Opinie: Salesforce-investeerders zouden nerveus moeten zijn over de tragere groei

laatste update: 01-2023


Investeerders van Salesforce.com Inc. worden geconfronteerd met de eerste grote kuil van het bedrijf op weg naar tragere groei, net zoals ze onlangs al hun vertrouwen hebben gesteld in mede-oprichter Marc Benioff te midden van een groot aantal vertrekken van topmanagers.

Dinsdag bevestigde het cloudgebaseerde softwarebedrijf dat het 10% van zijn personeelsbestand zal schrappen, wat in totaal 73.541 was op 31 januari 2022, de laatste jaarlijkse wettelijke aanvraag. Benioff erkende dat het bedrijf voorafgaand aan de huidige economische neergang te veel werknemers in dienst had genomen, aangezien de omzetgroei tijdens de pandemie versnelde. “Daar neem ik de verantwoordelijkheid voor”, zei hij in een brief aan werknemers ingediend bij de Securities and Exchange Commission.

Salesforce-CRM,
+3,57%
wordt inderdaad geconfronteerd met turbulentie, aangezien het te maken heeft met de grootste vertraging van zijn omzetgroei in meer dan tien jaar. Momenteel is de consensus op Wall Street een jaarlijkse omzetgroei van 16,92% voor fiscaal 2023, eindigend in januari, en 10,48% voor fiscaal 2024, na meer dan een decennium van omzetgroei variërend van 22% tot 37%.

“De belangrijkste conclusie is dat de herstructurering van vandaag de beweging onderstreept die al bij Salesforce is begonnen – een beetje rekening houdend met wat ze zullen zijn”, vertelde Rob Oliver, een analist bij Robert W. Baird, aan MarketWatch. “Gaan ze gewoon een groeibedrijf zijn of worden ze meer dan dat?” Oliver wees erop dat Salesforce in het verleden omzetdoelen als doelen stelde, maar recentelijk margedoelen heeft gesteld als onderdeel van de focus op winstgevendheid voor investeerders.

Die mening werd gedeeld door anderen op Wall Street. “Hoewel het bedrijf stopte met het verstrekken van marge-adviezen voor FY24 tijdens zijn F3Q-inkomstengesprek of bij de indiening van vanmorgen, geloven we dat de vermindering van het personeelsbestand een blijk is van toewijding aan marge-uitbreiding”, aldus Stifel Research-analisten in een notitie aan klanten.

De aandelen van Salesforce, die in 2022 met ongeveer 47% daalden, stegen woensdag met bijna 4%, omdat investeerders de bezuinigingen zagen als de eerste stap om het bedrijf in een betere conditie te krijgen om de vertragende omzet tegen te gaan. Nu de economie vertraagt, zoeken zakelijke klanten naar manieren om hun uitgaven te verminderen, en verkoop en marketing is een snelle oplossing.

“De gebieden waarop u zich het gemakkelijkst kunt terugtrekken, zijn zaken als frontofficesoftware, verkopers, verkoopondersteuning, marketing, marketingbudgetten,” zei Oliver. “Dat is waar er veel discretionaire dollars in bedrijven rondgaan.”

Aangezien Benioff nu alleen is in de toppositie van Salesforce, zonder co-CEO, zullen investeerders op zijn oordeel moeten vertrouwen met het bedrijf dat hij mede-oprichtte in 1999, midden in de dotcom-boom.

Naast het banenverlies van Salesforce, zal het bedrijf ook meer van zijn onroerend goed consolideren door een aantal locaties te verlaten en te bezuinigen op kantoorruimte. Dat nieuws voorspelt niet veel goeds voor San Francisco, waar Salesforce de grootste particuliere werkgever van de stad is, met meerdere kantoren in het centrum, en de dreigende toren van 370 meter hoog de hoogste van de stad is. San Francisco lijdt al onder een van de langzaamste percentages van terugkerende kantoormedewerkers in het land, aangezien meer technische werknemers sinds de pandemie vanuit huis blijven werken.

Lees ook: Downtown SF werd het epicentrum van de techboom en nu moet het zichzelf opnieuw uitvinden.

Wedbush Securities-analist Dan Ives blijft optimistisch over de toekomst van Salesforce, ook al voorspelt hij dat het bedrijf meer een doelwit zou kunnen worden voor activistische investeerders. “Het bedrijf positioneert zich ook om de strijd aan te gaan met Microsoft MSFT,
-4,37%
voor een blijvend marktaandeel voor cloud- en samenwerkingsruimten in de komende jaren”, zei Ives in een notitie aan klanten. Bij de huidige waarderingen zei hij dat de risico/opbrengstverhouding “overtuigend” is voor investeerders die Salesforce willen behouden tijdens deze volatiele periode op korte termijn.

Sterker nog, de Teams-software van Microsoft wordt een nog grotere rivaal van Slack, nu eigendom van Salesforce, aangezien bedrijven hun uitgaven proberen te beperken wanneer ze gratis een versie van Teams-software kunnen krijgen. Het is slechts een van de vele uitdagingen waarmee Salesforce het komende jaar wordt geconfronteerd.

Plaats een reactie