RSV-gevallen in de VS vertonen tekenen van terugkeer naar pre-pandemische seizoensgebondenheid in 2023

laatste update: 05-2023©Reuters. FILE FOTO: Een algemeen beeld van het hoofdkantoor van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Atlanta, Georgia, 30 september 2014. REUTERS/Tami Chappell/File Photo

(Reuters) – De circulatie van het respiratoir syncytieel virus (RSV) vertoont tekenen van terugkeer naar pre-pandemische seizoensgebondenheid in de VS na twee jaar van onregelmatige aanvangen en pieken, aldus de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) donderdag.

Typisch, gevallen van RSV-virus die ernstige ziekte of dood bij zeer jonge en oude mensen kunnen veroorzaken, stegen in oktober voordat ze in april afnamen. Maar tijdens de twee jaar van de COVID-19-pandemie veranderde het circulatiepatroon.

RSV-gevallen in het meest recente seizoen begonnen in juni 2022 en bereikten een hoogtepunt in november, terwijl de gevallen in het voorgaande jaar zich begonnen te verspreiden in mei en duurden tot januari 2022, zei de CDC, eraan toevoegend dat in de herfst van 2020 de gevallen veel lager waren dan enig ander gebruikelijke seizoen.

De variërende timing kan een uitdaging zijn voor medicijnfabrikanten die racen om hun RSV-vaccins op de markt te krijgen. Pfizer Inc (NYSE:) en GSK plc hebben beide vaccins voor mensen van 60 jaar en ouder die ze dit jaar in de VS en Europa hopen te hebben goedgekeurd, terwijl Modern (NASDAQ:) Inc’s kandidaat loopt achter op de concurrentie in ontwikkeling.

Elk jaar resulteren RSV-infecties doorgaans in ongeveer 58.000-80.000 ziekenhuisopnames bij kinderen jonger dan 5 jaar, en 60.000-160.000 ziekenhuisopnames bij 65-jarigen en ouder in de Verenigde Staten, aldus de studie.

De onderzoekers van CDC drongen er donderdag bij beleidsmakers op aan om dit jaar door te gaan met toezicht vanwege de onzekerheid in de RSV-casustrends.

In zowel pre-pandemische als pandemische periodes begonnen RSV-gevallen eerder te stijgen in Florida en het zuidoosten en later in regio’s verder naar het noorden en westen, aldus de onderzoekers.

“Beleidsmakers moeten rekening houden met RSV-seizoensgebondenheid bij het doen van aanbevelingen over de timing van onderzoeken en toediening van nieuwe immunisatie en andere RSV-preventieproducten”, aldus het rapport.

Plaats een reactie