Opinie: Hoe veilig is de beurs? in 2023

laatste update: 03-2023


Er wordt mij vaak gevraagd hoe veilig de aandelenmarkt is, vooral na periodes als 2022.

Het is een geldige vraag en onmogelijk om definitief te beantwoorden, behalve om mensen eraan te herinneren dat investeerders waarvoor betaald worden risico’s nemen. Wanneer u een risico neemt, nodigt u actief uit (zo niet bepaald welkom) de mogelijkheid dat u daadwerkelijk iets waardevols zou kunnen verliezen.

Dus uiteindelijk is er geen echte “veiligheid” op de aandelenmarkt.

Mensen nemen echter elk uur van de dag allerlei risico’s. Ze doen dit om vele redenen, maar bijna altijd is er een bepaalde beloning die wordt ingebeeld of verwacht.

Op de beurs is het niet anders. Als u ogenschijnlijk geen risico neemt, bijvoorbeeld door uw geld op door de overheid verzekerde bankrekeningen te laten staan, lijkt het misschien alsof u niet zult verliezen.

Behalve dat je verliest.

Je zult eindigen met minstens hetzelfde aantal dollars als waarmee je begon – en waarschijnlijk meer. Maar uw rente-inkomsten zullen niet genoeg zijn om de inflatie bij te houden – en dat inkomen kan worden belast.

Om in ieder geval de inflatie bij te houden, moet je enig risico nemen. De kunst is om intelligent risico te nemen, en naar mijn mening is de beste plaats om dat te doen op de aandelenmarkt – zolang je maar intelligent belegt.

Dat betekent op zijn minst dat u uw uitgaven laag houdt, breed en verstandig diversifieert en u richt op langere perioden in plaats van kortetermijnperioden.

De rest van dit artikel gaat over het verschil tussen beleggen op korte termijn en beleggen op lange termijn.

Jaar na jaar zijn de marktrendementen vrij willekeurig.

In Afbeelding 1 hieronder vertegenwoordigt elke stip een enkel kalenderjaarrendement voor de S&P 500-index SPX,
-0,61%.
Als je van links naar rechts kijkt, volg je de decennia over 95 jaar.

Je zult een paar echt vreselijke jaren zien: 1931, 1937 en 2008; plus enkele echt geweldige jaren, waaronder 1933 en 1954. Maar verder lijken de rendementen vrij willekeurig.

Figuur 2 is vergelijkbaar en toont rendementen voor Amerikaanse small-cap-waardeaandelen. Je zult een ongelooflijk goed jaar vinden en een royale handvol rendementen van meer dan 60%. Aan de andere kant deed een van de grootste verliezen zich voor in 2008, en de meeste van de rest in de jaren dertig.

Wanneer je die afbeeldingen combineert tot één, wordt de willekeur benadrukt. Wil je een kijkje nemen, dan kan dat hier.

Al deze gegevens lijken misschien compact. Maar geef nog niet op.

De volgende drie tabellen kunnen helpen om het enigszins te begrijpen.

Tabel A: Jaarrendementen, 1928-2022

Beste jaargang

Slechtste enkele jaar

S&P 500-index

54% gestegen

een daling van 43,3%

Amerikaanse small-cap waarde

een stijging van 124,7%

een daling van 55,4%

50/50 combinatie

tot 89,4%

een daling van 49,4%

Bron: Merriman Financial Education Foundation

Jaar na jaar laten de resultaten veel variatie zien. Het verschil tussen het beste jaar en het slechtste jaar was veel groter voor small-cap value dan voor de S&P 500.

De derde regel toont de resultaten van het combineren van gelijke delen van die twee activaklassen.

Zoals u in tabel B zult zien, was de variabiliteit van het rendement voor beleggers die 15 jaar lang één of beide activaklassen behielden veel lager.

Tabel B: rendementen over 15 jaar, 1928-2022

Beste 15 jaar

Slechtste 15 jaar

S&P 500-index

18,9% gestegen

een daling van 8,6%

Amerikaanse small-capwaarde

26,5% gestegen

een daling van 1,9%

50/50 combinatie

23,9% gestegen

0,3% gestegen

Bron: Merriman Financial Education Foundation

Tabel C: rendementen over 30 jaar, 1928-2022

Beste 30 jaar

Slechtste 30 jaar

S&P 500-index

13,7% gestegen

8,5% gestegen

Amerikaanse small-cap waarde

22,7% gestegen

8,4% gestegen

50/50 combinatie

18,6% gestegen

8,8% gestegen

Bron: Merriman Financial Education Foundation

Tabel C is de echte eye-opener van deze drie.

De slechtste periodes van 30 jaar waren telkens positief. Ze waren allemaal redelijk productief. En de ergste verliezen in 30 jaar lagen opmerkelijk dicht bij elkaar.

Natuurlijk, er is een verschil tussen 8,4% en 8,8%. Over 30 jaar zou een investering van $ 10.000 groeien tot $ 112.429 tegen het lagere tarief versus $ 125.564 tegen het hogere tarief. Maar dat is nauwelijks een levensveranderend verschil.

De verschillen tussen de beste periodes waren echter aanzienlijk dramatischer.

Een investering over 30 jaar met een rentepercentage van 13,7% (de S&P 500) zou groeien tot $470.775. Met 22,7% (small-capwaarde) zou het vergelijkbare resultaat moeilijk te geloven zijn: $ 4,63 miljoen.

Toch zouden niet veel beleggers bereid zijn om 30 jaar vast te houden aan een portefeuille met uitsluitend kleine kapitalen. Het rendement van 18,6% van de 50/50-combinatie zou gemakkelijker te verteren zijn, en het zou $ 10.000 veranderen in $ 1,67 miljoen.

Deze tabellen illustreren enkele lessen voor beleggers.

  • De variabiliteit van rendementen is veel lager over langere periodes;

  • De verschillen tussen de beste rendementen zijn meestal groter dan de verschillen tussen de slechtste rendementen.

  • De combinatie van de S&P 500 en de small-capwaarde zorgde voor een vlottere rit in periodes van één jaar en 15 jaar en leverde het hoogste rendement in 30 jaar op.

Hier is nog iets: ongeacht de periode die u meet, small-capwaarde is verreweg het meest waarschijnlijk de best presterende van de vier grote Amerikaanse activaklassen, waartoe ook small-capmix en large-capwaarde behoren naar de S&P 500.

Dit ondersteunt mijn mening dat small-capwaarde een waardevolle aanvulling kan zijn op elke langetermijnportefeuille, ook al speelt het maar een bescheiden rol.

Ik denk dat er nog minstens één waardevolle les is voor alle gekleurde stippen in de figuren 1 en 2 hierboven.

De volgende keer dat u iemand de aandelenmarkt hoort voorspellen, onthoud dan: Dit jaar of volgend jaar heeft de S&P 500 aangetoond dat het met meer dan 50% kan stijgen – of met meer dan 40%.

Hier zijn twee stukjes gegevens, die alle kalenderjaren van 1928 tot en met 2022 bestrijken, die kunnen helpen om dat een beetje te beperken.

  • Tweederde van de rendementen voor de S&P 500 viel tussen min 10% en plus 30%.

  • Tweederde van de rendementen voor waardeaandelen met een kleine kapitalisatie daalde tussen min 30% en plus 40%.

Meer weten over small-cap waardebeleggen? Bekijk mijn video ’20 dingen die u moet weten over waardeaandelen met een kleine kapitalisatie’.

Richard Buck heeft bijgedragen aan dit artikel.

Paul Merriman en Richard Buck zijn de auteurs van “We’re Talking Millions! 12 eenvoudige manieren om uw pensioen een boost te geven. Ontvang uw gratis exemplaar.

Plaats een reactie