Rechter verwerpt aandeelhoudersrechtzaak tegen Elon Musk over Twitter-buy-out door Reuters

laatste update: 05-2023©Reuters. BESTANDSFOTO: De foto van Elon Musk is te zien door een Twitter-logo in deze illustratie, gemaakt op 28 oktober 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Door Jonathan Stempel

(Reuters) – Een rechter verwierp een voorgestelde class action-rechtszaak tegen Elon Musk die beweerde dat hij vorig jaar de Twitter-aandeelhouders verschillende keren had opgelicht bij het kopen van het socialemediabedrijf voor $ 44 miljard.

In een beslissing op maandag zei de Amerikaanse districtsrechter Charles Breyer in San Francisco dat eiser William Heresniak geen procesbevoegdheid had omdat hij “fouten in verband met” Musk’s buy-out betwistte, niet de eerlijkheid van de buy-out zelf.

Breyer zei dat Heresniak geen kwaad had gedaan door Musk’s late bekendmaking van een belang van 9,2% op Twitter, waardoor hij volgens de rechtszaak meer aandelen tegen lagere prijzen kon kopen voordat de buy-out werd aangekondigd, of door de sluiting die 1 1/2 maand later dan gepland plaatsvond. .

De rechter vond ook geen bewijs dat Musk twee vrienden hielp die toen in het bestuur van Twitter zaten, mede-oprichter Jack Dorsey en Silver Lake private equity firma managing partner Egon Durban, hun fiduciaire plichten schenden door hun eigen belangen en die van Musk te behartigen.

Breyer zei dat het door Dorsey laten rollen van zijn ongeveer $ 1 miljard aan Twitter-aandelen in een aandelenbelang in het nieuwe bedrijf alleen maar verminderde hoeveel Musk moest betalen bij het sluiten, en geen “ongepast” geld van andere aandeelhouders afleidde.

De advocaten van Heresniak reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar buiten kantooruren.

Musk runt ook het elektrische autobedrijf Tesla (NASDAQ:) Inc en is volgens het tijdschrift Forbes de op een na rijkste persoon ter wereld.

Advocaten van Musk, twee van zijn holdingmaatschappijen en Twitter reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

In een rechtszaak van 3 maart noemden ze de beweringen van Heresniak “een onsamenhangende waslijst van – vaak irrelevante – grieven tegen Elon Musk.”

Heresniak klaagde op 25 mei 2022 aan, een maand nadat Twitter het uitkoopbod van $ 54,20 per aandeel van Musk had aanvaard. De transactie werd op 27 oktober afgerond.

Twitter heeft sindsdien moeite gehad om de advertentie-inkomsten op peil te houden, waarbij sommige adverteerders hun bezorgdheid uitten over versoepelde inhoudsregels, waardoor hun advertenties geassocieerd zouden kunnen worden met aanzetten tot haat of andere ‘verkeerde berichten’.

Op 12 mei benoemde Musk Linda Yaccarino, voormalig reclamechef van NBCUniversal, tot de nieuwe CEO van Twitter.

De zaak is Heresniak v Musk et al, US District Court, Northern District of California, nr. 22-03074.

Plaats een reactie