Prop. 30: Miljonairsbelasting om EV’s te helpen financieren die op weg zijn naar een nederlaag in Californië

laatste update: 11-2022


In een schijnbaar verlies voor ride-hailing gigant Lyft Inc., waren Californiërs dinsdagavond op weg om een ​​​​stemmingsmaatregel te verwerpen die extra belastingen zou hebben opgelegd aan de rijken om de infrastructuur van de staat voor elektrische voertuigen te helpen financieren.

Met ongeveer 48% van de stemmen van de staat geteld, verloor Proposition 30 ongeveer 57% tot 43%, volgens de website van de minister van Buitenlandse Zaken.

Prop. 30 stelde voor om een ​​belasting van 1,75% te heffen op het persoonlijk inkomen van degenen die ten minste $ 2 miljoen verdienen en die inkomsten te gebruiken voor emissievrije voertuigsubsidies en EV-laadstations, plus programma’s voor het onderdrukken en voorkomen van natuurbranden.

Lift LIFT,
-22,91%
was de grootste financier van het initiatief, met meer dan $ 45 miljoen aan bijdragen van de ongeveer $ 48 miljoen die voor de campagne werd opgehaald. De ride-hailing-gigant heeft er een direct belang bij ervoor te zorgen dat Californië een robuuste infrastructuur voor elektrische voertuigen heeft. Staatsregels schrijven voor dat tegen 2030 90% van de rit-hailing-kilometers in EV’s moet plaatsvinden.

De stemmingsmaatregel werd tegengewerkt door de Californische gouverneur Gavin Newsom en andere prominente Californiërs, die het afschilderden als geldklopperij door Lyft. Tegenstanders van het initiatief haalden ongeveer $ 25 miljoen op. Onder hen zijn enkele bekende figuren uit de technische industrie: Netflix Co-Chief Executive Reed Hastings, die $ 1 miljoen bijdroeg; Sequoia Capital durfkapitalist Michael Moritz, die $ 1,3 miljoen schonk; Intuit Inc. INTU,
+3,37%
mede-oprichter Scott Cook, die bijna $ 1 miljoen heeft bijgedragen; en Zynga-voorzitter Mark Pincus, die $ 964.000 bijdroeg.

Maar een woordvoerder van de Yes-campagne heeft gezegd dat Lyft niets van het geld van de belastinginkomsten zal ontvangen, een punt onderstreept door Lyft Chief Executive Logan Green, die in een blogpost zei: “We zijn toegewijd aan het bereiken van 100% elektrificatie van voertuigen, ongeacht Propositie 30’s uitkomst.”

De Californische stemmingsmaatregel was slechts één maatregel die tot doel had miljonairs te belasten voor openbare doeleinden. De kiezers in Massachusetts leken ook op weg om een ​​belasting van 4% goed te keuren voor huishoudens die meer dan $ 1 miljoen verdienen aan uitgaven voor onderwijs en infrastructuur.

Zie: Bij tussentijdse verkiezingen zullen kiezers in Massachusetts en Californië beslissen of miljonairs meer belasting moeten betalen

Plaats een reactie