Reken niet op de winnaars van de bearmarkt om de volgende bullmarkt aan te wakkeren

laatste update: 02-2023


Het is nog te vroeg om te weten welke sector de Amerikaanse aandelen hoger zal leiden in de volgende bullmarkt. Maar het is niet te vroeg om erop te vertrouwen dat het de energiesector niet zal zijn.

Energie presteerde het best tijdens deze bearmarkt. In de afgelopen 5+ decennia heeft dezelfde sector op geen enkel moment bovenaan de sectorranglijst gestaan ​​in een bepaalde bearmarkt en ook in de daaropvolgende bullmarkt.

Ik kwam tot deze en andere conclusies na analyse van de SPX van de S&P 500,
+2,28%
sectorrangschikkingen in elke bull- en bearmarkt sinds het begin van de jaren 70, met dank aan gegevens verzameld door Ned Davis Research. Volgens de bull- en bearmarktkalender van het bedrijf zijn er sindsdien 14 complete bullmarkten en 14 complete bearmarkten geweest.

Ik ontdekte dat, gemiddeld van de 10 S&P 500-sectoren, de winnaar van de eerste plaats in de ranglijst van een bepaalde berenmarkt in 9 wase plaats voor prestaties in de daaropvolgende bullmarkt. Omgekeerd staat de sector op plaats 10e plaats (laatste) in een bepaalde bearmarkt was in 4e plaats voor prestaties in de daaropvolgende bullmarkt.

Wat als u terugkijkt op de eerdere bullmarkt in tegenstelling tot de onmiddellijk voorafgaande bearmarkt? Er ontstaat een soortgelijk beeld: de sector die bovenaan de ranglijst van een bepaalde bullmarkt staat, zakt gemiddeld naar 5e plaats (van de 10) in de daaropvolgende bullmarkt. De sector onderaan de ranglijst van een bepaalde bullmarkt klimt naar 7e plaats gemiddeld in de daaropvolgende bullmarkt.

Het komt erop neer: de beste gok is dat de sector die de volgende bullmarkt zal leiden, hoger is en niet bovenaan de recente ranglijsten staat.

Heb je technologie?

Speculaties over de volgende bullmarktleider zijn vooral intens als het gaat om de technologiesector. Hoewel technologie een geweldige prestatie leverde tijdens de bullmarkt die begon op het dieptepunt van maart 2020, heeft technologie enorm geleden onder deze bearmarkt.

Enthousiastelingen hopen dat de sector in de volgende bullmarkt weer naar de top van de sectorranglijst zal stuiteren. Ik zou er niet op wedden. Sinds het begin van de jaren zeventig is er slechts één geval geweest waarin dezelfde S&P 500-sector bovenaan de ranglijst stond in twee opeenvolgende bullmarkten. Dit waren degenen die begonnen in februari 1978 en april 1980, en de topsector in beide was Industrie.

Bovendien was de rangschikking van de informatietechnologiesector in de verschillende marktcycli bijzonder volatiel.

Dit wil niet zeggen dat technologieaandelen middelmatige (of slechtere) presteerders zullen zijn in de volgende bullmarkt. Technologie is enorm geëvolueerd sinds de jaren 70, evenals haar rol in de economie. Het is dus mogelijk dat de wereld genoeg is veranderd dat “deze keer anders zal zijn”. Maar wie nu argumenteert dat het anders zal zijn, is toch al gestopt met naar de geschiedenis te kijken.

Mark Hulbert levert regelmatig bijdragen aan MarketWatch. Zijn Hulbert Ratings volgt investeringsnieuwsbrieven die een vast bedrag betalen om te worden gecontroleerd. Hij is te bereiken op mark@hulbertratings.com

Plaats een reactie