal en private equity. bedrijven.

“Ze werden altijd gezien als een zeer stabiele bank”, aldus de advocaat. “Ze werden gedwongen reddingsgeld aan te nemen na de wereldwijde financiële crisis, maar ze betaalden het binnen een jaar terug. Daar staan ​​ze om bekend.”

Op 31 december had Silicon Valley Bank ongeveer $ 209 miljard aan totale activa en ongeveer $ 175,4 miljard aan totale deposito’s.

Jay Ritter, een professor in financiën aan de Universiteit van Florida, zei dat een redding door een van de grote banken van het land minder waarschijnlijk leek, in het licht van een “anti-grootheid”-houding binnen de regering van president Joe Biden.

De FDIC zou nog steeds wat zoetstoffen kunnen toevoegen om een ​​deal uit te werken, zoals aanbieden om verliezen van verzuurde leningen te dekken, en andere banken zouden nog steeds kunnen ingrijpen om elk gat te vullen dat de bank in de IPO-markt achterlaat.

“Er zullen zeker wat verliezen zijn”, zei hij. “Niet elk technologiebedrijf waaraan ze geld hebben geleend, zal succesvol zijn.”

In tegenstelling tot 2008, zei hij, zijn de markten van vandaag niet overspoeld door faillissementen en een zwart gat in de markt voor door hypotheek gedekte effecten.

Hij zei echter dat Silicon Valley Bank in 2020 en 2021 een enorme instroom van deposito’s ontving, die het bedrijf vervolgens investeerde in door hypotheek gedekte effecten.

“In het afgelopen jaar, toen de rentetarieven stegen, daalde de marktwaarde van die door hypotheek gedekte waardepapieren”, zei hij. “En dat verlies, eigenlijk, door speculeren op rentetarieven en verliezen, is het fundamentele probleem voor Silicon Valley Bank.”

Voordat het aandeel vrijdag vroeg werd stopgezet, was het aandeel van SVB Financial Group meer dan 42% gedaald in premarket-transacties uit angst voor een volledige run op de bank.

Founders Fund, het in San Francisco gevestigde durfkapitaalfonds dat mede is opgericht door Peter Thiel, had bedrijven geadviseerd hun geld uit Silicon Valley Bank te halen, volgens een rapport van Bloomberg News, waarin mensen werden genoemd die bekend waren met de zaak.

In een afzonderlijke ontwikkeling meldde de Wall Street Journal dat SVB Financial Group eind 2022 $ 15 miljard aan leningen heeft opgenomen bij de Federal Home Loan Bank van San Francisco, vergeleken met nul van dergelijke leningen in dezelfde periode vorig jaar, om liquiditeit te verzekeren .

De bank beloofde een onderpand van ongeveer drie keer wat het leende om de voorschotten te dekken, meldde het Journal, rond dezelfde tijd dat het deposito’s in de laatste drie kwartalen van 2022 met 13% of $ 25 miljard daalde, meldde het Journal.

Goldman Sachs Group Inc. GS,
-4,22%
had naar verluidt een aandelenemissie opgesteld voor $ 95 per aandeel voor SVB Financial om kapitaal aan te trekken, maar toen de aandelen donderdag daalden, trokken meer klanten deposito’s van de bank en de deal ging niet door, volgens een rapport van Dow Jones Newswires.

Centerview Partners en Sullivan & Cromwell LLP adviseren SVB Financial over zijn opties, volgens rapporten.

Aandelen van SVB Financial daalden donderdag met 60% op de reguliere handelsdag nadat SVB grote verliezen op de verkoop van effecten bekendmaakte en een verwaterend aandelenaanbod samen met een winstwaarschuwing aankondigde.

De bank was niet voorbereid op stijgende rentetarieven, die van invloed zijn geweest op haar nettorentebaten en nettorentemarge.

De SVB-ontwikkelingen veroorzaakten over het algemeen verliezen bij bankaandelen uit de vrees dat andere instellingen zich in een vergelijkbare positie als die van SVB zouden bevinden.

Joseph Lynyak, een partner bij Dorsey & Whitney, zei dat de stap van de FDIC om SVB Financial over te nemen waarschijnlijk zal lijken op het faillissement van IndyMac Bank in 2008. “De FDIC heeft die bank gesloten, maar had nog geen aannemende bank opgesteld”, zei Lynyak. “Het duurde enkele weken om een ​​investeerder te vinden – in dat geval was het Steven Mnuchin die OneWest Bank oprichtte als de opvolger van IndyMac Bank.”

De FDIC onderhandelt waarschijnlijk over een soortgelijke regeling, zei Lynyak. Het resultaat, voegde hij eraan toe, zal waarschijnlijk zijn dat “vrijwel alle activa en passiva van Silicon Valley Bank in korte tijd zullen worden overgedragen aan de overnemende bank.”

Op vrijdag probeerden aandelen uit de banksector enige stabilisatie te bereiken, maar verzwakten in de laatste fase van de dag. De KBW Bank Index BKX,
-3,91%
eindigde 3,9% lager na een daling van 7,7% in de vorige sessie. De Financial Select SPDR ETF XLF,
-1,82%
daalde met 1,8%. De S&P 500 SPX,
-1,45%
daalde met 1,5% op vrijdag, na een daling met 1,9% op donderdag.

JPMorgan-analist Vivek Juneja zei vrijdag dat de uitverkoop van banken “overdreven” was gezien de liquiditeitsniveaus bij grotere instellingen. “Ze zijn meer gediversifieerd met bredere bedrijfsmodellen, hebben veel kapitaal, worden veel beter beheerd met betrekking tot risico’s en hebben veel toezicht van toezichthouders”, zei Juneja.

Raymond James-analist David L. Long verlaagde de rating van SVB Financial naar marktprestatie van outperform op een litanie van problemen, waaronder een verslechterende cashburn door de uitstroom van deposito’s en de onzekere timing van een opleving in het volume van private-equity- en durfkapitaaldeals.

De bank heeft ook te maken gehad met krappere vooruitzichten voor de nettorentemarge, of NIM, als gevolg van een nieuwe stijging van de rentetarieven en verwachte renteverhogingen, evenals verwatering van de winst per aandeel door de geplande kapitaalverhoging van $ 2,25 miljard.

Long noemde ook een toename van het risico van incrementele NIM-contractie en lagere fondssaldi van klanten.

Truist Securities-analist Brandon King verlaagde de SVB Financial-groep naar een hold-rating van een koop omdat de bank wordt geconfronteerd met “te veel onzekerheid met deposito’s die risico lopen”, zei hij in een onderzoeksnota van vrijdag.

“De aandelenreactie van vandaag is duidelijk van bezorgdheid over de liquiditeit van de bank en het potentieel voor de verkoop van effecten tot einde looptijd (HTM), die het tastbare kapitaal en de winstgevendheid ernstig zouden kunnen aantasten,” zei King. “Gezien deze risico’s stellen we voor dat beleggers aan de zijlijn wachten tot er meer duidelijkheid is over de uitstroom van deposito’s en de voorgestelde kapitaalverhoging van $ 2,25 miljard.”

Bill Peters heeft bijgedragen aan zijn rapport.

Plaats een reactie